Interviu cu Pavel Eljanov, invingatorul la GP FIDE de la Astrakhan

Eljanov

Marele maestru ucrainian Pavel Eljanov a castigat intr-un stil senzational etapa de la Astrakhan a Grand Prixului FIDE. In ciuda faptului ca se afla pe locul 9 in lista ELO FIDE, Eljanov nu a mai castigat niciodata turnee de acest nivel. Castigator al turneului de la Astrakhan, el isi dezvaluie fericit impresiile in interviul urmator.

– Motivatia mea la aceasta etapa de Grand Prix a fost foarte puternica,- a inceput Pavel.  Am vrut sa arat ce am mai bun si sa dovedesc tuturora, inclusiv mie, ca pot sa-i inving pe cei mai buni. Nu a trebuit sa lupt pentru meciurile candidatilor,astfel ca am fost relaxat,  am jucat creativ si am castigat multe partide, in timp ce alti participanti au jucat prudent si au facut multe remize.

– Esti fericit acum?

– Eram fericit inainte de turneu, si cu siguranta sunt fericit acum!

– Cand ai inceput sa simti ca joci la acelasi nivel ca alti jucatori din elita?

– Abia dupa acest turneu pot sa spun cu siguranta ca sunt unul dintre cei mai buni jucatori din lume. Inainte de asta nu am avut nici o realizare intr-un turneu serios, iar ratingurile sunt foarte relative: azi sunt in top 10, iar maine pot fi departe, foarte departe. Totusi, incerc sa-mi dezvolt calitatile gradual, imi analizez in mod constant partidele si caut imbunatatiri. In Astrakhan am incercat sa fac tot ce a depins de mine.

– Te-au subestimat adversarii de la acest turneu.?

– Nu. Eram al doilea conform ratingului. Si traim intr-o lume destul de mica, ne stiam bine unul pe altul.

– Simteai acum doua saptamani ca poti sa obtii ceva special?

– Nu, nu chiar. In general nu ma bazez pe ceea ce simt si incerc sa-mi controlez emotiile. Uneori nu merge, totusi.

– Este o legatura intre starea psihologica a cuiva si calitatea jocului sau?

– Desigur! Tot ce faci la tabla in mod direct depinde de starea ta psihologica. Daca ai o stare mai proasta inainte de partida, totul poate sa mearga rau. Uneori ai o zi rea si pur si simplu nu poti sa te concentrezi cum trebuie. Din fericire, aproape ca nu am avut asemenea zile in Astrakhan.

– Ai avut de asemenea destul de mult noroc…

– Nu se pot castiga asemenea turnee fara ceva noroc. Am fost foarte norocos impotriva lui Wang Yue, spre exemplu. Dar in general nu este vorba de prea mult noroc in sah. In opinia mea, cunostintele jucatorilor determina rezultatul partidei in 99% din situatii.

– Marcel Duchamps catalogheaza sahul ca un “sport sangeros ”. Esti de acord cu el?

– Este cu siguranta adevarat pentru unii jucatori, dar mie nu-mi place eticheta aceasata. Majoritatea sahistilor pe care-i cunosc sunt oameni de treaba. Cred ca, competitivitatea trebuie limitata la un anumit nivel.  Oamenii nu ar trebui loviti, sau zdrobiti. As spune chiar ca sahul este un sport pentru gentlemeni.

– Sport, nu arta?

– Sahul jucat de mine este sport- pregatire pentru turneu, analiza partidelor mele, jocul efectiv la tabla etc. Totusi, compozitia sahista este arta, precum muzica. Sahul are multe fatete.

– Ce iti place sa faci in afara de sah?

– Imi place sa inot, sa fac exercitii la sala, sa joc fotbal. De asemenea am un caine Labrador, are 4 ani pe care pana acuma am antrenat-o doar cateva luni, dar mi-as dori sa o antrenez mai mult, nu prea am timp suficient.

– Ce le doresti acelor copii care isi aleg sportul ?

– Daca cineva isi dezvolta un interes sincer catre un anumit sport si este gata sa sacrifice ceva pentru el, atunci sa-l lasam sa-l practice. Sah, fotbal, sau tenis- nu conteaza. Pentru aceia care doresc sa studieze sah, le doresc sa se bucure de placerea de a urmari partidele jucatorilor faimosi  precum si propriile partide.

(SURSA: SITEUL OFICIAL GP FIDE DE LA ASTRAKHAN)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.