Interviu cu Anand dupa victoria de la Sofia (1)

19.05.2010 – Echipa salangerului Veselin Topalov a cheltuit, se pare, o sumă mare de bani pentru a-si asigura o retea de 112 calculatoare care sa ruleze variante cu o viteză uluitoare. “Cum a făcut campionul en-titre ca sa contracareze acest nemaipomenit avantaj hardware”, am întrebat. Anand a răspuns la această întrebare, sincer şi foarte detaliat, într-un interviu trensmis in direct luni de catre Playchess. El a folosit o retea umana!

Gustafsson si Friedel vorbind prin telefon cu Vishy Anand

Frederic Friedel si MM Jan Gustafsson au fost în studioul ChessBase, in timp ce Anand era în casa lui din Spania, iar discuţiile au fost efectuate prin telefon. În prima parte Friedel l-a chestionat pe vechiul său prieten – Anand a menţionat că se cunosc de 23 de ani – despre ajutorul primit atunci când isi apăra titlul împotriva salangerului Veselin Topalov la Sofia. Numele care au fost dezvaluite au fost, desigur, păstrate ultra-secrete înainte şi în timpul meciului, asa ca, ceea ce sunteti pe cale sa cititi este nou şi exclusiv.

Frederic Friedel: Vishy, ai ajuns cu bine acasă, dupa ce ai câştigat titlul mondial. O primă întrebare stupida: cum te simţi?

Viswanathan Anand: Este ireal. Evident ca mă simt fericit, dar, daca citesti ştirile, că vulcanul erupe din nou, te simti putin ciudat. Pe langa faptul că mă simt bine, am inceput chiar sa dorm mai bine – câteva zile după meci continuam sa ma trezesc la şapte, dar acum e bine.

Apropo, cum e soţia ta. Ea a suferit, probabil, mai mult decât tine?

Da, ea a încercat sa ascunda cele mai multe detalii de noi, în timpul călătoriei, dar, desigur, locuind in acelaşi cu autovehivul, si cu doua telefoane mobile, era aproape imposibil să faci asta. Până în ultima zi nu era clar cine suferise mai mult, ea sau eu. E greu – cel puţin secundantii aveau perioade in care nu mai mai vedeau, dar când ma trezeam eram foarte tensionat, şi faptul ca putea vedea asta, o afecta şi pe ea, de asemenea.

Aş dori să te întreb câteva lucruri despre secundantii tai, ca şi despre pregătirea ta. Spune-ne despre cum au stat lucrurile înainte de începerea meciului. Ai avut aceeasi echipa ca ultima data?

Da, în principiu, aceleaşi patru jucători: Kasimdzhanov, Nielsen, Wojtaszek şi Ganguly. Am făcut niste cantonamente anul trecut, în septembrie şi octombrie, lucruri foarte preliminare, pentru că nu ştiam când va fi meciul. Apoi, din nou, putin în februarie şi martie, şi apoi, după cum ştiţi, a început sa devina mai interesant. Am intrat în legătură cu cativa secundanti  in plus…

Înainte de a ajunge la asta, au acesti patru secundanti sarcini speciale, de exemplu, este specializat fiecare într-un anumit domeniu?

Echipa Anand la Sofia: in picioare in primul rand sunt MM Peter Heine Nielsen, Eric van Reem, MM Rustam Kasimdzhanov, Hans Walter Schmitt, Vishy Anand, Aruna Anand, MM Surya Ganguly, MM Radoslaw Wojtaszek. În al doilea rând, din stânga: Christian Bossert, Mark Lefler. Totii secundantii au lucrat cu Anand si in 2008, în meciul împotriva lui Vladimir Kramnik.

Cred ca la inceput am incercat cu totii asta, înainte de Bonn, să ne aşezam şi sa „cartografiem” aptitudinile fiecaruia, şi ce face fiecare cel mai bine. Dar acum cred ca toti aducem la cunostinta celorlalti fiecare problemă, astfel încât, sa fie sa fie vazuta de cat mai mulţi ochi posibil. Desigur, există lucruri pe care unii oameni au tendinţa de a le face mai bine. In general, sarcina lui Heine este sa urmareasca ce face fiecare – poate pentru că am ştiut că el era singurul om care nu ar fi spus nu la aceasta sarcina. Ceilalti, ei bine, din cand in cand, Rustam – şi aceasta este, cum să spun, o sarcină pe care si-a luat-o asupra sa – el decide că trebuie să naruiasca pregatirile. El spune “Nu-mi place cum arata asta” Dupa care se retrage o perioada de timp, si se intoarce spunand: “Bine, am identificat unele probleme, asa ca ma simt mult mai bine.” Pe Radek il şicanam, pentru că el niciodată nu se poate opri sa clarifice ceva. El verifica totdeauna ceva, dar într-o măsură absurdă. Surya este o versiune a acestuia, de asemenea, dar ai intotdeauna posibilitatea să-i distragi atenţia.

Cine este persoana cu calculatorul din aceasta echipa?

Ei bine, cu totii suntem. Peter, cred, putin mai mult decat ceilalti. Ecranul lui arata ca un tablou de bord sau cabina de pilotaj a unui pilot. Dar toţi suntem puternic dependenti de calculator.

(Sursa: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6346)

VA URMA

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • nicu valahu

    Ce bine ca am citit toate cartile lui Asimov. Altfel nu stiu daca as fi inteles vreodata de ce l-am sustinut pe Anand.

    mai 24, 2010 - 6:47 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.