Probleme de logica la inceput de saptamana (43)

40


Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

Patru orase, sa le numim A, B, C si D, se afla in colturile unui patrat cu latura de 100 km. Administratia drumurilor a dorit sa le conecteze folosind cea mai scurta posibil retea de drumuri.

-Putem face drumuri directe de la un oras la celalalt. In felul acesta ne-ar fi necesari doar 300 km de drumuri, a propus cineva.

-Am putea face chiar mai bine decat atat. Daca facem drumurile pe cele doua diagonale ne vor trebui doar 200√2 km.

Care este cea mai scurta retea de drumuri, avand in vedere ca nici realizarea drumurilor pe diagonalele patratului nu este solutia corecta?

 

Problema 2


Pe o mica insula un inventator si-a construit o mica baza aeriana, in care a realizat cateva avioane care se alimenteaza cu un carburant special, care a fost produs de catre acesta pe insula. Pentru a-si face reclama acesta a decis sa realizeze o calatorie circulara in jurul Pamantului fara sa mai aterizeze intr-un alt loc. Problema era ca rezervoarele avioanelor nu puteau sa ia decat cantitatea de combustibil necesara pentru a face jumatate din drum. Orice cantitate de carburant putea fi insa transferata fara probleme, in zbor, dintr-un rezervor in altul al avioanelor. Pentru scopul problemei se presupune ca nu se pierde timp cu alimentarea, nici in aer, nici pamant.
Care este cel mai mic numar de avioane necesar pentru realizarea calatoriei, presupunand ca avioanele au aceeasi viteza constanta si acelasi consum de combustibil, si ca toate se intorc in siguranta pe insula?

Problema 3

Cinci barbati si o maimuta care au naufragiat pe o insula pustie si-au petrecut prima zi culegand nuci de cocos pentru hrana, pe care le-au asezat intr-o gramada, si, fiind prea obositi ca sa le imparta atunci, s-a udus la culcare, urmand sa faca lucrul acesta a doua zi. Unul dintre ei s-a trezit nu a putut sa doarma, cu teama ca ar putea fi pacalit de catre ceilalti, asa ca s-a dus la gramada, a impartit in 5 nucile de cocos, si, cum i-a ramas una, i-a dat-o maimutei, dupa care s-a dus si si-a ascuns partea lui, dupa care s-a dus si s-a culcat.

Al doilea s-a trezit noaptea cu o teama similara, si a procedat ca si primul, si tot ca si el, dupa impartire i-a ramas o nuca de cocos, pe care i-a dat-o maimutei, etc. Acelasi lucru s-a petrecut cu toti cei 5 oameni.

Dimineata, dupa trezire, au impartit nucile de cocos ramase la 5 (de data aceasta, impartirea nu a mai dat rest).

Cate nuci de cocos au fost la inceput?

Problema 4

O cantitate foarte mare de benzina se afla la marginea unui desert cu o latime de 800 km, dar nu exista nicio sursa de carburant in interiorul acestuia. Un camion poate cara destul combustibil pentru a strabate 500 km (vom numi aceasta cantitate “un rezervor”), si isi poate face propriile “statii de realimentare” de-a lungul drumului lasand combutibil in canistre de-a lungul acestuia. Se presupune ca nu exista pierderi cauzate de evaporare din aceste recipiente.

Care este cantitatea de combustibil (in “rezervoare”) necesara pentru traversarea desertului? Exista vreo limita a latimii desertului pe care ar putea sa-l strabata un camion?

Problema 5

Ultima problema este una de amuzament, si are enuntul:

Albul muta si da mat in 4 mutari

ALTE POSTARI RELEVANTE

8 Comentarii

  • Vlad Teodor

    Problema 1.
    In interiorul patratului (care are latura de 100 km), pe laturile opuse AB si CD se construiesc triunghiurile isoscele EAB si FCD, ambele avand unghiurile la baza de 30 de grade. Drumurile trebuie construite pe segmentele EA, EB, FC, FD, EF, iar lungimea lor totala va fi 100(1+√3) km.

    mai 24, 2010 - 1:11 pm Raspunde
  • dan bujor

    Corect Vlad.

    mai 24, 2010 - 1:14 pm Raspunde
  • Vlad Teodor

    Problema 5.
    Daca tot e de amuzament, atunci sa o rezolvam asa: Regele negru, asezat din greseala la “d8”, nu-si poate gasi linistea pana nu ajunge inapoi in palatul sau la “e8”.
    1.Txa7 f6? 2.Txa8 Df7?? 3.Txb8 Re8??? 4.Txc8 mat.
    Exista si cateva maturi in 3 mutari.

    mai 24, 2010 - 1:24 pm Raspunde
  • dan bujor

    Desi de amuzament, negrul va face cele mai bune mutari. E ceva in ce ai spus care duce spre solutie insa 🙂 .

    mai 24, 2010 - 1:31 pm Raspunde
  • Vlad Teodor

    Problema 3.
    Solutiile sunt toate numerele de forma
    N=5^5(5k+1)-4 (k=0,1,…)
    Pentru k=0 obtinem cea mai mica solutie, si anume N=3121.

    mai 24, 2010 - 2:13 pm Raspunde
  • dan bujor

    Corect Vlad. 3121 e cel mai mic numar care satisface cerintele problemei.

    mai 24, 2010 - 5:11 pm Raspunde
  • dan bujor

    Am sa dau rezolvarea la problema “de amuzament” pentru ca nimeni nu a reusit sa-si dea seama de “smecherie”.
    Cum regele si regina de culoare neagra nu sunt pe campurile pe care ar trebui sa se afle la inceputul partidei, inseamna ca ele au fost mutate, iar asta s-a fi putut intampla doar daca (macar) unii dintre pionii negrii ar fi fost mutati. Pionii nu pot insa sa fie mutati decat inainte, asa ei ar fi putut ajunge in pozitia in care sunt doar venind din cealalta parte a tablei (cu alte cuvinte piesele negre ocupa primele doua linii ale tablei, iar piesele albe linia a opta, iar tabla este vazuta din perspectiva negrului)!
    Restul este destul de simplu…
    1.Cd7 Cf3 2.Cc5 Ce5 3.Dxe5 urmat de 4.Cd3#.

    iulie 8, 2010 - 10:06 pm Raspunde
  • pantiru andrei

    solutia 1)f5 2)c5 3)d7 4)a5

    decembrie 29, 2010 - 12:31 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.