Primul reprezentant al sportului rusesc distins cu Legiunea de Onoare, un şahist

Articol de Dan Gheorghiu   

      Ambasadorii ţărilor din cadrul Uniunii Europene au căzut de acord recent să prelungească cu şase luni sancţiunile impuse unui număr de 146 de persoane şi 37 de entităţi care au beneficiat de pe urma anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă sau au acţionat împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei. Pe listă figurează numele vicepremierului Rusiei, Dimitri Rogozin, al consilierului lui Putin, Serghei Glazâev şi a lui Dmitri Kiseliov, considerat şeful propagandei preşedinţiei ruse, numeroşi oameni de afaceri, ale căror conturi şi averi în străinătate au fost blocate şi care au interdicţie de a primi vize pentru a intra în ţările Uniunii Europene sau în SUA.

S-ar părea că relaţiile între Occident şi Rusia nu au fost nicicând mai tensionate, prăpastia între cele două lumi adâncindu-se tot mai mult, deteriorarea raporturilor între ele accentuându-se după intervenţia Rusiei în Siria.

1Ambasadorul francez Jean-Maurice Ripert, prezentându-i lui Andrei Filatov prestigioasa decoraţie

         Şi totuşi, în această aparentă resuscitare a Războiului rece, în care declaraţiile belicoase de ambele părţi nu lipsesc, ambasadorul Franţei în Rusia, Jean-Maurice Ripet, i-a remis recent cea mai înaltă distincţie franceză, ordinul Legiunea de Onoare, lui Andrei Filatov, preşedintele Federaţiei  Ruse de Şah. Ceremonia a avut loc luna trecută, în Muzeul Şahului, situat în str. Gogol nr. 14  din Moscova.

Decretul de atribuire a titlului de cavaler al Legiunii de Onoare fusese semnat anterior de Francois Hollande, preşedintele Republicii Franceze, şi recunoştea astfel contribuţia lui Filatov la dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Rusia şi Franţa.

2Preşedintele FIDE, Kirsan Iliumjinov, prezent la ceremonie

 

Preşedintele Federaţiei Ruse de Şah a devenit astfel primul reprezentant al sportului rusesc căruia i s-a conferit această înaltă distincţie franceză, potrivit chessnews.

Jean-Marie Ripet şi-a exprimat satisfacţia de a înmâna premiul care reprezintă aprecierea Franţei pentru o persoană care lucrează pentru “apropierea între ţările şi popoarele noastre”.

3Jean-Maurice Ripert şi Andreï Filatov.

          „Este o mare onoare pentru mine”, a replicat Filatov.”Sunt profund recunoscător pentru această distincţie şi sunt conştient că, înainte de toate, este o recompensă pentru proiectele realizate în domeniul culturii şi sporturilor”.

Înfiinţând Legiunea de Onoare, Napoleon Bonaparte dorise ca acest ordin să poată recompensa atât curajul militarilor, cât şi talentele civililor, ambele categorii formând baza noii societăţi, aflată în slujba patriei. „Dacă vom face distincţie între bărbaţii în haină militară şi cei în haină civilă, vom stabili două ordine, când noi avem de fapt o singură naţiune”, le spusese Napoleon membrilor Consiliului de stat când le-a cerut să voteze în favoarea propunerii sale.

Numele ei a fost inspirat de Roma antică, în timpul căreia războinicii erau numiţi „Honorati”. Denumirea de ”legiune” provine de la corpurile militare care constituiau elita armatei romane.

Deviza ordinului Legiunea de Onoare este „Onoare şi patrie”, prima datorie a unui legionar fiind să se arate fidel acestei devize simbolice şi morale.
4

Printre evenimentele care i-au atras lui Andrei Filatov aprecierea Franţei se afla finanţarea – în 2003 – a restaurării la Paris a pietrei tombale a lui Aleksandr Alehin, primul campion mondial de origine rusă la şah.

Au urmat apoi iniţierea şi sponsorizarea Memorialului Alehin, turneu internaţional de şah desfăşurat în 2013. Miliardarul Ghenadi Timişeko a fost co-patronul evenimentului.

La turneu participaseră campionul mondial en-titre Viswanathan Anand şi marii maeştri Levon Aronian, Boris Gelfand, Vladimir Kramnik, Michael Adams, Peter Svidler, Ding Liren, Maxime Vachier-Lagrave, Igor Vitiugov, evenimentul putând fi comparat prin tărie cu un turneu pentru desemnarea challengerului campionului mondial de astăzi.

5

Prima parte a turneului (rundele 1-5) a avut loc într-un pavilion construit în grădina Tuileries din Paris, Franţa, între 20-26 aprilie 2013, iar partea a doua (rundele 6-9) la Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg, Rusia, în perioada 28 aprilie – 1 mai 2013. Premiul turneului fost de 100.000 de euro.

Levon Aronian a câştigat Memorialul Alehin la Sankt-Petersburg. Marele Maestru armean l-a învins pe Maxime Vachier-Lagrave şi a fost la egalitate de puncte (5,5) cu Boris Gelfand, care a remizat în ultima rundă cu Viswanathan Anand. Aronian a câştigat turneul având un număr mai mare de victorii. Campionul mondial Viswanathan Anand  a terminat pe locul al treilea, cu 5 puncte.

Premiul pentru un joc în stilul lui Alehin a fost acordat lui Laurent Fressinet, care l-a învins pe Vladimir Kramnik la Paris. Premiul pentru cea mai reuşită combinaţie i-a fost atribuit lui Ding Liren pentru victoria sa  împotriva viitorului câştigător al turneului. Boris Gelfand a primit premiul pentru cea mai bună tehnică, iar Nikita Vitiugov a obţinut un premiu special pentru cel mai bun joc în cursul celei de-a doua jumătăţi a turneului, la Sankt-Petersburg.

6Marele Maestru armean Levon Aronian a fost clasat pe lista FIDE în martie 2014 numărul doi mondial, cu un ELO 2830, fiind al patrulea jucător printre cei mai bine clasaţi în istorie.

  În cursul ceremoniei de închidere, Levon Aronian a mulţumit comanditarilor evenimentului, organizatorilor şi spectatorilor, care au arătat un interes real pentru turneu şi i-au inspirat pe participanţi să-şi demonstreze talentul creativ. El a mai spus că este fericit să termine la egalitate cu bunul său prieten Boris Gelfand.

7

Tot Filatov a fost iniţiatorul şi promotorul Campionatului Mondial de şah în 2012, ţinut la Moscova, în Galeria Tretiakov. Potrivit lui, “organizând meciul într-un muzeu, încercăm să punem accentul pe legătura între jocul nostru preferat şi arte, astfel încât să aducem un omagiu memoriei marilor artişti ruşi în sensul cel mai larg al cuvântului, inclusiv pictorii, scriitorii, compozitorii şi muzicienii” Meciul a avut loc între israelianul Boris Gelfand şi indianul Viswanathan Anand.

            Viswanathan Anand şi-a păstrat titlul mondial de şah, reuşind să câştige una dintre cele patru partide din tie-break, celelalte trei încheindu-se cu remiză, după 12 partide care nu au permis departajarea niciunuia dintre cei doi.

La 1 februarie 2014, cel de-al 22-lea congres al Federaţiei Ruse de şah l-a aşes preşedinte al Federaţiei. În 13 august 2014, Andrei Filatov a fost ales şi vicepreşedinte al FIDE în congresul de la Tromso, Norvegia.

 

 

 

 

 

Jacques-Louis David - The Coronation of Napoleon (1806-1807)

Dar apropierea de Franţa şi de UE a lui Filatov nu s-a limitat doar la lumea şahului. În 2010, în cadrul Anului Franţei în Rusia şi al Rusiei în Franţa, Filatov a susţinut expoziţia Napoleon şi Luvrul, organizată la Muzeul  Istoric de Stat din Moscova, precum şi ceremonia de închidere  a Anului Rusia în Franţa, ţinută la Paris.

În cadrul proiectului său de ediţie Rusia şi Franţa, un anumit număr de etape opere literare şi istorice ale scriitorilor ruşi au fost traduse în franceză şi distribuite bibliotecilor publice şi universităţilor din Franţa. În februarie 2013, sub auspiciile CCIFR, Andrei Filatov a devenit parte a acordului cu Muzeul Luvru, de a iniţia un sprijin pentru investitorii ruşi  pentru dezvoltarea noii expoziţii de artă rusească în celebrul muzeu.

9

 

De asemenea, în cadrul celebrărilor din 2014 a 70 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia, ţinută la Caen (capitala Normandiei Inferioare), Federaţia Rusă de Şah a organizat un simultan de şah între cel de-al 12-lea campion al lumii Anatoli Karpov şi membrii Parlamentului European al Tineretului şi tari jucători de şah de la Caen Chess Club

În 2012, Andrei Filatov crease Fondul de artă Familia Filatov cu scopul de a recupera picturi şi sculpturi ruseşti şi sovietice ajunse pe diverse căi în străinătate.

În iunie 2014, acest fond anunţă că îşi schimbă denumirea în Arta Rusă şi se pregăteşte să deschidă un nou muzeu la Londra. Arta Rusă va continua lucrările Fondului de Artă Famila Filatov, dar va avea un rol extins, punând accentul de la colecţiile de artă la prezentarea în faţa lumii a amplorii şi profunzimii talentelor care au prosperat în Rusia.

10

Marcând a 70-a aniversare a victoriei Aliaţilor  în Europa, în primăvara anului 2015, Art Russe organizează expoziţia de artă Moştenirea Celui de-al Doilea Război Mondial în arta rusească în Galeria Saatchi, la Londra. Expoziţia prezenta picturi şi sculpturi, dintre care mare parte fuseseră expuse anterior publicului în Marea Britanie.

În mai 2015, Andrei Filatov a primit Medalia Celor Cinci Continente (UNESCO) pentru contribuţia sa la cooperarea internaţională în domeniul culturii şi a eforurilor pentru a păstra patrimoniul istoric

În 2015, pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi popularizarea artei ruseşti şi sovietice, i s-a decernat titlul de academician onorific, membru al Academiei ruse de Artă.

Desigur că Andrei Filatov nu a  cultivat singur această apropiere de Occident şi de Republica Franceză în special, iar în discursul său la decernarea Legiunii de Onoare, el a mulţumit celor care i-au stat alături în acest demers: colegilor de la Federaţia Rusă de Şah şi celor de la Camera de Comerţ şi Industrie, personalului de la Ambasada Franţei în Rusia, reprezentanţilor autorităţilor franceze, precum şi organizaţiilor care i-au oferit un sprijin masiv.

Probabil însă că nu ar fi reuşit să susţină toate aceste iniţiative fără să deţină o avere care să-i permită să le susţină şi material. Filatov este preşedintele Consiliului de administraţie al societăţii de investiţii Tuloma, coproprietar al Global Ports şi al întreprinderilor Globaltrans.

În 2015, potrivit Forbes, Andrei Filatov era deţinătorul unei averi de 850 de milioane de dolari, după ce în 2014 aceasta fusese de 1,2 miliard de dolari. Într-un clasament Forbes al celor mai bogaţi oameni din Rusia, Filatov a figurat pe locul  93 în 2011, 74 în 2012, 80 în 2013, 90 în 2014 şi 112 în 2015.

 

Articol de Dan Gheorghiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.