Antisahistul Zilei

“Those who can, do. Those who can’t, teach. Those who can’t teach, teach gym.” (Woody Allen)

Dupa multi ani de practicat sahul, Adrian Stanca s-a apucat de altceva, constatand ca acest sport ascunde in continuare multe taine pentru el. De ceva vreme el s-a apucat sa scrie articole despre sah, adica exact despre sportul pe care il intelege prea putin. Mai mult, el a inceput sa si arbitreze, si se pare ca necunoasterea suficienta a regulamentelor nu este un impediment.

Recent, Adrian Stanca a participat la “Primavara Sahista” de la Giurgiu, unde, cu un ELO de 2260, era considerat printre favoriti. Rezultatul? +2=5-2, 4,5 din 9 si clasare pe la jumatatea clasamentului!

Adrian Stanca la “Primavara Sahista” de la Giurgiu, aflat in incurcatura inca de la primele mutari

Cei prezenti la Giurgiu si care au asistat ‘pe viu’ la partida din ultima runda a lui Adrian Stanca isi vor aminti mult timp nu neaparat ca a pierdut la un jucator fara ELO (!), ci maniera categorica in care a pierdut, un final de turnuri si pioni cu vreo 5 pioni in minus!

Intrucat la Giurgiu a fost vorba de un turneu de sah rapid, nu putem, din pacate, sa va oferim mostre din antisahul practicat de catre Adrian Stanca. Din fericire, Adrian Stanca practica ori de cate ori joaca un turneu un antisah plin de clisee, astfel ca avem la indemana exemple suficiente, din care va oferim unul, la intamplare:

Lupulescu,C (2546) – Stanca,A (2148) [B06]

TCh-ROM A Tusnad ROM (5), 2005

1.e4 g6 2.d4 Nf6 3.e5 Nh5 4.Be2 Ng7 5.Nf3 d5 6.c4 c6 7.Nc3 e6?? O grava greseala pozitionala. Negrul arata ca nu intelege deloc pozitia. 8.Bg5 Be7 9.Qd2 Negrul este absolut pierdut din punct de vedere pozitional, el urmand sa ramana cu slabiciuni mari pe campuri negre (in urma schimbului de nebuni), in timp ce nebunul din c8 este ca si ‘inmormantat’ in spatele lantului de pioni.

Restul partidei nu mai are nici o importanta, pentru un sahist cu pretentii. O sa consemnam totusi ca Negrul a cedat, dupa zbateri inutile, in jurul mutarii 40.


Adrian Stanca, reflectand la pozitia din diagrama de mai sus. Este el oare constient de grava greseala pozitionala comisa, si de faptul ca este deja pierdut?

Iata asadar, ce fel de sah practica de fapt, cel care comenteaza mai mereu despre sah pe blogul “Sah cu Ceausescu”. Desi efortul depus de catre echipa “Sah cu Ceausescu” este de respectat, iar sub aspect cantitativ volumul de informatie pe care o ofera este impresionant,  ei raman datori in ceea ce priveste calitatea articolelor, fiind din pacate limitati de care propriul nivel de intelegere a sahului.

Speram ca aceste lucruri se vor schimba in viitor, si, prin aparitia unor colaboratori permanenti mai valorosi, calitatea propriu-zisa a articolelor va atinge un nivel de competenta acceptabil!

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

  • palmcantur

    Comentariile la partide sunt foarte bune , credeam ca este un MM , in sah poti da rezultate mereu cat de cat bune doar daca ai timp pentru antrenament calitativ in toate fazele jocului .

    mai 8, 2010 - 11:59 am Raspunde
  • ovidiu_3003

    Adrian Stanca stie sah conform eloului pe care il are undeva in jurul a 2250 de puncte .La acest nivel poti sa mai si pierzi uneori la jucatori talentati fara elo dar poti castiga si la M.I. Sunt convins ca are si partide in care a batut jucatori cu o clasa mai sus sau chiar doua .

    mai 8, 2010 - 4:15 pm Raspunde
  • obezeanu

    Ceea ce spune Woody Allen in frontispiciul articolului o fi valabil in coliba lui,nu si in Romania!Aici cine nu stie nimic comanda pe altii si apare la televizor…Iar cine stie(in cazul nostru SAH)tace malc si cu unele exceptii
    carora le-am multumit public pentru articolele publicate pe acest blog,nici nu-i baga in seama pe iubitorii acestui joc.D-asta e un adevarat miracol ca avem atatia jucatori tari in Romania,in conditiile in care daca intri intr-o librarie nu gasesesti nici macar un titlu de sah,de CD uri sau DVD-uri ce sa mai vorbesc…Eu unul raman la parerea ca rejucarea unor partide ale Marilor Maestrii necomentate este pur si simplu o pierdere de timp!Asa ca nu ma intereseaza ce rating aveti,eu daca am ceva de invatat,invat chiar si de la pisica mea…

    mai 8, 2010 - 8:31 pm Raspunde
  • rdan

    …ce modest este Adrian…mai rar asa oameni…:)

    mai 8, 2010 - 10:37 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.