Zi: 20 aprilie 2010

Gambitul Morra- ideal pentru partide de blitz sau rapide

Gambitul Morra este exemplul tipic de deschidere eficienta in mod special la partide cu timp limitat de gandire. Daca Negrul nu stie exact ce are de facut, el are nevoie sa consume mult timp de gandire pentru a gasi cele mai precise mutari, iar pana la urma de cele mai multe ori ramane cu prea putin timp de gandire, ceea ce influenteaza rezultatul partidei in favoarea Albului. In acelasi timp jocul Albului curge firesc si usor, acesta are tot timpul initiativa si nu are nevoie sa consume mult timp de gandire.

Partida urmatoare este un exemplu tipic in acest sens:

Citeste Articolul
  • 17
  • 768
  • 0

Matul zilei (222)

Pe parcursul acestei săptămâni, vă propun spre rezolvare diagramele de la Campionatul Național pentru copii și juniori – Voineasa 2010 – turneul de dezlegări și studii.

Diagramele de mai jos sunt de la categoria 10 ani, iar timpul de gândire: 60 minute.

Citeste Articolul
  • 15
  • 599
  • 2

Topalov despre meciul cu Anand ce sta sa inceapa (1)

Topalov si Anand au stiluri foarte diferite de abordare a meciului. In timp ce Anand s-a ascuns de media pentru a se putea concentra la pregatirea pentru meci, Topalov nu refuza sa acorde interviuri. Iata ultimul interviu al lui Topalov, aparut in cotidianul bulgaresc Trud daily:

– Te afli din nou in fata unui meci mare pentru titlul de Campion Mondial. Ce iti spune cel de-al 6-lea simt al tau?

Citeste Articolul
  • 9
  • 720
  • 1

Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah (38)

Pentru a afla cum vă puteti procura METODOLOGIA ANTRENAMENTULUI SAHIST si a vedea tabla sa de materii, daţi click aici

Aici puteţi revedea capitolele anterioare din Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah de Volodia Vaisman, antrenor şi maestru internaţional

La cererea noastră, cunoscutul antrenor franco-român a acceptat să ne dezvăluie câteva din «secretele» formării jucătorilor de şah, desprinse din lucrarea sa fundamentală «Metodologia antrenamentului şahist», pe care am avut deja plăcerea s-o prezentăm pe site-ul nostru. Experienţa lui ca antrenor şi jucător ne-ar putea ajuta să inţelegem mult mai bine anumite concepte şi fenomene din lumea şahului, subiecte extrem de delicate şi de negăsit în vreo altă carte de specialitate.

Profunzimea analizelor făcute de el in domeniul antrenoratului, se regăseşte şi în aceste articole bine fundamentate, finisate cu minuţiozitate şi talent literar.

In ceea ce ne priveşte, suntem convinşi că impărtăşirea din experienţa şi ştiinţa de o viaţă a maestrului antrenor este un lucru îmbucurător şi sperăm că fiecare din voi va găsi o bună parte din răspunsuri la întrebările pe care vi le puneţi. Căci formarea şi perfecţionarea tinerilor generaţii de jucători şi jucătoare este o treabă lungă şi anevoioasă, care nu poate fi realizată decât de câtre animatori şi antrenori talentaţi şi bine pregătiţi, dotaţi de concepţii metodologice sănătoase şi temeinice. Serialul va continua câteva luni bune, cel puţin o dată pe săptămână . Cred că acest lucru trebuie să ne bucure, mai ales că mulţi dintre cititorii şahisti au pus intrebări şi probleme de această natură pe blog. Aşteptăm deci părerile voastre pentru a putea continua această inedită experienţă.

Forme şi metode de presiune psihologică

Citeste Articolul
  • 13
  • 850
  • 0