Zi: 17 aprilie 2010

Chisinau: Diana Baciu, Elena Coadă, Elizaveta Lechii şi Mihai Surdu campionii nationali de juniori pe 2010 in Moldova

Sursa: www.chessfederation.md

La şcoala specializată de şah din Chişinău s-a încheiat campionatul naţional printre juniori la categoriile băieţi şi fete sub 8 ani şi fete sub 16 şi 18 ani. Campionii, maestra FIDE Diana Baciu (16ani), Elena Coadă (18 ani), Elizaveta Lechii (8 ani) şi Mihai Surdu (8ani) vor reprezenta Moldova la campionatul mondial din acest an care se va desfăşura în Halkidiki, Grecia în perioada 19-31 octombrie. Vice campionii naţionali la aceste categorii, Irina Chiriţa din Dubăsari (16ani), Ana Boţan (18 ani), Lilia Cernenco (8 ani) şi Artur Nastasovici (8 ani) vor evolua respectiv la campionatul European care va avea loc în Batumi, Georgia între 19-30 septembrie.

Medaliatele fete sub 8 ani, Lilia Cernenco, Elizaveta Lechii, Ana Curosu

Citeste Articolul
  • 13
  • 871
  • 0

Sa ne imbunatatim tehnica de joc prin studiul finalurilor (1)

O metoda pentru a ne ridica tehnica de joc este studiul de pozitii tipice de final. Este vorba despre pozitii care implica rolul mai mare pe care il joaca regele in final, pozitii in care apare zugzwangul (impreuna cu zugzwangul mutual si opozitia), eficienta schimbului de piese samd.

Este in mod special important sa capatam un feeling special pentru finaluri, pentru a ne dezvolta o stare speciala pentru el, pentru a putea sa intelegem principiile legate de sah sau psihologie care se aplica in finaluri.

Cea mai buna cale de a invatat toate acestea este de a analiza finaluri pracice din partidele marilor maestrii ai finalurilor. (Mark Dvoretsky – “Technique for the Tournament Player”)

Iata cateva exemple din practica unuia dintre cei mai mari jucatori de finaluri din toate timpurile, suedezul Ulf Anderssen, in care acesta demonstreaza cu mare simplitate modul in care se castiga un final de tip ‘cal bun contra nebun rau”.

Andersson,Ulf – Larsen,Bent

Stockholm, 1975

Citeste Articolul
  • 14
  • 869
  • 0

Campionatul Rusiei, probabil cel mai puternic campionat pe echipe din lume (3)

La ora la care cititi aceste randuri ne aflam de mult pe teren, ba la un blitz la Bucuresti, ba la un sah rapid la Giurgiu. Pentru cei dintre dumneavoastra care nu au putut/dorit sa vina, continuam sa prezentam cateva dintre cele mai interesante partide de la Campionatul Rusiei pe echipe.

Va trag atentia in mod special asupra finalului de exceptie jucat de catre Wang Yue, final care rastoarna unele dogme privind finalurile.

Grischuk,A (2756) – Kovchan,A (2595) [D85]

17th TCh-RUS Premier Dagomys RUS (8), 09.04.2010

Citeste Articolul
  • 12
  • 529
  • 0

Miniatura zilei (142): O miniatura a MM Sutovsky in fata unui alt MM intr-o Franceza Winawer!




Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Emil Sutovsky Sergej Dyachkov

6th Aeroflot Festival 2007  ·  French Defense: Winawer. Classical Variation (C18)

Citeste Articolul
  • 13
  • 447
  • 0