Silvio Danailov: “Mtel Masters va lua o pauza de un an” (2)

Cheparinov and Danailov

Sa vorbim despre meciul Topalov-Anand. Care sunt noutatile din Spania, de la Topalov?

Vesko se pregateste in Insulele Canare; pregatirea sa decurge conform programului si nu se intampla nimic neobisnuit.

Nu va preocupa forma secondantului sau Ivan Cheparinov, care a jucat slab la Campionatul European?

Sigur ca sunt preocupat, ar fi fost mult mai bine pentru el sa incheie cu rezultate mai bune si sa fie mai motivat. Atunci sentimentul ar fi fost mai bun. Oricum, sper ca Ivan este un profesionist si intrucat el a avut intotdeauna idei excelente, acum va fi la fel.  Sa nu uitam ca si Vesko a trecut de asemenea prin perioade negre. Se intampla pentru orice sportiv, dar important este sa nu disperi.

Dar in legatura cu forma lui Topalov, aveti vreo preocupare?

Normal, sunt preocupat, dar facem tot posibilul sa ne atingem obicetivul. Restul este destin.

Cum comentati performanta bulgarilor la EICC, unde la masculin toti reprezentantii nostrii s-au clasat mai jos de locul 70?

Sahul nu este cu mult mai diferit de restul sporturilor, si ca in oricare alt loc exista si declin in sah. Ma asteptam la mult mai mult de la Ceparinov, in rest nu sunt surprins. Totusi, sunt multumit cu Kiprian Barbatov – el are multe de invatat, dar este pe drumul cel bun. Noi, federatia, si eu personal, facem tot ce putem. Poate il vom include in echipa noastra pentru Olimpiada de Sah de la Khanty Mansisk.

Devine distanta dintre Topalov si restul jucatorilor bulgari prea mare?

Topalov este un fenomen, si este foarte greu sa-i compari pe altii cu el. La fel se intampla in India cu Anand si restul sahistilor.

Ce poate sa aduca inteligenta lui Anand, poate el sa-l surprinda pe Vesko si pe tine?

Intotdeauna pot aparea surprize, sahul se dezvolta intr-un ritm rapid, computerele sunt de ajutor, sunt create versiuni tot mai noi. El ne-ar putea surprinde cu secunzii alesi. De acum este clar cine il secondeaza. Stim ca se afla in mijlocul unei pregatiri dure, nimic mai mult. Totul este un secret bine pastrat la el. Nu a facut nici un anunt public si nu a aparut in locuri publice, doar la Bundesliga si la Corus in ianuarie. Totusi, in ambele locuri a jucat in mod evident retinut si nu a aratat nimic special. Anand va avea mai putina presiune psihologica in Sofia. Si este natural faptul ca toata lumea in Bulgaria se asteapta ca Topalov sa castige.

Cum evaluati un alt duo– Magnus Carlsen si Gary Kasparov, cu care va veti lupta probabil la un moment dat?

Ei au atins rezultate senzationale, dar s-au despartit recent dintr-un motiv pe care nu il cunosc, dar este bine pentru noi. Sunt linistit din punct de vedere profesional deoarece acest duo era unul foarte tare. Carlsen este periculos pentru oricine, dar una este Carlsen impreuna cu Kasparov, si altceva Carlsen de unul singur.

bilbao danailov topalov

Este deja clar ca nu va mai se va mai disputa superturneul Mtel Masters?

Am discutat pe larg ideea cu sponsorul, deoarece termenul scurt nu ne-a permis sa organizam doua turnee mari intr-o perioada scurta de timp- meciul cu Anand si Mtel Masters.

Una dintre explicatii a fost ca meciul cu Anand va genera un mare interes si atunci turneul va trezi un interes secundar. Nu impartasesc aceasta opinie si cred, ca din contra- popularitatea sahului dupa meci va fi mai mare si turneul nu poate decat sa beneficieze de aceasta. In orice caz, sponsorul decide, si ei au ales sa nu avem Mtel Masters anul acesta, ei il vor sponsoriza doar pe Topalov cu ocazia meciului.

Nu va avea pana la urma o repercursiune asupra reputatiei turneului la anul?

Va avea o repercursiune, dar in istorie au mai fost cazuri de asemenea turnee-  Corus si Linares.

Dar, de asemenea, va puneti intr-o situatie dificila ca ideolog si creator al Marelui Slem, parte a caruia este Mtel Masters.

Da, nu este placut. Dar, cu regret, acum nu mai este nimic de facut. Este o criza temporara, la fel ca in restul lumii. Sahul, pana la urma, nu este un sport atat de scump, si sper ca la anul nu vor mai fi probleme.

(SURSA: CHESSDOM)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.