Silvio Danailov: “Intotdeauna am reusit tot ce mi-am propus” (1)

Odata cu apropierea meciului Anand Topalov contand pentru Campionatul Mondial, media din Bulgaria devine tot mai activa. Intr-un interviu acordat ziarului Trud (al doilea cotidian al Bulgariei, cu 500 000 cititori) Danailov vorbeste despre politica, Magnus Carlsen, apropiatul Campion Mondial, Vishy Anand si secunzii sai cei secreti, pregatirea lui Veselin Topalov in Insulele Canare, si confirma ceea ce se zvonea de la o vreme- ca Mtel Masters 2010 va lua o pauza si nu va avea loc anul acesta.

http://www.chessdom.com/images/store/danailov-17351.jpg

Domnule Danailov, de ce doriti sa deveniti presedintele ‘sahului european’ ?

Uniunea Sahului European este o institutie respectabila si are potential, deoarece are un numar de 54 de state membre. Oameni din diferite tari au initiat discutii cu mine, acesti oameni doresc ca ECU sa fie condusa de cineva cu profesionalism si idei noi. Pana acum am fost mai mult un om de afaceri in sah, acum este nevoie sa facem politica.

Sunt alegerile in mod predominant bazate pe politica sau este o chestiune de idei?

Nu am experienta in politica, dar altii m-au convins ca pot sa o fac, iar cu o strategie corecta sunt sigur ca pot sa obtin rezultate bune. Oamenii din sah cunosc foarte bine cu ce poate sa vina fiecare candidat. Alegerile se vor baza pe o mixtura de politica si viziune. Se crede ca adversarul meu va fi Ali Nihat Yazici din Turcia, care are propria sa echipa. Lupta intre noi va fi o provocare.

Se pare ca domeniul in care ati lucrat pana acum este prea ‘ingust’ pentru dumneavoastra

In cariera mea am reusit practic tot ce mi-am propus, mi-am implinit toate visurile. Sau chiar mai mult. Nimeni nu a crezut ca un bulgar poate sa devina Campion Mondial– Vesko Topalov, si eu am facut ca asta sa se intample. Am organizat superturneul  “M-tel Masters” in Sofia si am introdus si raspandit regulile Sofia in lume; impreuna cu cativa prieteni am creat “Marele Slem” in sah. In acest fel cariera mea profesionala a atins un varf. Nu m-am gandit mult la aceasta miscare, dar provocarea este mare. De asemenea, mai multi oameni m-au convins ca sunt persoana potrivita. Asa ca, intru in politica. Politica sahului.

Mai este inca o functie superioara – Presedinte al FIDE

Nu, nu, cat timp Kirsan Ilyumzhinov este liderul FIDE, nu ma gandesc la asta. Dupa aceea, nu stiu. In sah suntem obisnuiti sa jucam mutare dupa mutare si sa nu grabim lucrurile. Dearece graba duce la decizii gresite. Asa ca sa lasam sa treaca mai intai aceste alegeri. Si daca reusesc, va fi un succes de prestigiu si pentru Bulgaria, de asemenea.

Vor urma de asemenea alegeri pentru functia de presedinte al FIDE – candidati fiind Ilymzhinov si Karpov.

Este o situatie delicata. Acum toata lumea asteapta cu interes sa vada pe cine va sprijini Federatia Rusa, deoarece prin aceasta se va determina, intr-o mare masura, favoritul la victorie. Dar indiferent de ce se va intampla, fiecare dintre ei are avantajele lui. Ilymzhinov este deja de 15 ani un presedinte excelent pentru sah, care face multe lucruri pentru sah, dar Karpov este un adversar extrem de periculos ca politician- foarte inteligent si abil.

Amandoi sunt potenti financiar. Vor investi bani in campanie?

In alegeri intotdeauna este vorba de investitii.

Si in cazul dumneavoastra?

Avantajele mele sunt cariera profesionala, rezultatele, si ideile. Candidatul din Turcia are experienta in politica, si pana la urma este vicepresedintele FIDE. Nu stiu daca este bogat, dar imi dau seama ca are un sprijin puternic din Turcia. Deoarece canditatura lui este o parte a strategiei guvernului in privinta integrarii in Comunitatea European in viitor.

(SURSA: CHESSDOM)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.