Interviu cu Marele Maestru Evgeny Alekseev

traducere Vlad Sulita

Campionatul European Individual de Sah de la Rijeka (Croatia) nu s-a disputat numai pentru a determina cei mai buni sahisti de pe continent, rusul Ian Nepomniachtchi si suedeza Pia Cramling, dar de asemenea pentru a se distribui bilete pentru Cupa Mondiala 2011 si pentru Campionatul Mondial feminin.

Printre cei calificati la Cupa Mondiala se numara si Evgeny Alekseev, marele maestru de 24 de ani din St. Petersburg, care a stat de vorba cu corespondentul ziarului  “Sankt-Petersburg Vedomosty”,  Alexander Kruglikov.

Evgeny Alekseev 1 sq

Kruglikov: Evgeny, cum a fost turneul din Rijeka?

Alekseev: Am vrut sa lupt pentru o pozitie fruntasa, dar in acest tip de  competitie imperecherile (sistem elvetian) sunt foarte importante. Sincer, in Rijeka nu am obtinut prea mult cu piesele Albe, si am fost nevoit sa ma multumesc cu atingerea obiectivului minim- biletul pentru Cupa Mondiala.

Kruglikov: Dar cum se face ca a trebuit sa joci si un meci de baraj?

Alekseev: S-a intamplat ca un grup mare de jucatori, care au terminat cu “+4”, au terminat la egalitate pe locurile care duc la Cupa Mondiala. Meciurile de baraj erau iminente. Am jucat un mini-meci cu compatriotul rus Ernesto Inarkiev-  o victorie si o remiza in partida a 2-a. Meciurile de baraj au fost importante doar pentru locurile la Cupa Mondiala, clasarile la Campionatul European au ramas la fel, eu am fost in grupul care a impartit locul 11-40.

Kruglikov: Cum apreciezi performanta generala a jucatorilor rusi la Campionatul European?

Alekseev: In opinia mea, noi am jucat excelent. Ian Nepomniachtchi este Campion, Artyom Timofeev a ocupat locul al 3-lea. Sase Mari Maestrii s-au calificat pentru Cupa Mondiala 2011.

Kruglikov: Ati jucat impotriva lui Nepomniachtchi in trecut. Spune-ne mai mult despre el.

Alekseev: Ian este un jucator foarte talentat si promitator, creativ, care urmeaza in mod strict planurile tactice uzuale, dar in acelasi timp este foarte instabil, imprevizibil. Ian poate sa castige un turneu intr-un stil mare, dupa cum s-a intamplat acum in Rijeka sau in 2008 la Aeroflot Open, dar el poate de asemenea sa se impiedice si sa joace slab. In Rijeka Nepomniachtchi a fost mare. Este greu de explicat cum poate el sa invinga jucatori puternici si in acelasi timp sa gandeasca doar jumatate de ora la partida. Este fantastic. Ian a progresat mult in ultimii ani. Cand l-am intalnit in 2006 la Superfinala Campionatului Rusiei, el nu a facut o impresie prea buna. Dar pe atunci avea doar 15 ani.

(Sursa: e3e5.com)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.