De ce v-ati apucat de sah?
Cand aveam aproximativ 6 ani, mi-am vazut fratii mai mari jucand sah, si m-am rugat de mama mea sa ma invete si pe mine. Foarte repede am inceput sa-i inving pe toti cei de acasa asa s-au gandit ca ar fi bine sa ma inscriu la un club. Asa ca sora mea ma ducea la clubul de sah Tal joi si in weekenduri. La club duminica jucam blitzuri in sistemul ‘invingatorul ramane la masa’. Am devenit destul de bun la blitz si am ajuns sa raman la masa ore intregi. La un moment dat oamenii au vazut ca aveam talent. Cand am devenit campion national dupa o performanta incredibila, am devenit recunoscut ca un talent al sahului. As spune ca doar dupa ce am terminat universitatea am devenit mai mult sau mai putin profesionist. Deja din acel moment am inceput sa iau parte la toate turneele de top si am intrat in ciclul Campionatelor Mondiale.
Care au fost aspectele pozitive si negative ale faptului ca v-ati apucat de sah?
Sahul mi-a dat mai multe decat as putea sa cer. M-am simtit special, am calatorit prin lume, si am facut ceea ce imi place cu adevarat. Mai mult, sahistilor le place sa fie proprii lor sefi si urasc sa se trezeasca devreme!
Presupun ca ai de facut atatea calatorii pentru a participa la evenimente incat viata ta este dictata de performanta si de turneele tale si nu poti sa fi acasa pentru un festival sau pentru ziua de nastere a unei rude.
Cine au fost idolii dumneavoastra in sah?
Fischer si Tal.
Care sunt atributele care au contribuit la succesul dumneavoastra?
Munca grea si faptul ca m-am tinut departe de politica.
Care sunt atributele mentale cheie necesare pentru cineva care practica sahul ca si sport?
Ca orice activitate, trebuie in primul rand sa-ti placa. Sahul ca sport necesita multa rezistenta mentala si asta este ceea ce face diferenta fata de un sport fizic. Sahistii au abilitatea unica de a acoperi multa informatie si a extrage din ea aspectele relevante. Asa ca, memoria si rezistenta mentala sunt atribute-cheie.
As zice ca majoritatea tinerilor ar trebui sa joace mult mai mult, chiar si intre ei la nivel de scoala. Pe masura ce joci, observi greselile pe care le faci si inveti din ele. Experienta mea personala consta in numeroase blitzuri jucate in mod regulat la clubul de sah Tal. Aceste partide au fost un antrenament excelent, mi-au dat experienta in tehnica jocului. Cred ca talentul meu nativ de a juca rapid de acolo se trage.
Ati putea sa ne oferiti niste indicii despre concentrarea la partida?
Mi se pare dificil sa ma concentrez pentru perioade lungi de timp. Asa ca ceea ce pot sa fac este sa ma concentrez pe perioade scurte de timp si cu o intensitate mare. De multe ori cand incerci sa rezolvi o problema, uneori este de ajutor sa lasi problema la o parte sa lucreze. O lasi sa germineze in cap si la un moment dat, brusc, constati ca ai gasit raspunsul corect.
Care credeti ca este rolul dumneavoastra in popularizarea sahului in India?
Avem o initiativa numita NIIT Mind Champions Academy. Scopul este sa prezentam copiilor sahul de la varste mici. Deja am vazut crescand numarul copiilor care vin la sah in multe state din India si speram sa fim capabil sa-l introducem in fiecare stat.
In prezent, am ajuns la cifra de 7,000 cluburi de sah in scoli, care au un total de 850,000 members. Speram sa ajungem in curand la cifra de 1,000,000 de copii. Ceea ce am vazut in urma studiilor noastre ne-a aratat ca elevii nostrii au inregistrat progrese semnificative si la scoala. Se pare ca ei si-au dezvoltat bine calitati competitive si au invatat sa fie mai rabdatori. In plus, calitatile vis-a-vis de matematica si stiinte s-au imbunatatit.
Trebuie sa familiarizam cat mai multi copii cu sahul. Prin intiativa NIIT Mind Champions Academy speram sa aducem la sah cat mai multi copii posibil.
Sunteti pe cale sa va aparati titlul de Campion Mondial in Aprilie? Cum va pregatiti pentru acest eveniment?
Va fi un meci foarte intens si in momentul de fata concentrarea mea este numai in directia asta. Ca si in precedentele meciuri, voi lucra in acelasi timp atat la pregatirea sahista, cat si la rezistenta fizica, fiind amandoua la fel de importante.
Cu cine v-a facut cea mai mare placere sa joci si de ce?
Singura persoana cu care iti place sa joci este cea care pierde la tine. El sau ea este o persoana care iti este foarte draga si incerci sa ramana asa pentru totdeauna!
Care a fost contributia familiei dumneavoastra la succesul obtinut?
Parintii mei nu m-au fortat niciodata sa joc sah, si nici nu m-au obligat sa studiez sah sau sa castig turnee. Mi s-a permis sa ma bucur de scoala, sa ma joc ce doream si in general sa am o copilarie normala. Acest lucru mi se pare foarte important in opinia mea, pentru ca nu am simtit nici o presiune copil fiind. Cand am inceput sa castig turnee, mama mea a calatorit cu mine pana cand am fost capabil sa calatoresc de unul singur. Chiar si in ziua de azi, parintii mei urmaresc fiecare partida pe care o joc. Mai intai de toate ei m-au invatat sa fiu o persoana normala si abia mai tarizu campion. Sotia mea Aruna calatoreste cu mine. Ea se ocupa de toate detaliile si nevoile, astfel ca eu ma pot concentra numai la joc. Metaforic vorbind, ea este sacul meu de box si este o persoana in care pot sa am incredere totala.
Ce alte sporturi urmariti?
Fotbal si tenis.
Ce va place sa faceti in timpul liber?
Imi place foarte mult sa calatoresc si sa ma duc in safari. Ma intereseaza deasemenea astronomia. Imi place sa citesc despre actualitati, afaceri si stiinta.
(http://www.telegraphindia.com/1100324/jsp/entertainment/story_12253719.jsp)
_____________________________________________________
La meciul de la Sofia si-a anuntat prezenta si cunostinta dumneavoastra de la Bucuresti, Nicu Jeltopop, care vine special ca sa va sustina….
Da, vine si Nicu? Mi-ati dat o veste buna! Abia astept sa-l revad! Topalov va avea multi fani, este normal, joaca la el acasa, este bine ca voi avea si eu sustintatorii mei!
1 Comentariu
Desigur, ultima intrebare e cea mai importanta 🙂
martie 24, 2010 - 4:29 pm