Magnus Carlsen despre evolutia sa la Amber (2)

PARTEA I

http://www.arcticsec.no/image/Magnus_Carlsen.jpg

Pe blogul personal al lui Magnus Carlsen, acesta a relatat zilnic evolutia sa la Amber 2010, prilej pentru noi sa aflam o serie de amanunte foarte interesante.

Amber, runda 4

2-0 din nou azi, si 6 la rand! In partida de sah orb de azi, impotriva lui Jan Smeets, am obtinut o pozitie interesanta dupa deschidere dupa 1.g3 cu Albul, avand ceva avantaj. Nu am gasit nici o modalitate de a-mi mari avantajul, in timp ce el s-a aparat destul de bine. Am ajuns la un final in care eu aveam un pion in plus, dar as fi avut probleme serioase in a-l castiga daca el ar fi facut pur si simplu mutari de asteptare. Totusi, pentru a se apara corect el consumase deja mult timp, si intrucat mai avea un minut pe ceas m-am hotarat sa fac o serie de mutari de asteptare, sperand ca va intra in capcana pe car i-o pregatisem si va lua pionul. Spre norocul meu, el a intrat drept in capcana, si cateva mutari mai tarziu a cedat, deoarece nu putea sa evite matul decat daca dadea un turn. Partida de sah rapid a fost si mai grea. Dupa deschidere el a ramas cu un mic avantaj intr-o pozitie aproape simetrica.  Ulterior el a comis cateva mici erori, astfel ca am reusit sa egalez, ba chiar sa obtin unele sanse de victorie intr-un final de nebun contra cal. Ramas cu putin timp de gandire, el a facut ultima greseala la mutarea 54, si doua mutari mai tarziu el a cedat deoarece pionul meu h urma sa se transforme in dama. Ivanchuk a continuat sa fie in forma mare, invingandu-l pe  Aronian dupa ce a respins atacul armeanului ce a urmat unui sacrificiu de figura in partida de sah rapid. El are acum in total 6 din 8, cu 3 din 4 atat la sah orb cat si la rapid, exact la fel ca subsemnatul.  Grischuk si Gelfand se afla pe 3-4 cu 5/8. Despre Gelfand trebuie mentionat ca el a realizat 5/6 in ultimele 3 zile, dupa ce a debutat la fel ca mine, cu 0 din 2 in prima zi. Victoria sa la Kramnik de azi cu 2-0 a fost impresionanta, in special partida de sah rapid. Asta inseamna ca rusul are acum mult de recuperat, aflandu-se la 50% cu 4/8. Maine este zi libera. Joi il voi intalni pe Sergey Karjakin (20 ani). In ianuarie la Corus am castigat pentru prima data la sah clasic impotriva lui Sergey. Partidele mele impotriva lui sunt de obicei interesate, asa ca abia astept urmatoarele 2 partide.

Amber, runda 5

Sirul meu de victorii s-a incheiat in cele din urma azi, la 7. Nu am facut inca remize, totusi. In partida de sah orb impotriva lui Karjakin am sacrificat un pion pentru ceva compensatie imediat dupa deschidere. El statea probabil un pic mai bine, dar dupa ce a ratat o lovitura tactica am reusit sa-mi recuperez pionul inapoi cu un nebun si o structura mai buna de pioni intr-un joc de mijloc cu nebuni de culori diferite. Deoarece el avea destul de putin timp de gandire, am pregatiti o capcana pentru el, permitandu-i un aparent puternic sacrificiu de nebun ale carui consecinte le-am calculat mai bine. Ca rezultat, am iesit cu un pion in plus intr-un final de damem cu sanse excelente de victorie. Am simtit ca am jucat destul de bine ulterior si am castigat destul de usor. O partida cu care sunt foarte satisfacut! Partida de sah rapid, insa, a fost o poveste destul de trista. Dupa ce a aparut cu o noutate teoretica in deschidere, logica si aparent destul de puternica, adversarul meu a preluat rapid initiativa. Apoi am facut o serie de mutari slabe, dar adversarul meru a scapat o sansa buna (Ba5 in loc de Rb3, ajungandu-se la o pozitie unde eu aveam un pion mai putin, dar cu un pion puternic, trecut, pe coloana d. Am inceput sa joc la castig apoi, dar totul s-a intors impotriva mea dupa ce mi-au scapar doua bune contre ale lui (Qe5 si Bd5). 0-1 Cei mai in varsta jucatori Ivanchuk (41 azi!) si Gelfand (41) i-au invins pe Smeets si Dominguez cu 1.5-0.5, respectiv 2-0 . Asta inseamna ca acum Ivanchuk este lider solitar cu 7,5/10, urmat de Gelfand si de mine cu 7/10. Mai sus mentionatii Smeets si Dominguez impart dubioasa onoare de a se afla pe ultimul loc, ambii fara nici o victorie pana acum. Adversarul de maine este Gelfand, cu siguranta un adversar tare daca luam in considerare forma lui curenta.

(SURSA: http://www.arcticsec.no/index.php?button=blog&main_image=35 )

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.