Probleme de logica la inceput de saptamana (34)



 

Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

La sfarsitul unei tabere de vara, copii au decis sa elibereze 18 dintre cele 20 de pasari pe care le prinsesera. Profesorul care-i insotea le-a sugerat:

-Aliniati coliviile pe un rand. Numarand de la stanga la dreapta, deschideti fiecare a cincea colivie. Cand ajungeti la sfarsitul randului, luati-o de la inceput, si pastrati ultimele 2 pasari ramase.

Celorlalti copii nu le pasa care pasari urmau sa fie pastrate, dar Alin si Dana pusesera ochii pe doi sticleti. Cum au aranjat ei custile ca tocmai aceste 2 pasari sa ramana ultimele?

Problema 2

Un tren de marfa constituit dintr-o locomotiva si 5 vagoane a oprit intr-o mica statie, care dispunea de un triaj in care incapeau 3 vagoane (sau locomotiva si 2 vagoane). Pe aceeasi linie, dar din sens contrar, venea un tren cu calatori care trebuia sa fie lasat sa treaca.

Cum s-a procedat ca ambele trenuri sa-si poate continua calatoria in directia in care mergeau?

Problema 3

O cusca speciala cu doua nivele (fiecare nivel continand 3×3 sectiuni) a fost pregatita pentru a fi ocupata de cobai la un institut de cercetare. Cobaii urmau sa ocupe 16 sectiuni (opt pe nivelul de sus, si opt pe cel de jos), cele doua sectiuni centrale urmand sa fie pastrate pentru echipamente, dupa urmatoarele conditii:

1.Toate cele 16 sectiuni urmau sa fie ocupate.

2.Nicio sectiune nu urma sa adaposteasca mai mult de 3 cobai.

3.Pe fiecare din cele 4 laturi ale custii trebuie sa existe cate 11 cobai (insumat pe cele 2 nivele)

4.Nivelul superior trebuia sa adaposteasca de 2 ori mai multi cobai decat nivelul inferior.

Desi institutul a primit cu 3 cobai mai putin decat trebuia initial, cele 4 cerinte mentionate mai sus au fost respectate atunci cand acestia au fost aranjati in custi.

Cati cobai trebuiau sa vina, cati au venit de fapt, si cum au fost ei aranjati in custi?

Problema 4


Poate sa fie plasat pe tabla un cal negru astfel incat acesta sa captureze toti cei saiprezece pioni in saisprezece mutari?

Problema 5

Cum familia lui Ionel urma sa plece la tara, iar in oras se anuntase o furtuna, parintii acestuia s-au gandit sa acopere toate geamurile exterioare cu bucati de placaj, ca sa le protejeze. Cand au ajuns la ultimul geam (care avea o dimensiune de 120 x 120 cm) au constatat ca le mai ramasese doar o bucata de placaj care avea aceeasi arie, dar dimensiunile erau diferite (90 x 160 cm). Ionel a luat un metru si a trasat rapid cateva linii pe placaj, dupa care a taiat placajul in doua de-a lungul liniilor pe care le trasase. Imbinand cele doua bucati a reusit sa obtina un patrat cu care sa acopere fereastra.

Puteti sa va dati seama cum a facut asta?

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

  • Sandu Ion

    P4)
    a1-c2-b4-d3-b2-c4-d2-b3-d4-f5-e7-g6-e5-f7-g5-e6-g7

    martie 22, 2010 - 8:43 am Raspunde
  • Vlad Teodor

    Problema 5.
    Pentru detalierea solutiei, sa notam laturile mari ale placajului (160 cm) cu Nord si Sud, iar pe cele mici (90 cm) cu Est si Vest. Pe latura Sud masuram 40 cm dinspre Est, iar din acel punct trasam/taiem succesiv (pe directii paralele cu laturile) 30 cm spre Nord, 40 cm spre Vest, 30 cm spre Nord, 40 cm spre Vest, 30 cm spre Nord. Obtinem doua “scari” care pot fi imbinate pentru formarea unui patrat cu latura de 120 cm.
    Nota: Exista o solutie asemanatoare, potrivita celor care vor sa o taie catre Est.

    martie 22, 2010 - 4:04 pm Raspunde
  • Vlad Teodor

    Problema 1.
    Daca numerotam dinspre stanga coliviile de la 1 la 20, atunci cele care raman sunt nr. 7 si 14.

    martie 22, 2010 - 4:47 pm Raspunde
  • dan bujor

    Toate solutiile sunt corecte.

    martie 22, 2010 - 7:09 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.