Magnus Carlsen: “Sahul nu trebuie sa devina o obsesie” (3)

traducere Adrian Stanca

[carlsen.jpg]

de Maik Grossekathöfer

SPIEGEL: Ce tari ai vizitat?

Carlsen: Am calatorit cu masina pana in Austria, Muntenegru, Grecia, Italia si Ungaria. Tarile din Estul Europei sunt mai sarace decat am crezut, apropo. In Roma am vizitat catedrala Sf. Petru si am vazut un meci de fotbal pe Stadionul Olimpico. Frumos. Cand eram in Moscova, mama si surorile mele au mers la teatrul Bolshoi. Eu nu.

SPIEGEL: De ce nu?

Carlsen: Baletul este plictisitor. Am intrat la un Internet café si am jucat sah pe Intenet. Mai tarziu am ajuns in Dubai, acolo unde am facut ultima norma care imi era necesara pentru a deveni Mare Maestru. Iar in Libia am jucat la Cupa Mondiala.

SPIEGEL: Timp de mult timp tu ai fost ‘vanatorul’ in sah acum ca esti numarul unu, tu esti cel vanat. Ai observat asta?

Carlsen: Sigur ca da. Presiunea a crescut, toata lumea vrea sa ma invinga. Am observat de asemenea o responsabilitate crescanda in a structura partida, deoarece adversarii mei refuza sa faca aceasta. Ei sun mai precauti decat erau acum un an.

SPIEGEL: Cum te descurci cu aceasta problema?

Carlsen: Fara nici o problema pana acum. Inca am somnul linistit noaptea. Imi pare rau de jucatorii care fac nopti albe, preocupati de partidele lor. Unii colegi devin de-a dreptul depresivi in timpul unui turneu mai lung. Imi place sa joc squash sau tennis, ca relaxare; ma uit la seriale TV pe DVD.

SPIEGEL: Am auzit ca stii pe de rost primele trei sezoane din serialul “Dr. House”.

Carlsen: In nici un caz trei. Am vazut doar doua sezoane.

SPIEGEL: In timpul turneelor uneori stai intr-un hotel auster. Ai 19 ani- nu ai impresia ca iti pierzi tineretea?

Carlsen: Nu.

SPIEGEL: Iesi uneori seara ca sa bei ceva?

Carlsen: Rar. Prefer sa stau de vorba cu prietenii pe Internet sau sa joc poker online.

SPIEGEL: Pentru bani?

Carlsen: Desigur. Pentru ce altceva?

SPIEGEL: Castigi?

Carlsen: Daca iau jocul in serios, da. Daca nu, uneori pierd. Dar asta nu conteaza. Ceea ce este important este ca am o viata si in afara de sah.

SPIEGEL: De ce?

Carlsen: Sahul nu ar trebui sa devina o obsesie. Altfel exista pericolul sa aluneci intr-o lume paralela, sa-ti pierzi simtul realitatii,  sa te pierzi in cosmosul infinit al jocului. Ajungi nebun. O sa ma asigur ca am timp suficient intre turnee sa fac si alte lucruri. Imi place alpinismul si imi place sa schiez si sa joc fotbal.

SPIEGEL: Ai un club de fotbal favorit?

Carlsen: Real Madrid.

SPIEGEL: Multi fotbalisti asculta muzica pentru a intra intr-o dispoazitie buna de joc inainte de o partida. Faci si tu asta inainte de a te aseza in fata tablei?

Carlsen: Oh, da.  Daca ma simt melancolic inainte de o partida, ascult muzica melancolica.

SPIEGEL: Cum ar fi?

Carlsen: Probabil nu o siti, o piesa de Lil Jon. Este doar o piesa stupida de rap, dar imi face bine, ma relaxez. Ascult muzica pe Internet, dar nu downloadez nici o piesa. Totul este in intregime legal. Multi oameni gasesc aceasta plictisitor, dar cred ca este important.

SPIEGEL: De un an lucrezi cu Garry Kasparov, care este probabil cel mai bun sahist din toate timpurile. Ce forma ia aceasta colaborare? Kasparov este profesorul, si tu elevul?

Carlsen: No. In ceea ce priveste sahul, diferenta intre noi nu este chiar atat de mare. Sunt multe lucruri la care sunt mai bun decat Kasparov. Si viceversa. Kasparov poate sa calculeze mai multe alternative, in timp ce intuitia mea este mai buna. Eu imi dau seama imediat cum sa apreciez o situatie si ce plan este necesar. In acest aspect sunt clar superior lui Kasparov.

SPIEGEL: Cat de folositoare iti este colaborarea cu el.

Carlsen: El inca are multe idei nefolosite in deschideri. Si faptul ca a jucat in trecut impotriva majoritatii adversarilor mei este invaluabil. El simt in ce dispozitie sunt ei, cum vor incepe partida. Eu nu pot sa fac asta.

SPIEGEL: Cat de mult ai de gand sa lucrezi cu el?

Carlsen: Cooperarea noastra a intrat in urmatoarea faza naturala. Ne-am atins obiectivul de a deveni numarul unu cu mult timp inainte de program. Cu asta s-a atins un obiectiv major. Am hotarat ca in viitor eu sa fiu singurul responsabil pentru toate deciziile care tin de cariera, fara sa fiu indrumat constant de catre Garry, inainte si in timpul turneelor.

SPIEGEL: Ati incheiat colaborarea?

Carlsen: Nu. Continuam sa tinem legatura si am ocazia sa ma sfatuesc cu Gary in regulat. De asemenea voi participa la sesiuni de antrenamente cu el. Vreau sa subliniez: ultimele 12 luni au avut o valoare imensa pentru mine, si voi continua sa ascult sfaturile lui  Garry

GEL: Viswanthan Anand, campion mondial in prezent, este ingrijorat ca vei domina scena sahului mondial in anii urmatori. El crede ca este timpul sa intalnesti o fata in sfarsit. Tu ce crezi?

Carlsen: Primesc un anumit numar de emailuri de la femei tinere.

SPIEGEL: Si raspunzi la ele?

Carlsen: Depinde.

SPIEGEL: De ce?

Carlsen: Acesta este un aspect privat si confidential.

SPIEGEL: Multumim pentru interviu!

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.