Constantin Dumitriu, preşedintele Federaţiei Române de Şah, Doru Resmeriţă, inspectorul general şcolar, Nicolae Doroftei, maestru FIDE – consilier al preşedintelui FRŞ, şi Daniela Antipov de la Direcţia Judeţeană de Sport Galaţi au lansat ieri demararea programului “Sahul în şcoli”.
Programul “Sahul în şcoli” va fi introdus pentru început în câteva centre pilot. Doru Resmeriţă, inspectorul general şcolar, a precizat că vor fi alese trei sau patru dintre cele mai mari şcoli gălăţene, una dintre ele fiind Şcoala Nr. 12, cea mai mare din municipiul Galaţi. Resmeriţă intenţionează să extindă acest proiect spre cât mai multe şcoli din judeţul nostru, încă din anul şcolar viitor. Atunci ar putea exista şi un manual pentru studiul şahului în şcoli, ce va fi realizat de către Federaţia Română de Şah. Doru Resmeriţă a precizat referitor la introducerea studiului şahului în pregătirea opţională a elevilor: Acest program se prezintă ca fiind o reuşită în şcolile din Iaşi si este considerat studiu de caz, ce demonstrează că prin sport se obţin performanţe şcolare. Americanii au introdus programul “First move” pentru elevii din clasele a II-a şi a III-a, al cărui slogan este:
“Sahul învaţă mintea să lucreze. Şahul îi învaţă pe copii să se organizeze mai bine, să poată lua decizii rapide în momente critice.”
Ministerul de resort ia în calcul extinderea programului în întregul sistem şcolar. Există intenţia cooptării în rândul învăţământului a antrenorilor şahişti, care să fie încadraţi pe o anumită clasă de salarizare.
Constantin Dumitriu – Presedintele Federaţiei Române de Şah
Constantin Dumitriu a precizat că studiul şahului de către cei mici le dezvoltă acestora capacitatea de a socializa, îi disciplinează, îi învaţă să lucreze în echipă. Dumitriu ne-a relatat cazul unei fete care avea rezultate medii la matematică, şi după ce a început să studieze şahul a devenit olimpică la matematică.
Nicolae Doroftei, maestru FIDE – consilier al preşedintelui Federaţiei Române de Şah
Maestrul Nicolae Doroftei, cu o experienţă de 46 de ani în lumea şahului, a precizat că fiecare copil poate studia şahul, însă fiecare are capacitatea de a atinge performanţe de un anumit nivel, ce ţin de zestrea genetică şi pregătire.
Acesta a precizat că un antrenor autentic de şah nu va produce presiuni asupra copiilor, înţelegând foarte bine posibilitatea eşecului, de aceea este nevoie ca spre catedrele de şah din şcoli să se îndrepte adevăraţi şahişti, nu persoane care se gândesc doar că ar putea să îşi mai rotunjească veniturile. Nicolae Doroftei a precizat că şahul dezvoltă memoria vizuală, pe lângă performanţele menţionate de antevorbitori, aducând în discuţie exemplul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, fost preşedinte al FRŞ.
Pentru copiii din mediul rural inspectoratul şcolar se gândeşte la varianta utilizării predării cursurilor de şah prin intermediul reţelei VoIP Skype.
(Sursa: http://www.monitoruldegalati.ro)
1 Comentariu
FELICITARI PENTRU ACEASTA ACTIUNE !
martie 19, 2010 - 9:50 am