In ultimele cateva luni m-am implicat in sah mai mult decat oricand de cand m-am retras la inceputul anului 2005. De atunci am inceput sa scriu carti despre sah, dar diferenta intre a scrie o carte despre sah si a juca sah este ca diferenta dintre arheologie adevarata si filmul “Riders of the Lost Ark”.
Munca mea s-a dedicat atat trecutului cat si viitorului jocului de sah. Am onorat trecutul cu meciul demonstrativ de la Valencia impotriva vechiului meu rival Karpov, meci disputat in onoarea celei de-a 25-a aniversari a primului nostru meci pentru campionatul mondial. Cat despre viitor, el este reprezentat de colaborarea mea in derulare cu Magnus Carlsen (18 ani), care s-a nascut in timp ce eu jucam al 5-lea si ultimul meci pentru campionatul mondial impotriva lui Karpov.
Si daca Harrison Ford la 65 ani poate sa joace in Indiana Jones din nou, de ce sa nu joace si Kasparov impotriva lui Karpov la 46 si 58 ani? Meciul nostru a fost, una peste alta, o umbra a meciurilor originale. Varsta, totusi, este departe de a fi cel mai important factor atunci cand vine vorba de a juca sah de calitate. Beliavsky spre exemplu, un jucator din generatia lui Karpov, inca joaca la nivel inalt, reusind cateva rezultate notabile in ultima vreme- si desigur legendarul Kortchnoi. Sau, sa ne amintim de Botvinnik, care a realizat un scor excelent la masa 1 in campionatul pe echipe al URSS din 1966 la 55 ani, cu victorii la Keres, Smyslov si Spassky.
Mai mult decat abilitatea sahista, varsta sapa energia si dedicatia necesara pentru a continua in acelasi ritm imensul volum de munca necesar pentru a juca la un nivel de elita in ziua de azi. Intreruptele nu mai exista, controlul timpului este mai rapid, zilele de odihna sunt mai putine, doar remizele scurte devin mai rare. Iar cand un jucator se intoarce in camera sa, in loc de odihna pe el il asteapta o noapte lunga cu o baza de date. Chiar si mai important este faptul ca un jucator trebuie sa munceasca mult intre turnee pentru a ramane in forma si pentru a aparea pregatit cu un stoc nou de idei. Toate acestea necesita o cantitate de timp pe care nici eu nici Karpov nu l-am avut in ultimii ani.
Karpov a facut eforturi serioase pentru a reveni in forma, lucrand cu 3 mari maestrii puternici in Spania si participand la turneul de la San Sebastian. Pregatirile mele- si mentionez ca ezit sa folosesc acest cuvant- au constat in blitzuri pe Internet, cateva partide de antrenament organizate in graba cu mari maestrii rusi puternici, si munca mea cu Carlsen. In mod previzibil, aceste aranjamente pripite au dus la un nivel de joc care a fost mult sub standardele noastre istorice. Karpov a avut probleme mari cu timpul de gandire inca de la inceputul meciului, in timp ce eu, dupa aproape 5 ani departe de tabla de sah, nu am simtit ca mi-am recastigat simturile sahiste decat de la jumatatea meciului de blitz.
0 Comentarii