- 01 mart. 2010
Lista rating FIDE la 1 martie 2010 – Statistici nationale si mondiale
- 19
- 751
- 1
Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah (31)
Pentru a afla cum vă puteti procura METODOLOGIA ANTRENAMENTULUI SAHIST si a vedea tabla sa de materii, daţi click aici
Aici puteţi revedea capitolele anterioare din
La cererea noastră, cunoscutul antrenor franco-român a acceptat să ne dezvăluie câteva din «secretele» formării jucătorilor de şah, desprinse din lucrarea sa fundamentală «Metodologia antrenamentului şahist», pe care am avut deja plăcerea s-o prezentăm pe site-ul nostru. Experienţa lui ca antrenor şi jucător ne-ar putea ajuta să inţelegem mult mai bine anumite concepte şi fenomene din lumea şahului, subiecte extrem de delicate şi de negăsit în vreo altă carte de specialitate.
Profunzimea analizelor făcute de el in domeniul antrenoratului, se regăseşte şi în aceste articole bine fundamentate, finisate cu minuţiozitate şi talent literar.
In ceea ce ne priveşte, suntem convinşi că impărtăşirea din experienţa şi ştiinţa de o viaţă a maestrului antrenor este un lucru îmbucurător şi sperăm că fiecare din voi va găsi o bună parte din răspunsuri la întrebările pe care vi le puneţi. Căci formarea şi perfecţionarea tinerilor generaţii de jucători şi jucătoare este o treabă lungă şi anevoioasă, care nu poate fi realizată decât de câtre animatori şi antrenori talentaţi şi bine pregătiţi, dotaţi de concepţii metodologice sănătoase şi temeinice. Serialul va continua câteva luni bune, cel puţin o dată pe săptămână . Cred că acest lucru trebuie să ne bucure, mai ales că mulţi dintre cititorii şahisti au pus intrebări şi probleme de această natură pe blog. Aşteptăm deci părerile voastre pentru a putea continua această inedită experienţă.
Antrenamentul practic
Citeste Articolul
- 7
- 623
- 0
- 01 mart. 2010
Un studiu pe zi (15)
Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1991 a maestrului de șah Benkő Pál născut la 14 iulie 1928 în Amiens, Franța.
Citeste Articolul- 18
- 513
- 0
- 01 mart. 2010
Matul zilei (172)
Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:
Citeste Articolul- 14
- 647
- 7
- 01 mart. 2010
Grand Prix Iasi 2010, o partida comentata
Grand Prix Iasi 2010 a avut un finish la fotografie, nu mai putin de 8 jucatori terminand in frunte cu acelasi punctaj despartiti de Bucholtz. Iata ca spre deosebire de alte orase, care nu au parte de un calendar bogat sahist decat in an electoral, Iasiul este unul dintre cele mai active centre de sah, sub toate aspectele. Iar daca ne uitam la rezultatele pe care le obtin juniorii ieseni, putem anticipa ca Iasiul va deveni cu siguranta capitala sahului romanesc). Spre exemplu, chiar si la acest open, juniorul de 10 ani Vlad Zubcu (10ani, Micul Sahist Iasi) a realizat un rezultat notabil 4,5 puncte din 7 partide! De altfel Vlad Zubcu, impreuna cu coechiperul sau Alex Calin au terminat acum cateva saptamani pe locurile 1–2 la Olanesti la grupa lor de varsta!
(De la stanga la dreapta, Alex Calin, Vlad Zubcu si Paval George acum o luna, la Olanesti)
Pana una alta, iata o partida a unuia dintre cei 8, disputata impotriva campioanei Moldovei de anul trecut.
Paval,George (2168) – Baciu,Diana (2138) [D05]
Grand Prix Iasi 2010 (7), 02.12.2011
[AS]
Citeste Articolul
- 7
- 579
- 2
O frumoasa partida de atac de la Capelle la Grande
(Yuri Vovk- sus; jos- Zherebukh)
Vovk,Y (2546) – Zherebukh,Y (2531) [C88]
26th Open Cappelle la Grande FRA (3), 15.02.2010
[Spraggett]
Citeste Articolul
- 10
- 652
- 0
- 01 mart. 2010
O partida Florean-Nanu, din 1994, Partida zilei de 16 februarie pe chess.com
Cristi Mures ne-a tras de maneca ieri, atregandu-ne atentia ca pe 16 februarie pe siteul Chess.com partida zilei a fost una dintre doi romani, o agreabila partida Florean Andrei- Nanu Ciprian. La vremea aceea cei doi erau juniori, ba chiar juniori foarte promitatori. Dar sahul nostru este foarte risipitor, si din motive care cel mai probabil nu au tinut de talentul lor, cei doi nu au ajuns in sah acolo unde ar fi putut. Florean Andrei este de multa vreme in SUA, unde continua sa joace sporadic, iar ELOul sau continua sa se invarta in jurul 2400. Imi inchipui ca sahul nu mai este de mult ocupatia lui principala. Am gasit pe net o poza recenta de-a lui.
Andrei Florean traieste in SUA sanatos, voinic…si uneori mai joaca sah, ca hobby
Citeste Articolul- 6
- 581
- 1
- 01 mart. 2010
Probleme ale teoriei sahiste moderne (3)
Acum aproape un an, aparea la noi pe blog traducerea unei recenzii de carte care mi-a trezit atentia. Este vorba despre cartea lui Isaac Lipnitsky “Questions of Modern Chess Theory”, carte pe care in cele din urma am achizitionat-o. Intrucat cartea se ridica la nivelul asteptarilor, mi-am propus sa traduc fragmente de ici-colo din ea, o pagina ici, doua colo, cu exemplele care mi s-au parut cele mai relevante din fiecare capitol al cartii.
Isaac Lipnitsky (1923-1959) a fost de doua ori campion al Ucrainei
Citeste Articolul
- 12
- 533
- 0
- 01 mart. 2010
Capcane in deschidere (193): O capcana interesanta intr-o Franceza Rubinstein
Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
Blom – Jensen
Denmark – 1934 · French Defense: Rubinstein Variation (C10)
Citeste Articolul- 13
- 514
- 1
- 01 mart. 2010
Antrenamentul zilei [01.03.10] O finalizare de exceptie!
O excelenta finalizare a avut albul in pozitia de mai jos. Partida s-a jucat la Daugavpils in 1975, intre Abrossimov si Ambainis.
Albul muta si castiga
Citeste Articolul- 11
- 566
- 3