Viitorul Sahului- Sumbru?

traducere de Nicu Jeltopop

Cred ca este timpul sa discutam viitorul sahului, data fiind toata aceasta discutie despre sahisti migrand catre poker sau copii atrasi de diverse jocuri pe Internet.

Acum mai mult de patruzeci de ani cei care vroiau sa joace un joc serios de gandire ca recreatie trebuiau sa se deplaseze fizic la un club de sah sau bridge. Inainte de anii ’60 televiziunea era in primii sai ani si oamenii trebuiau sa mearga la teatre sau simfonii oentru o distractie mai mare decat radioul. Lumea spectacolelor a gasit moduri de a atrage oamenii si ai lor bani. Popice, curse de caini sau de cai, box, si altele au atras oamenii.

Erau vremurile cand oamenii trebuiau sa viziteze un loc pentru a se distra. Sau sa aiba un pian sau alte instrumente acasa ca sa cante pentru altii.

Cluburile de sah trebuie sa caute modalitati de a mari numarul de participanti la evenimentele sahiste. Din pacate, numarul de spectatori la orice forma de arta este in scadere in ultimii ani. Asa ca, dintr-un motiv sau altul, oamenii folosesc Internetul pentru a se distra acasa.

Din motivele mai sus expuse intrevad ca sahul la tabla se va afla in declin lent in urmatoarele decenii. Nu va disparea niciodata, totusi.

In orice moment sunt zeci de mii de partide de sah care se disputa pe Internet. Sahul pe Internet se afla intr-un stadiu de pre-adolescenta, stadiu in care jucatorii, providerii si profesionisti cauta modele de succes pentru a suplini declinul sahului la tabla. Profesionistii sahului incep usor-usor sa se pozitioneze astfel incat sa profite de oportunitatile ce apar pe Internet.

Trebuie sa realizam ca sahul este, una peste alta, un mod de recreatie care concureaza pentru timp si resurse cu o piata in plina expansiune: aceea a recreatiei in casa.

Totusi, cred ca sahul la tabla, unde trebuie sa interactionezi cu alti oameni direct, ofera beneficii tuturor varstelor si tipurilor de sahisti. Beneficiile sociale ale comunitatii de sahisti sunt mari; insa realizez ca aceste lumi virtuale ale Internetului devin tot mai sociale si ele.

Organizatiile sahului la tabla trebuie sa se lupte sa se redefineasca vis-a-vis de Internet. Poate cu implicarea unor siteuri ca playchess se pot infiinta Campionate de sah pe Internet, in care echipele sa se infrunte pe Ineternet? Si este nevoie de a gasi o cale de a atrage copii si sa-i invatam jocul…prin Internet!

Incotro credeti ca se indreapta sahul?

(SURSA: Bolyston Chess Club Weblog: The Future of Chess)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.