Retrospectiva anului 2009 (1)

Anul 2009 a fost un an greu, deopotriva si  pentru lumea sahului. Sponsorii au plecat, premiile au scazut, iar pentru la un turneu (destul important) lista participantilor a numarat doar 4 jucatori. Dar a fost un an interesant, cu succese pentru tinerele talente cat si pentru marii maestrii veterani. Haideti sa privim la anul ce a trecut, in traditionala retrospectiva anuala.

Asa cum am  facut si anul trecut pe 31 decembrie si acum 2 ani, iata retrospectiva anului 2009.

Unul dintre primele turnee puternice ale anului ramane intotdeauna Reggio Emilia. In 2009 marea speranta a Chinei, Ni Hua si-a adjudecat titlul in micutul orasel italian, intr-un mod convingator. El a terminat cu 1,5 puncte in fata ocupantului locului 2,  Zoltan Almasi! Intr-o perioada grea, Ni Hua a adunat suficiente puncte la rating, trecand de bariera de 2700, fapt ce i-a adus o invitatie la London Chess Classic la sfarsitul anului.

Un alt castigator la inceput de an a fost Peter Svidler, care a castigat Aker Chess Challenge in Gjovik, Norvegia. In finala, el l-a invins pe Magnus Carlsen, care in acel moment nu avea habar ca va intra in istorie prin ocuparea locul 1 in clasamentul general. Vassily Ivanchuk, foarte cunoscut pentru urcusurile si coborasurile sale, a inceput anul bine, cu o victorie 3,5 – 2,5 impotriva lui Peter Leko. Urmatoarele 2 evenimente ale lunii ianuarie au provocat multe comentarii. In prima parte am comparat declaratiile lui Henrik Carlsen (ca reprezentant al fiului sau Magnus) si cea a lui Vladimir Kramnik referitoare la circuitul de Campionat Mondial si ideile referitoare la modul de desfasurare in viitor. A fost interesant sa constatam ca ideile lui Kramnik sunt diametral opuse cu cele ale lui Carlsen. A doua zi am prezentat un caz al unui jucator de 14 ani din Australia, care a fost prins in tentativa sa de a trisa cu un Playstation portabil.

Anul 2009 a fost un an care, inca o data, ne-a aratat foarte clar ca jucatorii de sah de succes devin din ce in ce mai tineri. Chiar inainte de Corus stirea bomba a fost cea in care se anunta victoria unui copil de 9 ani, din India, impotriva unui mare maestru. Poate vom auzi mai multe despre Hetul Shah in curand. Dar, bineinteles, Corus Chess Tournament ne-a demonstrat si mai bine acest lucru. A fost un remarcabil succes pentru Sergei Karjakin, Fabiano Caruana si Wesley So.

Februarie a fost luna Linares ( ca de obicei) si luna Kamsky-Topalov. Sa incepem cu ultima. A fost un meci controversat din mai multe puncte de vedere. Istoria organizarii meciului este o poveste ea insasi, si cum a fost organizat el la Sofia o alta. Pentru jurnalistii care s-au deplasat in capitala Bulgariei a fost un eveniment dezamagitor (au fost bine izolati fata de jucatori, oferindu-li-se un loc in spate la o televiziune locala). Acelasi lucru l-au patit si unii spectatori on line.  Acestia au devenit victima a ceea ce se pare a fi un razboi intre bulgari si Chessbase, care a primit amenintari de procese civile daca continua sa transmita meciul pe Playchess. Aceasi situatie s-a repetat si in timpul MTel Masters din luna mai. Aproape am si uitat ca Topalov castigat acel meci. Astfel Topalov s-a calificat pentru meciul din acest an impotriva campionului en titre Viswanathan Anand.

Linares a avut un castigator surprinzator, dar nu mai putin merituos, in persoana lui Alexander Grischuk. Marele maestru rus a castigat la tie-break dupa ce a terminat la egalitate cu Vassily Ivanchuk, si, impreuna cu Sergei Karjakin, a fost al doilea calificat pentru Bilbao Grand Slam Final din septembrie. Totusi, stirea bomba a lunii februarie, a fost, probabil, acuzatia de trisare a lui Shakhriyar Mamedyarov impotriva lui Igor Kurnosov. Din cate stim noi, Mamedyarov nu si-a cerut scuze, in ciuda faptului ca toti cei din lumea sahului cunosc regula simpla ca, in ciuda faptului fapt ca este aproape sigur despre asta, nimeni nu poate face astfel de acuzatii fara dovezi (si compararea mutarilor cu alegerea lor de catre Rybka nu reprezinta dovezi).

In fiecare an in luna martie crema elitei sahului se aduna pentru un turneu de 11 partide de sah rapid si 11 partide de sah orb la Amber tournament. In acest an, pentru a doua oara, turneul s-a tinut la Nisa. Levon Aronian a reusit sa isi apere titlul cu success.  Vladimir Kramnik a castigat sectiunea de sah orb la tiebreak, terminand cu 7/11 puncte, impreuna cu Carlsen si Aronian. Sectiunea de sah rapid a fost castigata, la egalitate,  de Anand, Kamsky (!) si Aronian.

Luna aprilie a fost marcata de incidentul produs de Gabor Pali, organizatorul turneului Barcza Memorial. Turneul a fost anulat dupa prima runda, cand a devenit clar ca organizatorul nu a platit niciun ban si nici nu avea de gand sa o faca.

La sfarsitul lunii aprilie, a 4-a etapa a FIDE Grand Prix a inceput la Nalchik. A fost un turneu placut, dar foarte lung. Dupa 13 runde, Levon Aronian a castigat al doilea turneu consecutiv in doua luni. El conducea, impreuna cu Peter Leko, inainte de ultima runda, in care cei doi au fost repartizati sa joace unul contra celuilalt. Jucatorul armean l-a invins pe Leko foarte frumos. Un alt participant la eveniment a fost Sergei Karjakin. Acesta, in timpul turneului, a anuntat ca pleaca in Rusia, inpreuna cu familia, pentru a se antrena cu antrenori puternici. De fapt, in timpul turneului, antrenorul sau a fost Yuri Dokhoian, fostul secundant al lui Garry Kasparov.

Lunile aprilie –  mai au fost o perioada lunga de dezbateri asupra factorului K. La Cupa presedintelui, un turneu de sah rapid tinut la Baku, echipa Azerbaijanului a fost zdrobita de echipa lumii condusa de Anand si Kramnik. Pavel Eljanov a avut un an foarte bun, si printre succesele sale se numara si victoria de la Bosna. La turneul de  la Sofia, in ultima runda Alexei Shirov l-a invins pe Magnus Carlsen, reusind astfel sa castige Mtel Masters. Cu victoria lui Gelfand la  ACP World Rapid Cup, luna mai s-a dovedit o luna excelenta pentru veteranii sahului.

Vassily Ivanchuk, care a avut un inceput prost de an, avand rezultate negative la Nalchik si Sofia, a folosit un leac care numai la el functioneaza: a continuat sa joace sah! L-a invins pe Navara intr-un meci de sah rapid la Praga, cu scorul de 5.5-2.5 (o luna mai tarziu urma sa castige la Bazna). Intr-un meci similar de sah rapid, Viswanathan Anand l-a invins pe Peter Leko cu scorul de 5-3, iar in Spania , la Leon, Magnus Carlsen, a reusit sa castige premiul cel mare.

Jucatorilor chinezi de mare valoare li s-a mai adaugat inca un nume. Ding Liren, in varsta de 16 ani , a castigat Campionatul Chinei dupa un final controversat, in care a fost invocata regula tolerantei zero. Marea speranta a Rusiei, Alexander Motylev a terminat primul in turneul Poikovsky. Intr-un an cu rezultate contradictorii,  Ivan Cheparinov a reusit un rezultat foarte bun, castigand turneul Ruy Lopez de la Zafra, Spania.

traducere dupa Peter Doggers,  www.chessvibes.com

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.