Retrospectiva anului 2009 (2)

În ziua în care Michael Jackson a decedat, meciul rapid de la Paris dintre Armenia si Franta s-a incheiat cu 19.5-12.5. Pe 1 iulie 2009, noile Regulamente de Şah FIDE au fost introduse (şi spre surprinderea noastră acest lucru a beneficiat de puţină atenţie în mass-media). Vladimir Kramnik a obtinut cel de-al noualea titlu la Dortmund, într-un turneu cu foarte multe remize.

După ce a câştigat Campionatul SUA mai devreme anul acesta, Hikaru Nakamura a adunat chiar mai multe puncte la rating în San Sebastian. Marele maestru american a castigat turneul cu ajutorul „specialitatii” lui: sahul blit. El l-a învins pe Ruslan Ponomariov, 2-0 în tie-break.

Nakamura wins in San Sebastian

Un rezultat mare pentru noua generaţie a fost obtinuat de Maxime Vachier-Lagrave, care a castigat turneul de la Biel, la sfârşitul lunii iulie. Jocul lui împotriva lui Morozevich a fost unul dintre cele mai frumoase ale anului 2009. Nakamura a continuat  anul său fantastic până în prezent, prin castigarea secţiunii Chess960 a Campionatului Mondial de Şah rapid de la Mainz. Succesele şi eşecurile au fost strâns legate în Mainz: în a doua zi a Campionatului Mondial neoficial de Şah rapid, de unsprezece ori castigatorul Viswanathan Anand nu a reuşit să se califice în finală. O eră a ajuns la sfarsit. Acest campionat a fost castigat de Levon Aronian; Mamedyarov a castigat titlul Ordix Open.

Aronian wins in Mainz

Un rezultat mult mai important pentru Aronian, cu toate acestea, a fost locul al doilea la Grand Prix-ul din Jermuk (unde a câştigat Ivanchuk). Cu acest rezultat, jucatorul numărul 1 al Armeniei si-a asigurat victoria în FIDE Grand Prix Series, desi mai era de jucat încă un turneu. De asemenea, în luna august, zece celebri campioni de şah ai lumii s-au adunat la Zurich, unde Kramnik a castigat turneul de sah rapid. De acum tradiţional, luna s-a încheiat cu turneul Rising Stars vs. Experience, de la Amsterdam, in care echipa experienţei a castigat, şi Jan Smeets s-a calificat pentru Amber 2010.

Septembrie a inceput cu sah ajungând in mass-media mondiale, dar, ca de atîtea ori, nu a fost o stire care să îmbunătăţească reputaţia jocului regal. La Open Kolkata din India, MM de top francez Vladislav Tkachiev s-a prezentat in stare de ebrietate la un joc, şi a adormit de mai multe ori în timpul partidei. În cele din urmă a trebuit să fie transportat de acolo. Mai târziu, Tkachiev si-a cerut scuze.

Apoi, la 7 septembrie, a început o lungă perioadă în care Magnus Carlsen a tinut titlurile din presa. În acea zi, colaborarea sa cu Garry Kasparov a fost făcut publica. “Scopul este ca norvegianul, care în prezent este numărul patru mondial, sa ajunga cel mai bun din lume în cursul anului următor. (…) ” era scris in ziarul norvegian Verdens Gang. Cine ar fi ghicit că, doar patru luni mai târziu, acest obiectiv va fi atins? Fără îndoială, “cele mai bun din lume” nu trebuie să fie interpretat, inca de pe acum, ca si “campion mondial”! În orice caz, am avut un interviu în exclusivitate cu Carlsen pe această tema, şi mai târziu am publicat versiunea lui Garry Kasparov cu privire la acest lucru.

Kasparov & Carlsen

Levon Aronian a inregistrat încă un succes la Bilbao, unde a câştigat cea de-a doua finala de Grand Slam. Castigand patru jocuri la rând, el a terminat în cele din urmă cu cinci puncte în faţa lui Grischuk (cu unul şi jumătate dupa sistemul clasic). Nu a fost prea greu sa aflam “povestea” lui Tiviakov: deja serios slăbitul campion olandez a pierdut contactul cu topul după runda a treia. Tivi a prearanjat o remiza, pentru ultima lui partida de duminică, şi le-a spus organizatorilor că el nu poate participa la ceremonia de închidere şi posibilele tie-break-uri. Acest lucru nu a fost acceptat, după care Tiviakov a decis imediat să se retragă.

Bilbao r6

De asemenea, în septembrie, am avut oportunitatea de a-l avea in fata camerei pe nimeni altul decat pe Garry Kasparov, care a jucat şah din nou! Oponentul sau a fost vechea lui Nemesis, Anatoly Karpov, iar cei doi au jucat un meci de sah rapid şi blit in Valencia, Spania. Din păcate, Karpov nu a facut fata provocarii; Garry Kasparov a câştigat uşor (9-3).

Curând dupa aceea a fost din nou vorba despre Carlsen, Carlsen, Carlsen. Pentru un timp a fost singurul nume auzit în lumea şahului, dar a fost pe deplin meritat. Prin câştigarea turneului Pearl Spring Grand Slam, cu un devastator 8 din 10, precum şi o performanţă incredibilă de 3002, lăsând doar patru jumatati de puncte cu piesele negre, în zece jocuri împotriva celor mai buni din lume, Magnus a luat acasa  80,000 € şi un total de 28.8 puncte de rating . Astfel, el a rupt magica bariera 2800.

Nanjing r10

A fost, de asemenea, o perioada plina ochi de turnee de şah puternice, care a durat până la sfarsitul anului. A fost Cupa Cluburilor Europene, Campionatul European pe echipe, Hoogeveen, meciul de sah rapid Anand-Karpov, Campiontul Mondial de Tineret (o alta victorie pentru Vachier-Lagrave).

Următorul mare eveniment a fost si cel mai mare al anului 2009: Memorialul Tal. Fiind un turneu la care au participat Anand, Aronian, Carlsen, Kramnik, Leko, Gelfand, Ivanchuk, Morozevich, Svidler şi Ponomariov nu am putut rezista ispitei – a trebuit sa avem acoperire live. A fost un succes destul de mare, si am repetat serviciul în timpul semi-finalei şi finalei Cupei Mondiale, şi la turneul London Chess Classic. Înainte să uit, Vladimir Kramnik a câştigat super-turneul de la Moscova, şi Magnus Carlsen a obtinut titlul mondial la blit. (Nu mult timp după aceea, Carlsen a “pierdut” titlul, neoficial, la Hikaru Nakamura, la turneul BNBank.)

Pentru fanii şahului carora le-a mai ramas încă ceva apetit pentru sahul de top, a fost Cupa Mondială, care a durat nu mai puţin de 23 de zile. Puţini dintre voi vor auzi ceva nou atunci când voi mentiona semi-finaliştii: Karjakin, Malakhov, Gelfand şi Ponomariov. Cei doi din urmă au jucat finala, şi favoritul, in varsta de 41 de ani, în cele din urmă a luat acasa primul premiu, in valoare de 120.000 dolari SUA. La Londra, Magnus Carlsen a terminat o a doua jumătate fantastica a anului 2009 prin castigarea London Chess Classic cu trei victorii şi patru remize, într-un turneu minunat organizat în care a fost o bucurie sa lucrezi.

La sfârşitul lunii şi anului, Korchnoi şi Spassky au jucat un meci în Elista, care s-a încheiat 4-4 şi Alexander Grischuk câştigat Superfinala Rusiei.

Cu aceasta ajungem la capătul acestei retrospective anuale, precum şi a anului şahist 2009.

Sursa: http://www.chessvibes.com/reports/annual-survey-2009/

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.