Fabio Caruana: “Sa devin cel mai bun? Este doar o chestiune de timp!”

Se pare ca este pentru prima data cand Italia are un jucator care, conform publicului, este in stare sa se lupte de la egal la egal cu elita mondiala in viitorul apropiat. Este vorba despre Fabiano Caruana care a devenit faimos dupa victoria sa la foarte puternicul Wijk aan Zee (Grupa B) si excelenta performanta din Campionatul pe Echipe al Rusiei. Datorita acestor performante, el a fost nominalizat de catre presedintele FIDE sa participe la Cupa Mondiala.


-Am fost foarte fericit sa primesc o invitatie de la presedintele FIDE, -incepe Fabiano. Datorita lui am avut sansa sa joc la Cupa Mondiala si sunt foarte recunoscator pentru asta.

Care sunt impresiile tale despre Khanty Mansyisk?

– Nici macar nu mi-am putut imagina cat de frumos poate fi acest oras. Au tot ce este necesar pentru o viata frumoasa: hoteluri bune, magazine, restaurante. De asemenea, imi place frumoasa arhitectura. Este un pic frig aici, dar nu este atat de important.

Pentru un italian, vorbesti bine limba engleza.

Nimic special. M-am nascut si am crescut in SUA. Dar la un moment dat a devenit clar ca pentru un sahist profesionist este mai bine si mai convenabil sa locuiesc in Europa. Aici au loc toate turneele importante si puternice. Totul este foarte aproape; nu trebuie sa pierzi timpul cu calatoriile si aclimatizarea.

Nu sunt turnee puternice in SUA?


Nu pot sa spun decat ca sahul nu are o situatie usoara in SUA.

Ai un antrenor permanent?

Am multi. Primul meu antrenor- americanul Bruce Pandolfini. El este mai faimos pentru cartile sale. La un anumit punct am ajuns la nivelul unde a trebuit sa cer ajutor din partea unor profesionisti mai cunoscuti. In New York Miron Sher a lucrat cu mine, in Spania- Boris Zlotnik, in Ungaria- Alexander Chernin. Inca mai lucrez cu ultimul. Aici in Khanty Mansysk ma ajuta tatal meu.

Tatal tau iti este de asemenea antrenor?

El ma sprijina moral. Este tot ceea ce imi trebuie de fapt acum.

Lumea te considera unul dintre cei mai talentati tineri sahisti din lume. Ce ambitii ai? Sa fi unul dintre cei mai puternici din lume? Sa ajungi Campion Mondial?


Planuiesc sa ajung cat mai sus posibil. Dupa mintea mea pot ajunge departe. Poate ca par lipsit de modestie dar cred ca as putea ajunge cel mai bun jucator. Dar aceasta este doar o chestiune de timp.

Esti faimos in Italia?

Dau multe interviuri si in general pot sa spun ca sunt suficient de faimos. Dar este clar de asemenea ca, popularitatea mea nu inseamna nimic prin comparatie cu cea a jucatorilor de fotbal.

Ai parte de sprijin din partea Guvernului?

Federatia Italiana de Sah imi plateste anual un salariu.Dar pana acum nu am nici un sponsor sau alte resurse financiare.

Joci pentru clubul din Rusia “64”. Ce poti sa ne spui despre sahul rusesc?

Pot sa spun ca-mi place aceasta echipa de sah. Nu cred ca cineva poate sa spuna ceva nou despre sahul rusesc: se stie ca Rusia este cea mai puternica tara la sah, si asta de mult timp. Desigur alte tari inregistreaza progrese mari, dar Rusia ramane cea mai buna.

(SURSA:  http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_2.htm)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.