Caruana si Paikidze, noii campioni ai Americii

Ultima runda a Campionatului American a adus rezultatul asteptat  in sectiunea masculina, dar si multa tensiune si suspans in sectiunea feminina. La sfarsitul zilei Fabiano Caruana si Nazi Paikidze au devinit noii campioni.
Victoria lor a insemnat si oprirea dominatiei lui Hiraku Nakamura, Irina Krush, Kata Kamsky si Anna Zatonskih, cei care si-au impartit cele 14 titluri, incepand cu 2009.

Fabiano Caruana, Campionul Americii

Fabiano Caruana, noul campionul Americii


IM Nazi Paikidze noua campiona a Americii

IM Nazi Paikidze a luptat pentru a-si menține sângele rece in timpul partidei


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cu exceptia meciului cu Gata Kamsky din runda 10, Caruana a arat un sah curat pe parcursul intregului turneu. La fel si pentru Paikidze, singura jucatoare din turneu care nu a fost in pericol de a pierde o  partida. Comentatorii au fost de accord ca jocul lor ii face demni de statutul de campioni.
Dupa ratarea a cateorva pozitii castigatoare in partidele anterioare, Paikidze se afla la jumatate de punct in spatele lui Abrahamyan inainte de runda finala. Tragerea la sorti nu ii era  favorabila.  Ambele jucatoare jucau cu piesele negre, dar Abrahamyan juca cu o junioara, in timp ce Paikidze juca cu Irina Krush, campioana a SUA de 7 ori.
“Inca tremur. Nu imi vine sa cred ce s-a intamplat.” A spus Paikidze dupa partida.
Ochii au inceput sa lacrimeze cand Irina Krush a renuntat la lupta, dar emotiile o compleseau si in timpul partidei. Chiar inainte de primul control al timpului, cand Krush se vedea ca nu mai face fata atacurilor, se putea observa ca Paikidze inchidea ochii chiar si in timpul mutarilor.
In ciuda circumstantelor nefavorabile de la inceputul  zilei, a fost o singura persoana care a prevazut evenimentul: sotul ei. “Cred ca a fost singura persoana care a crezut in acest deznodamant.
O imbratisare calda din partea sotului

O imbratisare calda din partea sotului


Krush a spus ca fost surprinsa de 17…b5, un sacrificiu de pion, mutare ce a fost  laudata de comentatori.
E un sentiment teribil  fata de prietena mea Tatev”, a spus Paikidze.A fost atat de aprope de nenumarate ori. Eu sunt la a doua participare.
Dupa partida, Abrahamyan avea ochii in lacrimi. A spus pentru Chess.com ca acest rezultat va durea cel mai tare.

Tatev indiferent cat s-a chinuit, nu a reusit sa faca fata pregatirii Ashrithei


Am stiut ce urmeaza sa se intample” a spus Abrahamyan  pentru Chess.com. in timp ce urmarea ultimele mutari.  Dupa partida ei a urmarit timp de peste o ora partida dintre Irina Krush si Nazi Paikidze.
Daca castiga cu piesele negre, titlul este al ei si eu nu mai pot face nimic.” A spus Abrahamyan dupa ce a terminat partida cu Ashritha Eswaran.
Dar cum s-a intamplat ca Tatev sa piarda partida si titlul? Totul a inceput cu deschiderea, in care a ales sa joace altceva decat Franceza, deschiderea ei favorita. Abrahamyan a sperat sa evite orice pregatire a Ashrithei, dar junioarea a jucat ceva in afara pregatirii lui Abrahamyan. Tatev a spus ca “Nu cunosteam pozitiile bine.
Garry Kasparov, invitat la postul de comentatori, a criticat decizia lui Tatev privind deschiderea. “In ultima runda nu joci ceva cu Care nu esti familiar. O deschidere pe care o cunosti te ajuta in momentele de criza. …Nu cred ca a fost pregatita de lupta si a fost pedepsita.
Clasament final:

 

 
 

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.