- 24 oct. 2009
Zi: 24 octombrie 2009
Citeste Articolul
- 24 oct. 2009
Matul zilei(60)
Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos după cum urmează:
Citeste Articolul- 12
- 794
- 6
- 24 oct. 2009
Cele 64 de porunci ale şahului
Un rezumat de sugestii, recomandari si precepte din „The ABCs of Chess” de Bruce Pandolfini
1. Fii agresiv, dar joaca solid. Nu-ti asuma riscuri inutile.
Citeste Articolul- 13
- 687
- 1
- 24 oct. 2009
Interviu cu GM John Fedorowicz
Articol de Jennifer Shahade
GM John Fedorowicz alaturi de autorul si editorul Burt Hochberg (1933 – 2006) a fost introdus in “Hall of fame” in 2009, la un an dupa ce au fost introdusi rivalii si prietenii sai GM Nick DeFirmian, GM Larry Christiansen si GM Joe Benjamin. John a avut o lunga si prestigioasa cariera, castigand numeroase turnee peste tot in lume. A castigat titlul de GM la olimpiada de la Dubai, in 1986, a castigat superturneul de la New York in 1989 si a jucat in 20 de campionate ale Statelor Unite. John este un antrenor si scriitor de succes. Unul din cei mai deosebiti elevi ai sai este IM Marc Arnold, in varsta de 16 ani. John a scris deasemenea “The Complete Benko Gambit” si este coautor alaturi de Nick DeFirmian la “the English Attack”.
Citeste Articolul
- 10
- 553
- 0
- 24 oct. 2009
O problema pe zi (24.10.09)
Voi incerca sa preiau, pana la intoarcerea titularului de drept, si aceasta rubrica, in care voi prezenta cate cinci probleme, o data pe saptamana.
Problema 1
Gamlet Amiryan – Turneul jubiliar Podgaets 50 – Lauda 2-3
Albul muta si castiga
Citeste Articolul- 20
- 1245
- 26
- 24 oct. 2009
Miniatura zilei (60): Sokolsky invinge rapid si spectaculos in deschiderea care-i poarta numele!
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.
Alexey Sokolsky – Strugatsch
White Russia 1958 · Polish Opening: Tartakower Gambit (A00)
Citeste Articolul- 13
- 676
- 0
- 24 oct. 2009
Antrenamentul zilei [24.10.09] Blackburne incheie partida cu o combinatie spectaculoasa!
Diagrama de mai jos reproduce o pozitie dintr-o partida Mason-Blackburne din 1896, in care negrul gaseste o combinatie eficienta care-i asigura castigul.
Negrul muta si castiga
Citeste Articolul- 12
- 608
- 2
- 24 oct. 2009
Novi Sad: Fetele intalnesc Ucraina iar baietii se bat cu Grecia pentru victorie
Citeste Articolul
- 20
- 1003
- 18
- 24 oct. 2009
Activizarea turnului in finaluri si importanta ei (1)
Un subiect pana acum neglijat pe blogul nostru iese la lumina. O sa-l luam sa-l stergem de praf ca sa para mai frumos, sa-l poata admira tot omul. Este vorba despre finalurile de tip turn+pioni contra turn+pioni. Nu se cuvine sa pastram tacerea asupra acestui tip de final, deoarece apare foarte frecvent in practica. Si de multe ori putem vedea jucatori de sah cum transpira la tabla pusi in fata unor situatiuni practice, nevoiti sa se bazeze doar pe calculul brut al variantelor, in lipsa unor principii de baza ce trebuiau cunoscute.
Ba mai mult, nu o sa ma ascund dupa deget, am patit-o si eu, si nu o data. Cel mai dramatic exemplu personal a fost la un open disputat la Mamaia prin 19… vara unde junior de categoria I fiind, am intalnit un maestru (nu spui cine…persoana importanta). Dupa o partida foarte buna a mea, am intrat intr-un final de turnuri si pioni cu pion in plus…ca sa inchei partida cu un pion in minus si infrant deoarece nu am stiut sa tin o remiza de manual!
Ma indepartez prea mult de la subiect; spuneam ca finalurile de turnuri si pioni apar foarte des in practica. Aceasta se intampla deoarece de obicei dureaza destul de mult pana ce turnurile intra in joc. In plus, turnurile devin active abia dupa ce se deschid cateva coloane. Astfel incat sunt sanse foarte mari ca sa ramana doua turnuri pe tabla pana in final.
Citeste Articolul- 21
- 700
- 0
Parteneri : Sah cu Ceausescu
Citesc
Parteneri
Totul despre Sah
- Blog sah Alina L'ami
- Chessbase.com
- clubsahdianagalati
- Conpet Ploiesti – Anuta Laurentiu
- Federatia Romana de Sah
- Federaţia Română de Şah prin Corespondenţă
- Fide.com
- foisorchess
- Istoria sahului romanesc
- Natalia Pogonina
- Sah la Craiova cu Costica Dobra
- Sah-Braila-Micul Print
- Sahul de la A la Z
- Totul despre Sahul online
- Volcinsche sah
- Youngchess.com
Categorii
Arhive 23 de luni
Aboneaza-te
Fii la curent cu ultimele postari