Turnu Severin: Daniel Moți, pompierul indragostit de şah

Este pasionat de jocul minţii încă din copilărie. După zece ani de performanţă, la 16 ani, Daniel Moţi avea să devină campion naţional la şah. A urmat o pauză, timp în care tânărul a excelat în alte domenii. A fost ghid turistic, dar a şi jucat pe scena teatrelor din Londra şi Budapesta. Acum este pompieri şi se pregăteşte, din nou, la şah.

moti_daniel_turnu_severin

Moti Daniel, pompierul indragostit de sah

A fost fascinat de jocul minţii de mic copil. Chiar dacă avea doar 6 ani, Daniel Moţi juca şah cu oricine îi ieşea în cale. „Era perioada cănd apăreau la televizor diferite concursuri, pe-atunci fiind multiplu campion mondial Kasparov şi m-a fascinat”, îşi aminteşte Daniel. Îi plăcea atât de mult şahul, încât obişnuia, să joace în parcul severinean de la Obelisc, cu cei în vârstă. Antrenamentul l-a ajutat să facă perfoamanţă. La doar 16 ani, avea să câştige titlul de  campion naţional la şah.

„Jucam în parc, la Dunărea, cu toţi cei mari, când la un moment dat, m-a văzut antrenorul Mihai Ionescu. M-a promovat şi m-a dus la clubul de şah, iar la 14 ani eram juniorul echipei „Severnav Tr. Severin”, echipă care era pe primele trei locuri în superliga naţională de şah”, îşi continuă Daniel povestea vieţii. După obţinerea titlului de campion naţional, şahul de performanţă a fost pus deoparte de Daniel, în favoarea studiilor. A absolvit facultatea de litere şi a profesat câţiva ani ca ghid turistic şi suplinitor de limbă engleză.

A adus ISU Drobeta pe podium

După zece ani de pauză, Daniel a reînceput performanţa în şah, participând la numeroase concursuri, de această dată, ca reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Mehedinţi. „Chiar dacă încetasem demult activitatea, am câştigat faza zonală şi atunci am realizat că aptitudinile şahiste rămân implementate în minte, chiar şi după 20 de ani”, ne spune pompierul care se pregăteşte acum pentru etapa finală a IGSU la şah. El a reuşit să aducă instituţia pe care o reprezintă pe locul III pe ţară, la şah.

caric_chess_King

A jucat pe scena teatrelor din Londra şi Budapesta

Pe lângă pasiunea pentru şah, Daniel Moţi se poate lăuda şi cu cinci reprezentaţii pe scena teatrului londonez, dar şi cu una pe cea din Budapesta. „În timpul celor şase ani de ghid turistic, la Londra, l-am cunoscut pe fostul director al BBC, Vivyan Ellacott, care a realizat aptitudinile mele pentru actorie şi primul rol al meu a fost într-o piesă jucată pe scena teatrului din Budapesta”, ne mărturiseşte Daniel. Acum, tânărul se pregăteşte să scrie o carte despre istoria literaturii engleze. Prima sa carte, scrisă în cooperare cu Vivyan Ellacott se numeşte „Istoria teatrului londonez”.

teatrul_englez

Ce alte pasiuni ai, în afară de şah?

„Sunt pasionat de literatura engleză, dar pot să spun că pe primul loc este Dumnezeu, apoi familia, pompieristica, literatura engleză, şahul şi chitara”.

Ce idealuri ai?

„Sunt foarte mulţumit de funcţia pe care o am acum, din punct de vedere profesional. Sunt un om modest. Dacă îmi propun ceva, muncesc pentru a-mi realiza ţelul propus. Aş vrea, totuşi, să-mi apară cartea în toate universităţile din România şi să fie citită de toţi studenţii”.

(Sursa: Scris de Cristina Popescu pe www.adevarul.ro)

  • 8
  • 1374
  • 1

1 Comentariu

  • Jack

    baiat destul de frumusel acest daniel moti ca sahist insa ma indoiesc sa aiba fortza mai mare decat un jucator cu categoria 1

    octombrie 8, 2009 - 6:43 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.