Zi: 5 octombrie 2009

Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah (16)

Pentru a afla cum vă puteti procura METODOLOGIA ANTRENAMENTULUI SAHIST si a vedea tabla sa de materii, daţi click aici

Aici puteţi revedea capitolele anterioare din

Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah de Volodia Vaisman, antrenor şi maestru internaţional

La cererea noastră, cunoscutul antrenor franco-român a acceptat să ne dezvăluie câteva din «secretele» formării jucătorilor de şah, desprinse din lucrarea sa fundamentală «Metodologia antrenamentului şahist», pe care am avut deja plăcerea s-o prezentăm pe site-ul nostru. Experienţa lui ca antrenor şi jucător ne-ar putea ajuta să inţelegem mult mai bine anumite concepte şi fenomene din lumea şahului, subiecte extrem de delicate şi de negăsit în vreo altă carte de specialitate. Profunzimea analizelor făcute de el in domeniul antrenoratului, se regăseşte şi în aceste articole bine fundamentate, finisate cu minuţiozitate şi talent literar.

In ceea ce ne priveşte, suntem convinşi că impărtăşirea din experienţa şi ştiinţa de o viaţă a maestrului antrenor este un lucru îmbucurător şi sperăm că fiecare din voi va găsi o bună parte din răspunsuri la întrebările pe care vi le puneţi. Căci formarea şi perfecţionarea tinerilor generaţii de jucători şi jucătoare este o treabă lungă şi anevoioasă, care nu poate fi realizată decât de câtre animatori şi antrenori talentaţi şi bine pregătiţi, dotaţi de concepţii metodologice sănătoase şi temeinice. Serialul va continua câteva luni bune, cel puţin o dată pe săptămână . Cred că acest lucru trebuie să ne bucure, mai ales că mulţi dintre cititorii şahisti au pus intrebări şi probleme de această natură pe blog. Aşteptăm deci părerile voastre pentru a putea continua această inedită experienţă.

Literatura de specialitate

şi analiza partidelor maeştrilor (1)

Citeste Articolul
  • 13
  • 658
  • 0

Jakovenko-Topalov 0-1, singura partida non-Carlsen decisa la Nanjing

Cei 5 titani ai sahului mondial care evolueaza la Nanjing, Topalov, Leko, Radjabov, Jakovenko si Wang Yue au reusit in cele din urma sa produca o partida decisa, in runda 7. Sa-i felicitam si sa le multumim pentru deosebitul spectacol oferit!

Propunere de sondaj:  cati ani va mai dura pana cand Rybka va implini proorocirea lui Capablanca si va analiza sahul pana la moartea sa prin remiza?

Jakovenko,D (2742) – Topalov,V (2813) [D90]

2nd Pearl Spring Nanjing CHN (6), 04.10.2009

Citeste Articolul
  • 10
  • 693
  • 5

“Cupa Marghita” sarbatoarea sahului marghitean

Corespondenta de la Ioana Csengeri -Marghita

Clubul Sportiv Partyum din Marghita, cu sprijinul Primăriei Marghita a organizat în perioada 25- 27 septembrie 2009, cu ocazia zilelor oraşului Marghita, un concurs de şah practic, omologat de Federaţia Română de Şah, intitulat “Cupa Marghita”. Concursul s-a desfăşurat la Şcoala Generală clasele I-VIII din Marghita. Au participat în total 65 de sportivi din Timişoara, Satu-Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Cugir, Rm. Vâlcea, Ploieşti şi binenţeles din zona Marghita: Marghita, Popeşti şi Săcuieni.


Concursul s-a desfăşurat pe 2 nivele: juniori (copii până la 14 ani) şi seniori, în sistem elveţian şi a avut în total 7 runde pentru fiecare nivel.

Sorin Levay (de la stanga la dreapta), Suciu-Dinu Simi si Dan Bogdan

Citeste Articolul
  • 15
  • 3286
  • 0

Valencia şi originile şahului modern (2)

Traducerea unui articol de Arne Moll

Aici puteti vedea prima parte a articolului

Data 1490 este importantă, de altfel, pentru că acest lucru implică faptul că noile reguli sunt mai vechi decât cea mai veche carte tipărită cunoscută: faimoasa Repetición de Amores de e arte de axedrez con CL Juegos de partido, de Lucena, tipărită în Salamanca în 1497, şi dedicată Regelui Ferdinand. Lucena este unul dintre autorii de şah cei mai misterioşi din istoria jocului. El a fost evreu prin naştere, şi, ca o consecinţă, era ameninţat de Inchiziţia spaniolă, de care a scăpat prin convertirea la creştinism. Foarte curioasa sa carte, probabil cea mai faimosă carte de şah din toate timpurile, este foarte interesantă nu numai pentru că este atât de veche, dar şi pentru că este un neobişnuit amestec al unei poveşti de dragoste cu un tratat despre şah. Din acest motiv, ea a fost studiată extensiv de către cercetători. De dragul claritătii, mă voi concentra doar asupra părţii legate de şah.

Repetición de Amores de e arte de axedrez con CL Juegos de partido, de Lucena

Citeste Articolul
  • 9
  • 581
  • 1

La Campionatul European al Cluburilor, Corina Peptan o invinge pe Monica Socko si Cotnari Iasi face 2-2 cu favorita numarul 1!

CS Cotnari-Politehnica Iasi a reusit ieri in runda 1 de la Campionatul European al Cluburilor o surpriza placuta, 2-2 impotriva unei echipe de super-vedete feminine. De la Monte Carlo a lipsit Alexandra Kosteniuk, menajata, dar chiar si asa au aliniat o super-echipa.

Round 1 on 2009/10/04 at 15:00
Bo. 6 CS Cotnari-Politehnica Iasi Rtg 1 Cercle d’Echecs Monte Carlo Rtg 2 : 2
1.1 GM Arakhamia-Grant Ketevan 2499 GM Koneru Humpy 2595 0 – 1
1.2 IM Dembo Yelena 2482 GM Cramling Pia 2535 1 – 0
1.3 IM Peptan Corina-Isabela 2387 GM Socko Monika 2476 1 – 0
1.4 WGM Motoc Alina 2316 IM Skripchenko Almira 2448 0 – 1

Iata secventele finale ale superbei victorii reusite de marea noastra campioana:

Peptan,C (2387) – Socko,M (2476) [B30]


14th ECC w Ohrid MKD (1), 04.10.2009

Citeste Articolul
  • 11
  • 596
  • 1

Stiri din sah – 24 ore din 24 – Luni 05 octombrie

Update 16,11

6.Ohrid: Dieter Nisipeanu castiga ieri la Germanul Gupta si OSC Baden Baden castiga meciul net din prima runda

Live Marti 05 octombrie, incepand cu ora 16,00

HMC Calder – Economist-SGSEU-1 Saratov
link
Ural Svedrdlovskaya – Rochade Eupen
Mika Yerevan – ShSM-64 Moscow
link
OSG Baden-Baden – Zalaegerszegi Csuti
Sfr Berlin 1903 – Ashdod Illit Chess Club
link
Tomsk-400 – Lasta Belgrade

Live Marti 05 octombrie, incepand cu ora 16,00

Games Live
Economist-SGSEU – Spartak Vidnoe
link
T-com Podgorica – Samaia Tbilisi
Cercle d’Echecs MC – Vandoeuvre Echecs

Citeste Articolul
  • 9
  • 477
  • 1

Sabina Foisor victorie in runda 1 la Campionatul Feminin al USA

Sabina Foisor a inceput cu o victorie cu Negrul in campionatul feminin al USA, competitie in sistem inchis. Ne intrebam retoric, oare ar fi avut loc in echipa tarii noastre aceasta jucatoare? Dumneavoastre ce parere aveti?

Runda 1 rezultate:

  • Yun Fan 0-1 Sabina-Francesca Foisor
  • Iryna Zenyuk 0-1 Anna Zatonskih
  • Battsetseg Tsagaan 0-1 Rusudan Goletiani
  • Irina Krush 1/2 Alisa Melekhina
  • Camilla Baginskaite 1-0 Tatev Abrahamyan

WGM Sabina Foisor (2390), start bun in camionatul USA

Fan,Yun (2201) – Foisor,Sabina (2390) [B35]

2009 US Women’s Chess Championship (1), 04.10.2009

Citeste Articolul
  • 7
  • 1000
  • 15

Probleme de logica la inceput de saptamana (26)



Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

O familie planuia sa mearga intr-o excursie cu bebelusul lor, pentru care si-au facut calculul ca trebuie sa ia cu ei 10 borcanele cu mancare

Citeste Articolul
  • 25
  • 624
  • 2

Capcane in deschidere (126): Edward Lasker castiga senzational in una dintre cele mai frumoase partide din istoria sahului!



Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

Edward Lasker George Alan Thomas

London, England 1912  ·  Horwitz Defense: General (A40)

Citeste Articolul
  • 7
  • 668
  • 6