Revansa Kasparov-Karpov aduce din nou sahul in atentia lumii

MADRID – Legenda sahului Garry Kasparov a spus ca noua intalnire cu vechiul sau “inamic” Anatoli Karpov, din Spania, care începe luni va concentra din nou atenţia lumii asupra jocului la 25 de ani de la prima luptă dintre cei doi mari maestrii.

“Duelul va pune jocul de şah, în lumina reflectoarelor încă o dată, aşa cum s-a întâmplat acum 25 de ani,” a declarat Kasparov ziarului El Pais, acum la varsta de 46 de ani.

Ambii jucători, considerati printre cei mai mari maestri ai acestui joc, sunt capabili încă sa joace “şah de calitate superioară”, a adăugat el.

Meciul din 21-25 septembrie, de la Valencia, vine la un sfert de secol după duelul epic al jucătorilor la Campionatul Mondial de la Moscova, care s-a terminat dupa cinci luni fara ca sa se fi soldat cu vreun câştigător.

Noul meciul va avea 12 partide – patru semi-rapide şi opt rapide – cu Kasparov şi Karpov, in varsta de 58 de ani, care se infruntă sub supravegherea arbitrului olandez Geurt Gijssen, dupa cum a declarat guvernul regional al Valenciei.

Meciul incepe în mod oficial luni, cu ambii jucători confruntandu-se cu personalităţi locale, dar acţiunea reală începe marţi atunci când Kasparov şi Karpov joaca primul lor meci din aceasta serie.

Kasparov a recunoscut că meciul nu va avea aceeasi incarcatura ca infruntarea din 1984 de la Moscova, atunci când el l-a provocat pe campionul mondial Karpov.

Jocul a fost oprit de către autorităţile şahului care au invocat motive de sănătate, deşi ambii jucatori au spus că ar dori să continue.

Kasparov a spus ca promovarea jocului de şah ar putea avea un “remarcabil” rol social “în şcoli, ca si la prevenirea bolii Alzheimer.”

“Dar ideile bune nu sunt suficiente, ele trebuie să fie finanţate, organizate, şi promovate,” a facut apel Kasparov.

Karpov a repetat acest punct de vedere, spunand ziarului El Pais: “Sunt convins că şahul va avea o importanţă tot mai mare ca instrument social.”

Kasparov, acum un politician rus de opoziţie, avea numai 21 de ani, iar Karpov 33 de ani la meciul din 1984.

Kasparov l-a învins mai târziu pe Karpov la limita. El a câştigat Campionatul Mondial în 1985 şi şi-a apărat titlul în anul următor. Ultima dată când a jucat cu Karpov a fost în 1990, când a câştigat iarasi, tot la limita.

Sursa http://susanpolgar.blogspot.com/2009/09/growing-importance-as-social-tool.html

ALTE POSTARI RELEVANTE

5 Comentarii

  • costache remus

    stie cineva unde se pot vedea partidele si ce s-a intimplat in prima partida?

    septembrie 22, 2009 - 3:52 pm Raspunde
  • Costello

    Pentru Ceausescuiulian…link-ul acela nu duce la ceva concret !!!

    L-ai incercat ???

    septembrie 22, 2009 - 7:55 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Costello: Nu stiu la care link te referi. Am pus in stiri linkul care duce la partida live. In seara aceasta ca si maine seara sunt 2 partide 25 min+5 secunde.Articolul unde ai comentat, nu l-am scris eu.

      septembrie 22, 2009 - 8:01 pm Raspunde
  • dan_bujor

    Kasparov a castigat (la timp) o prima partida foarte frumoasa.

    septembrie 22, 2009 - 8:13 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.