Zi: 18 septembrie 2009

Valencia si originile sahului modern (1)

Traducerea unui articol de Arne Moll

Cam peste o saptamana, Gary Kasparov si Anatoly Karpov vor juca un meci demonstrativ in Valencia, Spania, ca parte a festivităţilor programului Valencia Cuna del Ajedrez Moderno: “Valencia, locul de nastere al sahului modern”.  Ca o introducere la festivităţile de la Valencia, voi încerca să fac ceva lumină asupra complicatelor, dar foarte interesantelor, legaturi ale Valenciei cu sahul modern.

Citeste Articolul
  • 15
  • 710
  • 0

Charbonneau-Schneider, o partida din USCL in jocul celor doi cai

De doua saptamani a inceput campionatul pe echipe al SUA, cu meciuri in fiecare weekend. Una din cele mai interesante partide din weekendul trecut este cea care urmeaza, in care cei doi jucatori s-au angrenat intr-o spectaculoasa varianta din Jocul celor Doi Cai:

Charbonneau,Pascal (2560)

Charbonneau,Pascal (2560) – Schneider,Dmitry (2510) [C57]

USCL, 14.09.2009

Citeste Articolul
  • 10
  • 489
  • 0

Doru Ionescu: Obiectivul echipei nationale este acela care a fost si la Olimpiada. Stiu ca unii au sa rada insa obiectivul nostru este locul 1!(I)

Interviu realizat pe 18 septembrie 2009

De ceva timp au fost discutii despre echipa nationala masculina pe blogul de sah, iar comentariile si intrebarile au pus mai multe probleme pe tapet. Am profitat de amabilitatea capitanului echipei nationale masculine, Doru Ionescu, si am realizat un interviu interesant in seara zilei de 18 septembrie. Interviul a  atins o mare parte din situatiile in jurul carora s-a vorbit foarte mult si pro si contra in ultimul timp si sper sa lamureasca mare parte din ele. Incercam sa fim acolo unde trebuie si sa incercam sa facem lumina, pentru ca NE PASA de ceea ce se intampla cu sahul romanesc. Uram succes de pe acum echipelor nationale romane la examenul dificil care va fi la Novi Sad. Hai Romania!


Doru Ionescu, capitanul nationalei, “mereu aproape” de baietii care reprezinta culorile Romaniei

Citeste Articolul
  • 13
  • 1295
  • 26

Miniatura zilei (43): Gambitul regelui ucis, sau cum l-a invins Bronstein pe Efimov in 12 mutari!!



Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Albert Nikolaevich Efimov – David Bronstein

Kiev/ URSS – 1938

King’s Gambit: Accepted. Schallop Defense (C34)

Citeste Articolul
  • 9
  • 600
  • 5