Pastila de teorie- Gambitul Kloosterboer din Scandinava

eu102

Aceasta pozitie a aparut dupa 1.e4 d5 2.exd5 c6 3.dxc6 e5.  Ce ar trebui sa joace Albul, sa ia al 2-lea pion sau sa joace mai prudent?

3b

Ce mutam la Alb?

Sunt aproape sigur ca nu ati mai vazut asta inainte. Pare asemanator cu Gambitul Danez, cu culori inversate (si un tempo in minus pentru Negru). Facand sapaturi pe net am aflat ca aceasta chestie poarta numele de Gambitul Kloosterboer. Nu poate fi bun pentru Negru asadar, dar cum sa continuam?

La tabla sunt sigur ca as fi multumit cu un pion in plus si as juca 4.Nc3, dar privind mai de aproape, de ce sa nu iau pionul, 4.cxb7? Dupa 4…Bxb7, nebunul Negrului este pe diagonala lunga dar Albul are doi pioni in plus. Acum, desigur, Albul are nevoie sa se dezvolte rapid si sa-si puna regele in siguranta, asa ca as juca probabil 5.Bb5+.  Nu are nici un sens pentru Negru sa puna nebunul la schimb, a sacrficat deja doi pioni pentru dezvoltare, asa ca 5..Nd7 (sau 5…Nc6). Acum 6.Nf3 si daca 6…e4 7.Ne5 si pare ca Albul este OK.

7ne5

Albul este OK

Am avut aceasta pozitie (pozitia din diagrama initiala) – cu Albele- intr-o recenta partida online de blitz. Ce chin! In general joc online cand vreau sa ma relaxez la sfarsitul unei zile de munca, jucand intr-un stil strategic, asa ca o situatie complicat ca aceasta nu este pe gustul meu. Desigur, acesta este unul din cele mai nefolositoare gambituri pe care ar putea cineva spera sa-l infrunte, si m-as astepta sa nu am nici o problema intr-o partida serioasa de turneu. Dar la blitz toate mutarile trebuiesc facute in 3 minute, si nu a fost timp pentru reflectie calma. Am evitat provocarea: 4.Nc3 Nc6 5.Nf3 Bc5 6.d3 f5 7.Be2 Nf6. Negrul sta foarte vine cu dezvoltarea si pozitia Albului este pasiva- iar in blitz pionul in plus este irelevant.

7b-negrulOK

Negrul are compensatie pentru pionul in minus

Pana la urma cel mai bun mod de a continua este 4.cxb7 Bxb7, desi Negrul isi dezvolta nebunul. Dupa 5.Bb5+ Nd7 6.Nf3, cred ca eram preocupat ca Negrul ar putea incerca 6…Qc7, cu ideea de a face rocada mare, dar 7.d4 deschide pozitia in favoarea Albului.

7a

Pozitie mai buna pentru Alb

Daca Negrul joaca 5…Nc6, Albul poate juca asemanator: 6.Nf3 Qc7 7.d4 si daca 7…0-0-0 Albul poate sa ramana ferm pe pozitii cu 8 c3. In ambele cazuri, Albul se poate dezvolta liber- si poate asta este cel mai important la blitz.

(Sursa: The Guardian , rubrica Ronan Bennett and Daniel King on chess)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.