Morozevich: “Obiectivul meu este sa lupt pentru titlul de Campion Mondial”

eu102

Alexander Morozevich, favoritul numarul 1 in Jubilee Open de la Zurich, are intr-adevar o pozitie speciala in lumea sahului. Morozevich nu este Campion Mondial- cel putin nu inca. Dar este unul dintre putinii jucatori care aproape ca are propiul ‘brand’ si pozitia sa in lumea sahului i se datoreaza stilului de joc. Multi entuziasti ai sahului care il sustin de peste tot in lume admira partidele sale spectaculoase si spera sa-l vada jucand regulat in super-turnee. In timpul Jubilee Open de la Zurich am avut oportunitatea sa stam de vorba cu el.

morozevich03

Interviu luat de catre Christian Rohrer

 

In Biel ai jucat- si pana la urma ai pierdut-o partida senzationala impotriva lui Vachier-Lagrave, partida care a inclus cateva pozitii incredibile. Dupa partida te-ai simtit complet dezamagit sau te-ai simtit rasplatit dupa ce ai jucat o asa partida?

Morozevich: Fiecare infrangere este o mica lectie. Poti sa o privesti dintr-un punct de vedere filozofic. In timpul partidei am fost intr-o excelenta dispozitie de lupta. Dupa ce s-a incheiat partida, totusi, nu m-am simtit bine, si nu am avut impresia ca a fost o partida mare- multe artificii si dorinta mare, dar calcul foarte slab. In general nu dau niciodata o semnificatie aditionala unei partide. Dupa infrangerea impotriva lui Vachier-Lagrave mi-am pierdut interesul in ultimele doua partide, dar dupa o victorie norocoasa impotriva lui Ivanchuk, brusc in ultima runda aveam sansa sa castig turneul. Din pacate, nu am reusit sa-l inving pe Caruana. Asa ca dupa ultima partida mi-a parut rau pentru acei oameni care si-au dorit ca eu sa castig turneul. Am primit sute de SMS-uri, emailuri cu multumiri si consolari de peste tot in lume.

Ai un obiectiv in sah? Sa ajungi Campion Mondial? Sa realizezi, precum Anderssen, o “Partida Nemuritoare” care este admirata timp de secole intregi? Sau pur si simplu sa-ti atingi potentialul si sa vezi unde ajungi?

Morozevich: Daca o partida este sau nu ‘nemuritoare’ este o apreciere subiectiva. Sahul este un sport. Am participat la Campionatele Mondiale din 2005 si 2007. Am jucat inegal in ambele dati dar, in general, am devenit un jucator mai matur si mai experimentat, asa ca obiectivul meu este sa lupt pentru titlul de Campion Mondial.

Esti absorbit complet de sah sau iti plac jocurile de noroc in general? Ai alte zone de interes?

Morozevich: Nu mi-a placut niciodata pokerul, este plictisitor chiar si sa privesc. Cand eram mai tanar si am patruns in elita sahului, jucam belote (n.t.- un joc de carti- vezi wikipedia), la primele turnee de la Wijk aan Zee la care am participat si la alte superturnee, relaxandu-mi mintea un pic in acest mod si bucurandu-ma de compania prietenilor sahisti. Acum dorinta mea este sa joc sah cat mai bine, asa ca ma concentrez in totalitate la sah. Fac mai mult sah decat faceam cand eram mai tanar. De altfel ma simt si mai responsabil sa fac asta.

Ai vreun model pe care-l urmezi? Exista vreun jucator de sah care te-a influentat in mod fundamental?

Morozevich: Nu, nu am avut niciodata un erou din lumea sahului, nici macar in copilarie. Desigur sunt multi jucatori mari ale caror partide le-am studiat. Dar nu as putea numi nici o persoana in special.

Esti binecunoscut drept un jucator creativ, neconventional si imprevizibil…

Morozevich: Impredictibilitatea si neconventionalitatea sunt cliseele unei imagini vechi asupra stilului meu de joc, ce dateaza de aproape 15 ani. Si pentru vremea aceea, experimentele mele au fost OK. Comparativ cu atunci, am un stil de joc complet diferit azi. Imprevizibil? Asta este legat mai mult de rezultatele mele, desi fac parte din elita sahului de multi ani deja. Sunt un jucator destul de universal cu o abordare clasica. Adevarat, joc un pic mai agresiv decat alti jucatori, incerc sa castig cu ambele culori. Dar in zilele de azi joc deschideri normale. Si in acestea, gasesc idei noi foarte devreme in deschidere. Sunt unul dintre putinii jucatori care incearca intotdeauna sa inventeze ceva nou.

Excelezi la sah orb. In afara de o mare capacitate de vizualizare, ce alte calitati putem presupune ca are cineva care este bun la sah orb? Putem spune ceva despre stilul de joc? Dar despre creativitate?

Morozevich: Partidele de sah orb sunt destul de similare cu alte partide de sah. Daca ati vedea doua partide jucate de cineva la traditionalul turneu de la Monaco, ar fi greu de facut diferenta care este jucata la sah orb si care la sah rapid. Pentru unii jucatori, este mai usor sa se gandeasca la pozitii in mintea lor- pentru jucatori ca mine (zambeste). Pentru alti jucatori este mai greu, si uneori incearca sa evite sahul orb, preferand sa joace sah rapid, jucand pe cat de sigur (si stupid) este posibil.

Atletii profesionisti de top vorbesc adesea despre ‘ritm’- totul functioneaza cum trebuie. Campionul de tenis Sampras spunea ocazional ca a fost ‘in zona’- unde nimic rau nu se putea intampla. Putea sa inchida si ochii si tot lovea mingea castigatoare. Ai simtit vreodata ceva asemanator la tabla? Daca da, iti poti aminti asa ceva intamplandu-se intr-o partida anume?

Morozevich: Cred ca in sah trebuie sa joci mereu constient; intotdeauna calculezi. Nu exista ‘pilot automat’. Chiar si in pozitii tipice, intotdeauna trebuie sa fii atent la nuante. In partida mea cu Caruana, spre exemplu, a fost o diferenta imensa faptul ca pionul meu a fost pe h3 si nu pe h2. Cu un pion pe h2 ar fi putut fi automatic: am jucat Apararea Franceza de destule ori ca sa inteleg asta. Asa ca, ok, poate in finalul partidei sau intr-o situatie disperata, poate exista ceva asemeantor unui ‘pilot automat’. Exista o diferenta generala intre sah si tenis, totusi. In tenis, poti sa revii dupa o greseala si sa joci foarte bine; in sah dupa o mutare slaba partida se poate incheia, indiferent cat de bine joci dupa aceea.

(Sursa: Pagina oficiala a jubileului de la Zurich- articol de Christian Rohrer)

Dupa ratarea incredibila de la Biel din partida cu Vachier-Lagrave, amintita si in cadrul interviului, Morozevich a incheiat asemanator Jubilee Open de la Zurich. In ultima runda el a obtinut o pozitie castigata pe care o rateaza incredibil, trecand din nou foarte aproape de castigarea unui turneu!

Morozevich,A (2751) – Avrukh,B (2641) [D20]

Jubilee Open Zuerich SUI (9), 15.08.2009

1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e4 Nf6 4.e5 Nd5 5.Bxc4 Nb6 6.Bd3 Nc6 7.Ne2 Be6 8.Nbc3 Bc4 9.Bxc4 Nxc4 10.0–0 e6 11.Qb3 Nb6 12.Rd1 Nb4 13.a3 N4d5 14.Ne4 Qd7 15.Bg5 h6 16.Bd2 a5 17.a4 Nb4 18.Nc5 Qd5 19.Qg3 0–0–0 20.Bxb4 axb4 21.Nf4 Qc6 22.a5 Nc4 23.Nb3 g5 24.Nd3 Qd5 25.Rdc1 Kb8 26.a6 b6 27.Qf3 g4

27b

28.Qe2? [28.Qxf7; sau 28.Qf6 si Albul castiga instantaneu!] 28…b5 29.Nf4 Qd7 30.Na5 Nxa5 31.Rxa5 c6 32.a7+ Ka8 33.Ra6 c5

33b

34.g3? [34.dxc5 +-] 34…Qb7 Acum Negrul va reusi sa se consolideze, sa-si puna regele in siguranta si sa lanseze un contratac. 35.Rca1 Rxd4 36.b3 Be7 37.R6a5 c4 38.Qxg4 Rhd8 39.h4 Rd2 40.Nh3 c3 41.Rf1 c2 42.Raa1 Bc5 43.Rac1 Qd5 44.Qf4 Qxb3 45.Kh2 Qc4 46.Qf3+ Qd5 47.Qxf7 b3 48.Nf4 Qb7 49.Qg6 Bxf2 50.Kh3 Rc8 51.Nd3 Bd4 52.Nb4 b2 53.Rxc2 Qg2+ 54.Kg4 Rdxc2 55.Nxc2 Qe2+ 0–1

Aici puteti vedea partida!

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.