Sahistii si starea de ebrietate

Starea de ebrietate este un eveniment mai frecvent la sahul de nivel superior decât am putea crede. Într-un joc de şah, spre deosebire de tenis şi de alte sporturi fizice, stresul care se acumuleaza nu are unde să se ducă, el poate doar sa creasca. Numai după terminarea partidei tensiunea poate fi eliberata: foarte mulţi jucători de sah se indreapta spre bar după aceea. Este un lucru bun că alcoolul nu se află pe lista de substanţe interzise în şah, în conformitate cu Agentia Mondiala Anti-Doping.


Poate cele mai bine cunoscute episoade de betie sunt asociate cu marele Alexander Alekhine.

Odată, într-un simultan la New York (imediat după ce a castigat titlul de Campion Mondial) împotriva celor mai influenti si bogati oameni din oraş, Alekhine a aparut beat mort. Din fericire pentru organizator, campionul putea înca sa mearga! Aşa ca simultanul a continuat. Povestea spune ca, la un punct Alekhine a trebuit sa se uşureze, şi, în faţa tuturor – şi spre oroarea generala – el si-a desfacut fermoarul şi a făcut ceea ce a venit în mod natural! Simultanul a continuat … deşi nu cred că s-au mai strans multe maini!

Marele “vrajitor” leton, Misha Tal, a fost un alt campion mondial care a avut dificultăţi în a se controla in privinta bauturii. Desi eu nu l-am văzut niciodata beat pe Tal (o dată în camera mea de hotel din Montpellier, la Turneul Candidaţilor din 1985 am avut o mica petrecere cu alcool cu Tal, Spassky şi alţii, dar toată lumea s-a comportat perfect !) dar există multe poveşti! Potrivit maestrului canadian, şi autorului Paul Janicki, în timpul turneului din 1973/74 de la Wijk Aan Zee, Tal a aparut de mai multe ori în stare de ebrietate la partidele sale şi a trebuit să fie transportat de acolo, jocurile fiind jucate ulterior. (Tal a castigat turneul in mod strălucit!)

Mai aproape de casa, Igor Ivanov a ajuns în Canada (1980) deja un alcoolic, şi, adesea, a jucat în aceasta stare. Asta nu a parut să-i afecteze calitatea jocului, spre surprinderea tuturor! Reputaţia lui a suferit, cu toate acestea, pentru ca, uneori, vizitatorii cunoscutului club de şah de la Montreal (En Passant) au avut posibilitatea de a-l vedea pe campionul canadian dormind sub masa de şah! Imi amintesc ca a trebuit sa joc cu Igor într-un turneu, in iarna 82/83, şi ca el fugea în mod constant afara ca sa-si găseasca sticla de vodca pe care o pusese la racit, într-o movilă de zăpadă în afara de scarii de incendiu…

Şi desigur propriul nostru (născut) canadian Bryon Nickoloff a suferit de alcoolism toata viaţa sa. As putea povesti numeroase intamplari! Din fericire, caracterul simpatic şi prietenos al lui Bryon nu a arătat niciodata vreun semn negativ.

Ar fi bizar sa-i vedem pe organizatorii turneului, luand anumite măsuri pentru a-l pedepsi pe Tkachiev. In fond, el este campionul francez şi un mare maestru foarte respectat, şi nu am mai auzit de vreun scandal similar in care sa fi fost implicat. Va trebui doar să aşteptăm şi să vedem ….
(SURSA: KEVIN SPRAGGETT’S CHESS BLOG)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.