Alba Iulia: Mihnea Costachi vrea să devină campion mondial

Mihnea Costachi este vicecampion european la şah

În opinia lui Mihnea, un şahist de valoare trebuie să fie „isteţ, calculat, să se comporte frumos, să nu fie bădăran şi să fie fair-play”.

mihnea_costachi_2

Mihnea Costachi este un şahist excepţional, dar şi un elev eminent. Foto: Călin Mădălin

Mihnea s-a întâlnit prima dată cu şahul la patru ani. „Tati m-a învăţat să mut piesele”, spune el.
Iniţial, a fost înscris de părinţi la tenis de câmp, dar după ce antrenorul l-a ţinut o lună în tribune să-i urmărească pe ceilalţi copii cum joacă, a renunţat.

Costachi&Breaz - Predeal 2006

Mihnea alaturi de regretatul maestru Mihail Breaz

A început şahul, la clubul municipal din Alba Iulia, în 2005, sub îndrumarea maestrului Mihail Breaz, iar din 2006 este pregătit de maestrul FIDE, Marius Ceteraş. În cinci ani a făcut progrese remarcabile:

2006 – locul III în proba de şah rapid şi locul IV în proba de blitz la campionatele naţionale de copii sub 8 ani, câştigător al competiţiei pentru copiii sub 10 ani de la Sibiu;

2007 – campion naţional de copii sub 8 ani la probele de şah clasic şi şah rapid; vicecampion naţional de juniori în proba de blitz; câştigător al turneului internaţional de copii sub 9 ani de la Szekesfehervar (Ungaria) şi al circuitului naţional „Grand Prix Junior”;

2008 – campion al Uniunii Europene la categoria copii sub 8 ani; vicecampion european de copii sub 8 ani în proba de şah rapid; campion naţional de şah (copii sub 8 ani) în probele de şah clasic, şah rapid şi blitz; câştigător al circuitului naţional „Grand prix junior”;

2009 –vicecampion naţional de copii sub 10 ani în proba blitz; medaliat cu bronz în campionatul naţional de copii sub 10 ani în proba de şah clasic; vicecampion european de copii sub 10 ani în proba de şah rapid.

Medaliati CN de juniori Amara 2007

Mihnea alaturi de mentorii sai, Mihai Breaz si Marius Ceteras

Vrea să devină campion mondial

Vicecampionul european Mihnea Costachi spune că nu se teme de nici un adversar şi e convins că poate să câştige în 2010 titlul de campion mondial.
Dintre piesele de şah cel mai mult îi plac tura şi calul. Joacă mereu ofensiv, şahiştii săi favoriţi fiind regretatul Bobby Fischer şi maeştrii români Florin Gheorghiu, Dieter Nisipeanu şi Mihai Ghindă.

Se antrenează de scurtă vreme şi cu Mihai Ghindă, cel mai bun antrenor de şah român, multiplu campion naţional, prezent în lotul României la şapte olimpiade. De remarcat că la 5 ani a avut ocazia să joace împotriva lui Dieter Nisipeanu, într-un simultan pe care campionul european la susţinut la Alba Iulia. Dieter Nisipeanu l-a simpatizat imediat şi îi trimite mesaje de felicitare şi încurajare după fiecare succes repurtat.

MihneaCostachi_Dieter_Nisipeanu_Simultan2 MihneaCostachi_Dieter_Nisipeanu_Simultan

Mihnea la 5 ani: Imi pare rau Dieter, dar trebuie sa imi pastrez procentajul de 100% – Ai scapat ca prin minune Dieter, dar cand ma fac mare, am sa devin campion mondial.

Mihnea este un elev remarcabil

Tânărul şahist îşi iubeşte foarte mult trofeele cucerite. În sprijinul acestei afirmaţii stă mărturie o întâmplare amuzantă. Plecat cu părinţii la mare şi aflând telefonic de la un vecin  că apartamentul le-a fost inundat, Mihnea a întrebat imediat dacă apa a ajuns până la trofeele sale.
Despre el, antrenorul Marius Ceteraş ne-a declarat:

„Mihnea a fost primul meu elev căruia a trebuit să-i cer să o lase ceva mai uşurel cu pregătirea, deoarece altfel ar fi studiat aproape în continuu. Ca antrenor, mă consider foarte norocos, pentru că nu ştiu câţi profesori au şansa să aibă un elev ca Mihnea. Trebuie să recunosc că am multe de învăţat de la el”.

Mihnea_simult_mall06 Mihnea_mall02

Mihnea da simultan in Mallul din Alba Iulia impreuna cu Adrian Secheres si Tudor Sfarlog

Elev în clasa a IV-a la Şcoala „Ioan Agârbiceanu” Alba Iulia, Mihnea Costachi este şi un şcolar eminent. A obţinut premiul întâi, dar e tare şi la matematică: s-a clasat în acest an pe locul secund la faza judeţeană a concursului „Cangurul” destinat micilor matematicieni.

Cum a fost în finala pierdută la europene ?
M.C.
:Puteam să câştig, dar m-a presat timpul şi am greşit. Când am încercat să atac, mi-a scăpat o mutare a adversarului, iar el a contraatacat imediat şi nu am mai avut ce să-i fac, am pierdut până la urmă.

CostachiMihneasite

Mihnea concentrat la partida si privindu-si adversarul cat se poate de fioros

Ce sporturi îţi mai plac ?
M.C.
: Ciclismul, m-am uitat recent la Turul Franţei. Şi la fotbal mă uit, ţin cu Steaua, dar nu-mi place Gigi Becali că nu e civilizat. În schimb, îmi place foarte mult ca fotbalist atacantul Bogdan Stancu”.

Ce-i place:
„Prietenii mei trebuie să fie corecţi, să nu mă mintă, să ne putem ajuta reciproc, să fie comunicativi şi să fie…stelişti”.
Ce nu-mi place: „Nu-mi place că unii copii se bat, mint şi vorbesc urât.”

Profil:
Născut:
23 martie 2000, la Alba Iulia
Educaţie: elev în clasa a IV-a la Şcoala „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia

(Scris de  Calin Madalin pe www.adevarul.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

 • Vlad

  Bravo Mihnea,bravo Marius,elev bun.Plus ca e stelist:)

  august 14, 2009 - 9:51 am Raspunde
 • Chis Anca

  Felicitari si toata admiratia pentru succesele obtinute si pentru tot ceea ce faci.
  Felicitari parintilor si mentorilor tai pentru educatia care ti-au dat-o.
  Succes pe mai departe!

  Cu drag,

  Anca Chis (mama unui cursant de sah de varsta ta)

  august 10, 2010 - 12:47 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.