Open Bancpost Ciuc, si la anul iar ma duc!

iulian-ceausescu-hanibal3

Intotdeauna am fost cuprins de emotie atunci cand am ajuns pe plaiurile harghitene, mai ales ca multi ani de zile mi-am facut vacantele la Toplita, putin mai sus de Miercurea- Ciuc. Am fost de multe ori in Miercurea-Ciuc si pot spune ca am amintiri frumoase de acolo si mi s-a facut asa de dor de tot ce este atat de frumos acolo…

Miercurea Ciuc_cer superb PIC00006(2)

Miercurea Ciuc cu o splendoare de cer infuriat pe care din fericire nu se poate pune impozit! Cladirea Bancpostului, intr-o aripa unde stau o parte dintre concurenti.

Multe lucruri frumoase am auzit si citit despre miscarea sahista ciucana, si cred ca Sandor Biro are o mare parte din aceasta frumoasa “vina” mai ales ca sahul din Ciuc, precum si  turneul a rezistat peste ani. Turneele organizate de Sandor Biro au ceva din perfectiunea germana, iar el a reusit sa aduca aceste competitii organizate din Romania la un nivel european.

balazs-stefan2_ciuc biro_sandor chirila_radu_ciuc

Pe vremuri exista in lumea muzicala trio Grigoriu. In 2009  la Miercurea- Ciuc se joaca dupa “Cantecele”  facute de un trio la fel de cunoscut in lumea sahului: Balasz, Biro, Chirila

Tot timpul am apreciat aceasta rigoare germana, care da un aer occidental si ne face sa fim mandri pentru ca avem si noi asa ceva in Romania. Ce poti sa iti doresti mai mult cand mobilierul din sala de joc este impecabil, materialele sahiste de cel mai inalta calitate, buletine de turneu si pe … Radu Chirila si pe  Balasz Stefan ca arbitri?!

biro_balasz_chirila

Sedinta tehnica in care se iau “masurile” de inceput. Sanyi propune din start sa se “cante” in 9 strofe (runde) si in masura de 2/4 ritm de andantino (Fide!)

Te poti simti cu adevarat  mare maestru, chiar daca ai un elo de doar 2000 sau chiar mai putin, caci aceasta este senzatia pe care o ai, jucand in conditiile create de Sanyi Biro la Miercurea – Ciuc! Cladirea unde se joaca turneul este pusa la dispozitie cu generozitate de  Universitatii Sapientia . La sfarsitul competitiei va fi foarte greu sa se desparta de statutul de “mare maestru de Ciuc” (musafiri si jucatori de la turneu) si cu siguranta ca anul urmator vor reveni cu mare drag in acelasi loc. Si ca totul sa fie cat mai real vor aduce si prietenii lor cu ei, pentru a-i inrola in aceste zile de turneu, in randurile ” marilor maestrii de Ciuc “.

biro_sandor2 Miercurea_ciuc_intro

Va spun la toti ca sa stiti asta. Inca unul (Open) si ma duc! Ma duc sa il fac si pe asta si la anul ma gasiti tot aici, si atunci am sa va spun la fel!

La fiecare editie Sanyi Biro le spune dand din cap la prieteni: Inca unul si ma duc ! A se traduce ca Sandor Biro, ar fi la ultima editie organizata de el si se retrage din sah. Insa el este unul din prietenii sahului romanesc, si promovarea sahului romanesc este pentru el o datorie de onoare, pe care si-o achita an de an din ce in ce mai bine . Si daca este stiut ca la Miercurea Ciuc este punctul cu cea mai scazuta temperatura din Romania, pentru ca sa fie un echilibru in lumea aceasta, Dumnezeu a binecuvantat oamenii din aceste locuri cu un suflet atat de cald, astfel incat oaspetii sa nu mai simta frigul din natura…

P1010036 Miercurea Ciuc_sala3

Participantii  se pot considera norocosi care au ales sa joace  in 2009 la Openul International BancPost.

Vin ciclistii!

Am vazut de la televizor, ca saptamana trecuta a fost turul ciclist al Tinutului Secuiesc care a ajuns si prin Miercurea Ciuc.  Ultima etapa (constand in 17 tururi ale orasului insumand 93,5 km) a coincis cu prima runda de la turneul international Bancpost. Si turneul de sah si turul ciclist  s-au desfasurat aproape simultan, si am inteles de la cei de fata, ca atunci cand crainicul racnea afara (caci sala de joc era doar la 50 de m de cartierul general al ciclistilor!) sfarsitul cursei, se incheia si ultima partida la noi.

P1010015 P1010010

Poza cu domnul varstnic care tine o bicicleta de coarne nu e intamplatoare: este Egli Ioan, 73 de ani, a venit la turneu cu bicicleta, din Brasov! Sunt fix 100 de km, a plecat la 6 dimineata si a ajuns la 14.00 dupa o  impresionanta cursa la cei 73 de ani ai sai. Nu  stiu insa cati ani avea bicicleta sa…

Miercurea_ciuc_turneu09 Miercurea_Ciuc_spectacol

Sa se dea cate una sa ajunga la toata lumea! Se aude acolo in fata? Aveti mare dreptate domnilor arbitri! Aceasta redare artistico-dramatica a partidei castigate de Baratosi la Teodora Vasile este de mare efect. Ma intreb cum ar arata o partida nebuna dintre Topalov si Anand, reprezentata de “fetele acestea cuminti” de pe scena?!?

coperta1-3(2)

Buletinul turneului unde a fost trecuta si adresa siteului nostru de sah, ceea ce ne face o onoare deosebita si multumim mult pentru ca suntem acolo unde ne este locul: aproape de sahistii romani  si de turneele romanesti

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.