Yelena Dembo “: Nu mi-am imaginat niciodata facand altceva decat sah” (II)

Adrian_Stanca

Aici puteti revedea Yelena Dembo “: Nu mi-am imaginat niciodata facand altceva decat sah” (I)

Cu bucurie va prezint azi o foarte puternica jucatoare de sah si o tanara cu multe calitati: Yelena Dembo. Yelena are o istorie foarte interesanta, s-a nascut in Rusia, mai tarziu s-a mutat in Israel, dupa care a trait o vreme in Ungaria, mutandu-se pana la urma in Grecia unde locuieste azi. Yelena a inceput sa joace sah inca de la 3 ani si a jucat in primul sau turneu cand avea doar 3 ani si luni. Cand toata lumea spune ca in viata nu avem timp suficient pentru multe lucruri, Yelena ne dovedeste contrariul. Nu numai ca joaca sah, dar de asemenea ea scrie carti de sah de succes. Ea are propriul sau site si a scris si a publicat cateva carti de sah.

yelenadembo

Ce studiezi mai mult: deschideri, jocul de mijloc sau finaluri?

In mod natural incerc sa impart sahul in parti incat sa studiez toate fazele jocului.

Preferi sa joci sah cu barbati sau cu femei?

Sunt atat de putine turnee la feminin puternice unde pot juca incat nu am de ales decat sa joc in turnee masculine, in special deoarece vreau sa obtin titlul de GM masculin (am deja o norma)

De ce crezi ca barbatii sunt mai puternici decat femeile la sah?

Stii, aceasta intrebare intotdeauna ma surprinde, desi am auzit-o mereu. Este posibil sa privim problema din doua unghiuri. In primul rand, majoritatea barbatilor (inclusiv sahistii) traiesc pentru carierele lor. De obicei ei au ca ocupatie doar joburile lor. Fac asta timp de ani de zile, multe ore zilnic si de obicei nu au alte probleme. Asa ca, cum sa nu fii un bun specialist dupa atata munca? Ei trag tare toata viata lor ca sa obtina cele mai bune rezultate. Femeile au o situatie total diferita- ele trebuie sa aiba grija de familie, de copii, mancare, spalat&calcat rufe, fac curat in apartament sau casa (de obicei femeia face toata treaba intr-o casa). Asa ca, cum sa reuseasca femeile sa aiba aceleasi rezultate precum barbatii?

In al doilea rand, cred ca, in general barbatii au fost daruiti cu mai mule posibilitati si nu vad nimic neobisnuit sau rau in asta. Desigur, exista foarte bune femei violoniste, pianiste etc. Dar in general este neserios sa compari barbatii cu femeile. Este mai bine sa nu te lupti cu natura! Iar in sah este la fel: tu, eu si multe alte jucatoare avem multe victorii la Mari Maestrii barbati (si chiar la Mari Maestrii foarte puternici!) dar nu cred ca femeile vor putea sa joace precum Kasparov, Fischer, Tal etc.

Cand te simti cel mai bine ca jucatoare de sah? De ce?

Este dificil de numit doar o situatie. Pot fi foarte fericita cand reusesc sa fac o partida foarte interesanta, cand castig impotriva unui jucator puternic, cand castig un turneu puternic, cand oamenii imi spun ca dupa ce mi-au citit cartile le place sahul mai mult. Dar poate cel mai fericit moment a fost acum 6 ani cand Sotiris Logothetis, un organizator, m-a invitat sa joc la turneul de la Acropolis si in 6 luni ne-am casatorit.

Daca nu ai fi devenit jucatoare de sah ce cariera ai fi ales?

Nu m-am imaginat niciodata facand altceva.

dembo-14510

Te-ai nascut in Rusia, apoi te-ai mutat in Israel, pe urma ai jucat pentru Ungaria si acum locuiesti in Grecia. Cate limbi vorbesti, si in care tara te consideri la tine acasa?

Vorbesc rusa, ebraica si engleza fluent si inteleg si vorbesc partial greaca, limba ungureasca si limba vorbita in Serbia. In mod natural, in Grecia ma simt ca acasa.

Care este cartea ta de sah favorita?

60 partide memorabile ale lui Fischer.

Care este cartea ta favorita non-sah?

Maestrul si Margareta de Bulgakov.

Care este cea mai buna partida pe care ai jucat-o?

Este dificil sa numesc doar una, as putea numi Castaneda-Dembo 2003, Dembo-Driamin 2000, Erenburg-Dembo 2006, Kritz-Dembo 2006.

Ce iti place sa faci in afara de a juca sah?

Imi place sa fac sport- imi place joggingul, uneori ma duc la gimnastica, imi place sa citesc. Imi plac tipuri diferite de filme, de la actiune la romantice si adesea merg la cinema cu sotul meu ca sa vedem filme noi.

Crezi in viitorul sahului feminin?

Nu chiar. Vezi raspunsul la intrebarea de mai sus ‘de ce barbatii sunt mai puternici decat femeile in sah?’

Care este cea mai buna tara ca sah din lume?

Cred ca este foarte dificil de numit liderul. Multi ani in urma era URSS, dar acum sunt tari precum India, China, Rusia, Franta, Germania si Ungaria.

yelena-dembo-square-6187-700-x-700

Care este cel mai bine organizat turneu feminin la care ai luat parte?

Acropolis 2003 si toti anii dupa aceea.

Care este visul tau in sah?

Visez sa-mi cresc nivelul sahului pe care il joc, sa-mi cresc Elo-ul si sa incerc sa obtin titlul de GM masculin.

Care este piesa ta favorita in sah?

Regina.

Care este locul tau favorit in lume?

Varful turnului Eiffel.

Care este mancarea ta favorita?

Caviarul.

Care sunt planurile tale de viitor anul acesta?

Openul Rethymnon din Creta, Openul Acropolis, Campionatul Mediteraneean din Rijeka, Liga romaneasca feminina, Campionatul European Feminin pe echipe din Novi-Sad.

(Sursa Alexandra Kosteniuk’s Women Chess Blog)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.