Yelena Dembo “: Nu mi-am imaginat niciodata facand altceva decat sah” (I)

Adrian_Stanca

Cu bucurie va prezint azi o foarte puternica jucatoare de sah si o tanara cu multe calitati: Yelena Dembo. Yelena are o istorie foarte interesanta, s-a nascut in Rusia, mai tarziu s-a mutat in Israel, dupa care a trait o vreme in Ungaria, mutandu-se pana la urma in Grecia unde locuieste azi. Yelena a inceput sa joace sah inca de la 3 ani si a jucat in primul sau turneu cand avea doar 3 ani si luni. Cand toata lumea spune ca in viata nu avem timp suficient pentru multe lucruri, Yelena ne dovedeste contrariul. Nu numai ca joaca sah, dar de asemenea ea scrie carti de sah de succes. Ea are propriul sau site si a scris si a publicat cateva carti de sah.

dembo

Yelena Dembo

Care este locul si data nasterii tale?

M-am nascut in Penza (URSS) pe 8 decembrie 1983.

Cum ai inceput sa joci sah?

Am inceput sa joc la varsta de 3 ani si 3 luni. Am jucat in primul meu turneu printre baieti 8-12 ani cand aveam 3 ani si 9 luni.

Care sunt principalele realizari ale tale in sah?

Am 8 medalii de la Campionate Mondiale si Europene, inclusiv medalie de aur la Campionatul European de Sah Rapid sub 20 ani din 2002 din Novi Sad- Iugoslavia, si, cel mai semnificativ, medalia de bronz in Campionatul European Feminin din 2005!

Locul 1 in Campionatul Ungariei 2003 cu 7,5/9 .

Locul 1 la egalitate la Acropolis WGM Tournament din Atena, Grecia, cu un rezultat de 6,5.9.

Echipa mea a castigat medalia de argint la Campionatul European Feminin din Plovdiv, Bulgaria din 2003, unde am jucat pe masa 1. Rezultatul meu a fost 6 din 8!

Am castigat Turneul Memorial Bykova din Vladimir, Rusia, in decembrie 2004!

Am terminat pe locul 6 la foarte puternicul festival de la Hamburg, realizand o norma de GM cu o performanta de peste 2600 ELO!

Am iesit la egalitate cu locul 3 la Campionatul European Feminin din Turcia 2006!

Am iesit la egalitate cu locul 3 in Campionatul Mediteranei din 2007 si am castigat titlul feminin!

Am iesit la egalitate cu locul 2 in Campionatul European Feminin din 2008 din Bulgaria!

Am peste 140 partide publicate in faimoasa publicatie iugoslava Chess Informant cu analizele si noutatile mele. Cateva din partidele mele poti fi gasite si in Enciclopedia Deschiderilor.

Care este ratingul tau ELO cel mai mare pe care l-ai atins?

2470 in 2007 (acum este 2469)

dembo2

Cum ai inceput sa scrii carti de sah?

Totul a inceput in 1992 cand parintii mei care aveau propria lor academie privata de sah si muzica in Tel-Aviv, Israel, au inceput sa adune exemple din jocul de mijloc epntru colectia lor. Cam in aceasta perioada ei s-au gandit de asemenea la cateva “reguli Dembo” speciale care sa ma ajute pe mine si pe elevii lor sa-si dezvolte o intelegere generala a sahului mai buna. Datorita acestor reguli si metode elevii lor au castigat 30 de medalii la Campionatele de juniori din Israel in doar 8 ani! Nivelul juniorilor a crescut incredibil de rapid (atat de rapid incat unul dintre elevi a castigat medalia de aur la Campionatul Mondial sub 14 ani). Intr-un timp scurt copii au devenit mai inteligenti si mai plini de calitati. Asa ca, odata ce am inceput sa predau in mod oficial la varsta de 13 ani, sistemul a fost in mod natural foarte interesant pentru mine. Si deja cand aveam 17 ani mi-a venit ideea de a scrie o carte serioasa despre sistem. Astfel incat, cand am devenit IM la masculin (un titlul mai important obiectiv vorbind decat WGM) am inceput sa scriu aceasta carte. Cartea a fost publicata in 2005. De atunci, atat de multi oameni au cumparat cartea (inclusiv mari maestrii foarte puternici) incat am inceput sa ma gandesc la o carte noua!

YelenaDembo4

Cate carti ai scris deja?

Au fost deja publicate 5 carti si acum tocmai am terminat lucrul la cea de-a 6-a.

Cat dureaza la tine scrisul unei carti?

Depinde de subiectul cartii, este nevoie sa strang material, sa-l selectez, sa-l analizez. De obicei dureaza intre 6 luni si un an.

De ce crezi ca sunt atat de putine femei care scriu carti de sah?

Cred ca este mai corect sa spun ca sunt doar cateva femei care scriu carti de sah. Motivul este foarte simplu – este foarte dificil sa scrii. Este necesar sa intelegi materialul foarte bine, sa nu-ti fie frica sa-ti spui parerile in fata lumii, sa fii in stare sa dovedesti adevarul opiniilor, este necesar sa fi un foarte bun scriitor, sa explici materialul foarte bine, sa cunosti limba foarte bine, este necesar de asemenea sa fi un jucator de nivel destul de inalt etc.

Te consideri jucatoare profesionista de sah, antrenoare sau jurnalist de sah?

Ma consider jucatoare de sah profesionista, antrenor profesionist, scriitor profesionist si jurnalist de sah profesionist.

Cat de mult studiezi sah? Cate ore pe zi?

Incerc sa studiez 4-6 ore zilnic dar depinde de multe lucruri precum turneele mele, elevii, cartile, familia.

Ai vreun antrenor la sah sau studiezi de una singura?

Tatal meu lucreaza cu mine de cand eram mica. In unele perioade ale vietii mele, a luat lectii si de la alti antrenori, dar nu m-au influentat mult.

(Sursa Alexandra Kosteniuk’s Women Chess Blog)

(Va urma)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.