Tinerii din Bronx au ales şahul



Ia un pion; Ia un A (n.t. sistemul de notare în şcoală american foloseşte litere) . Fereşte-te de cal; fereşte-te de noapte (n.t. joc de cuvinte knight-night- cuvintele se pronunţă la fel). Apăra-ţi regina; apăra-ţi visul. Risc şi recompensă; victorie şi înfrângere. Viaţa în partea de sud a Bronx-ului este un meci de şah, în special pentru Matheu Jefferson şi Rahwaizh-Abdul Rahman. Jefferson şi Abdul Rahman întăresc echipa de şah a Bronx Writing Academy, o candidată la titlul naţional.

“Când mă aşez la tabla de şah, nimic nu mai contează”, a spus Adbul-Rahman, 14 ani. “Tabla de şah este domeniul meu. Eu sunt şeful acolo “.

Bronx Writing Academy este o şcoală secundară cu o perioadă de studiu de patru ani, situată pe strada E. 167; 84 la sută dintre elevi pot beneficia gratuit de masa de prânz. În 2008, echipa de şah BWA a luat trei trofee de la Dallas. În 2009, echipa a câştigat un alt trofeu în Nashville.

“Avem o mulţime de noi sosiţi – elevi care nu vorbesc limba engleză,” a spus profesorul de matematică, Martin Caceres. “Şahul este o modalitate bună de a creştere a încrederii de sine.”

Caceres şi profesorul de matematică Jose Carrasco conduc echipa de şah BWA; aceştia lucrează cu antrenori de la o organizaţie non-profit, Chess-in-the-Schools (Şah-în-Şcoli). Potrivit lui Carrasco, elevii care joacă şah sunt mai bine pregătiţi pentru a aborda matematica.

“Şahul e eficient pentru că acesta cere disciplină, determinare, dorinţă şi luarea de decizii”, a spus el. “Aceleaşi calităţi de care are nevoie un elev pentru a reuşi în şcoală.”

Să-l luăm pe Jefferson, de exemplu. Adolescentul în vârstă de 14 ani a învăţat să joace şah la grădiniţă. În 2005, el s-a alăturat echipei de şah P.S. 70. Jefferson a câştigat primul turneu la care a participat.

“Studiez şah câte trei ore pe zi,” a spus Jefferson, elev de clasa a opta, care va face liceul la Bronx Science. “Sunt dependent de şah. Sunt dependent de competiţie “.

Potrivit lui Caceres, şahul este democratic. Dacă munceşti din greu, avansezi – indiferent de limba pe care o vorbeşti, indiferent de ţara din care sunt părinţii tăi.

“O mulţime de jucători [de la alte şcoli] sunt bogaţi,” a spus Abdul Rahman. “Ei au antrenori personali. Eu îmi citesc cartea mea de şah. Este tot ceea ce-mi trebuie “.

Matematica este democratică, de asemenea. Dacă munceşti din greu la matematică, avansezi. Dar şahul este diferit… şahul este distractiv. Elevii care chiulesc după o notă proastă la testul de mate vor juca şah şi vor pierde, întruna.

“În meciul unu, pierzi două ture,” a spus Caceres. “În meciul doi, pierzi unul. În meciul trei, câştigi. ”

Când Caceres a format echipa de şah, în 2005, el a preluat şi un elev de clasa a şasea numit Starlin. Starlin avea probleme cu matematica – îşi folosea degetele pentru a face înmulţirile. I-au trebuit trei luni pentru a învăţa regulile jocului de şah.

“Trei ani mai târziu, el joacă şah ca un computer,” a spus Caceres. “Încet, dar precis.”

 Jefferson şi Adbul-Rahman sunt celebrităţi la BWA.
“Nu sunt un tocilar”, a spus Jefferson. “Eu joc şah. Şi sunt respectat pentru asta. “

Articol publicat de Daniel Beekman pe www.yournabe.com

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.