Alisa Maric in Tara Minunilor Sahului (1)

eu16

Alisa Maric a inceput sa joace sah la 4 ani, impreuna cu sora sa geamana, cu 21 de minute mai tanara, Mirjana Maric. Alisa si Mirjana sunt singurele gemene cu titluri de mari maestre din istorie. Este considerata cea mai buna jucatoare sarba din toate timpurile si cea mai buna jucatoare din toate timpurile nascuta in America. A fost campioana mondiala de junioare la Under 20 ani in 1985 si Campioana a Iugoslaviei in 1986. La 20 de ani era a treia jucatoare din lume conform listelor ELO.

1AlisaMaric_small

Alisa Maric si-a luat doctoratul in Economie si este profesor de Marketing la Universitatea Megatrend din Belgrad. Este coautoarea cartii pentru studenti “Principii de marketing”. Este de asemenea membru Comisiei Presidentiale al Comitetului Olimpic al Serbiei. De multe ori a fost prezentatoare in showuri TV cu sahul drept subiect. In acest interviu cu Alisa Maric, ea vorbeste despre management in sport precum si despre cariera academica, sahul in scoli, rolul femeilor in sah etc.

Buna Alisa, ne bucuram sa te avem la Latest Chess. Situatia ta pe cand erai copil era in mod sigur diferita de a altor copii, cum a fost sa fii un copil geaman?

Alisa Maric: Exista un lucru care este legat de sah, si anume faptul ca ai intotdeauna un partener pentru o partida! Pe cand eram copii era o mare rivalitate acasa intre noi, nu numai la sah ci la orice fel de joc. Desigur, ca gemene am atras mai multa atentie din partea mediei. Nu era vorba de o fetita talentat, ci de doua in acelasi timp!

Ai inceput sa joci sah la 4 ani, imprenca cu sora ta geamana mai tanara cu 21 de minute, Mirjana Maric. Voi doua sunteti singurii gemeni cu titlu de GM din istoria sahului! Cum va simtiti?

A.M.: Este interesant faptul ca ca Mirjana si cu mine suntem singurii gemeni GM inca, in ciuda faptului ca apar noi jucatori. Sunt foarte fericita ca amandoua am obtinut rezultate excelente in timpul carierelor noastre. Am atins un rating ELO mai mare decat sora mea, dar asta pentru ca ea a facut tot posibilul sa ma ajute ca antrenor, si si-a lasat propria cariera la o parte.

Sora mea a fost de doua ori campioana a Yugoslaviei, campioana mondiala la sub 16 ani, participanta la interonalul pentru Campionatul Mondial si membra a nationalei iugoslave de sah la Olimpidele de Sah in perioada 1990-1994. In plus, ea a avut mai multe obligatii legate de munca ei de programator computer in compania nationala de telecomunicatii, dar si, de asemenea, fata de familia ei si in special fata de tanarul sau fiu Filip.

2Alisa_MirjanaMaric

Alisa si Mirjana Maric la varsta de patru ani

Ai inceput cariera ta sahista drept un copil minune, si ai fost la fel de buna si in mediul academic. Cat de dificil este sa te ocupi de amandoua? Crezi ca ai fi ajuns o sahista mai puternica daca te-ai fi concentrat numai pe sah?

A.M. : Am fost a 3-a in ciclul Campionatului Mondial in doua ocazii. In 1991 am fost co-invingatoare a turneului Candidatelor si am jucat meciul-finala care a decis jucatoarea ce a intalnit campioana mondiala, impotriva lui Xie Jun. In 2000 am jucat semifinala Campionatului Mondial in sistem KO de la New Delhi. In aceasta perioada, intre 1991 si 2000 am fost intotdeauna intre primele 6 jucatoare la Campionatele Mondiale. Nu este atat de usor sa obtii rezultate mai bune. In acelasi timp am absolvit Universitatea de la Belgrad, in Economie. Asta inseamna ca este posibil pentru o persoana sa se ocupe de amandoua, atat de sport cat si de cariera academica. Nu pot sa spun ca a fost usor, dar a fost o provocare sa fac tot ce pot mai bine in ambele domenii. Acuma imi petrec mai mult timp ca profesor de Marketing decat ca jucatoare de sah.

3XieJun_AlisaMaric_WCCFinalChallenger

Sahul a fost eficient folosit ca o puternica unealta educationala; rusii au adaugat sahul ca obiect de studiu in scoli. Ce face Serbia, in legatura cu acest aspect?

A.M.: Cu doi ani in urma, Serbia a introdus sahul ca materie de studiu optionala in multe scoli primare. A fost o campanie excelenta sprijinita de catre Ministrul Sporturilor. Am fost numita drept promotor al campaniei asa ca am luat parte la multe simultane cu copii, am oferit lectii de sah si am dat diferite interviuri in presa despre beneficiile sahului pentru copii. Avem un numar de entuziasti care lucreaza la raspandirea sahului ca materie in multe scoli primare si secundare din tara.

(SURSA : LATESTCHESS)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.