Topalov e iar primul în top, dar are asta, oare, aceeaşi însemnătate ca altădată?



Lista oficiala FIDE a fost data publicitatii pe 1 iulie şi nu au existat surprize.

Veselin Topalov din Bulgaria este cotat No. 1, asa cum a fost în ultimul an. Viswanathan Anand din India, campionul mondial, este No. 2, un loc pe care acesta l-a ocupat in cea mai mare parte a timpului din aprilie 2004 (cu o perioadă pe locul 1 în 2007 şi 2008).


În timp ce clasamentele sunt inca importante, dacă nu pentru alt motiv, atunci pentru acela ca sunt adesea folosite de către organizatorii de turnee pentru a alege jucătorii pe care sa-i invite la evenimentele lor, ele reprezintă mai puţin decât au făcut-o odată.

O diferentă este că oamenii ştiu cum va arata clasamentul inca înainte ca acesta să fie publicat pentru că estimările neoficiale calculeaza precis modificările zilnice.

Dar importanţa clasarilor s-a diminuat, de asemenea, deoarece lumea şahului este cam la acelasi nivel. În ultima vreme, se pare că orice un jucător de top are sanse de a castiga orice turneu la care participă.

De exemplu, la turneul Corus din ianuarie, Serghei Karjakin din Ucraina, în prezent pe locul 20, a castigat, înaintea lui Magnus Carlsen din Norvegia, locul 3, Levon Aronian din Armenia, locul 4, şi Teimour Radjabov din Azerbaidjan, locul 8.

În luna martie, Alexander Grischuk, din Rusia, locul 14, şi Vassily Ivanchuk, din Ucraina, locul 30, s-au clasat, la egalitate, pe primul loc la Linares, înaintea lui Anand şi a lui Carlsen.


În luna mai, Alexei Shirov, din Spania, locul 15, a castigat M-tel Masters, înaintea lui Topalov şi a lui Carlsen, în timp Ivanchuk a terminat ultimul.

Dupa acest triumf, Shirov a terminat ultimul la Turneul Karpov de la Poikovsky, din Rusia, în iunie. Turneul a fost castigata de Alexander Motylev din Rusia, locul 27, înaintea lui Vugar Gashimov din Azerbaidjan, locul 11.

La scurt timp după aceasta, Ivanchuk si-a regăsit forma din nou, si a castigat Turneul Regilor, de la Bazna, România, înaintea lui Shirov, Radjabov şi Boris Gelfand, din Israel, locul 9.



Astfel de egalizare a valorilor contrasteaza cu situaţia de acum 20 de ani. Atunci, Garry Kasparov, care era campion mondial şi clasa ca No. 1, domina lumea şahului. Din 1981 pana in 1990, a castigat, singur sau la egalitate cu altii, 15 turnee consecutive. Desi nu a mai continuat să câştige intr-un asemenea ritm incredibil si în timpul anilor `90, el a castigat cea mai mare parte a turneelor la care a participat.

Anatoly Karpov, predecesorul lui Kasparov ca si campion mondial, a fost aproape la fel de dominant în timpul “domniei” lui, intre 1975-85.

Cu dezvoltarea generala a cunoştinţelor legate de şah, pare puţin probabil că ar mai putea cineva sa domine concurenţa, din nou.

 

Articol publicat de Dylan Loeb McClain in The New York Times

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.