Regele sahului din Alba Iulia ne-a parasit
Mihail Breaz s-a născut la 9 iunie 1947 în satul Mihalţ, loc unde a învăţat şi tainele jocului de şah. În 1962 se mută la Alba Iulia unde îşi începe activitatea şahistă. Nu se mulţumeşte în a juca şah pentru propria plăcere, ci împarte pasiunea lui cu toţi cei din jur. Începe să organizeze turneu după turneu şi sprijină înfiinţarea mai multor cluburi în judeţul Alba, devenind treptat sufletul activităţii şahiste locale.
În anul 1972 a înfiinţat secţia de şah Asociaţia Sportivă “Porţelanul” Alba Iulia, pe care a condus-o până în anul 2000. A ocupat funcţia de vicepreşedinte al A.S. Porţelanul în perioada 1972-1992 şi C.S. Apulum în perioada 1997-2000, iar între anii 1992-1997 a fost preşedinte al Clubului Sportiv Apulum. Preşedinte al Comisiei Judeţene de Şah Alba în perioada 1974-1998, devine vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah Alba în 1998, când îl promovează în funcţia de preşedinte pe fostul său elev Dorin Şerdean.
Din anul 1974 a lucrat cu grupe de juniori şi copii, iar în 1990 a afiliat la Federaţia Română de Şah Centrul de Juniori şi Copii “Apulum” cu statut şi program competiţional propriu. Generozitatea sa extremă cu care împărtăşise altora tainele şahului l-a apropiat enorm de elevii săi. Generaţii întregi de şahişti ai judeţului din ultimele patru decenii îi datorează mult din succesul pe tabla de şah şi în viaţă lui Mihail Breaz: Marius Teodorescu, Lia Calean, Iulius Kadar, Dorin Şerdean, Ovidiu Stoica, Zelu Popa, Marius Ceteraş, Iulian Nistea, Cosmin Covaciu, Florin Popa, Claudiu Popa, Olimpiu Urcan, Mircea Mateica, Cristian Boitor, Iulia Metea, Mihaela Macre, Maria Mihălţan, Roxana Popovici, Raluca Popovici, Cristian Olariu, Dan Olariu, Dan Teodorescu, Răzvan Teodorescu, Mihaela Popa, Iulia Vlad, Dan Cantemir, Roxana Ursa, David Cordea, Adrian Sechereş, Mihnea Costachi, George Ileană, Maria Ileană, Nicolae Savin, Ana Androne, Dalia Haţegan şi Amelia Breda sunt doar câţiva dintre aceia care au fost discipolii maestrului Breaz şi au obţinut succese la nivel naţional şi internaţional.
Aici cu o parte din elevii sai -Alba Iulia 2008
Iubise enorm nu doar jocul de şah, dar şi oraşul pe care l-a reprezentat deseori în competiţii ca jucător, antrenor sau conducător de club. Şi-a dorit întotdeauna ca Alba Iulia să aibă nu doar jucători de valoare, ci şi o echipă de şah puternică. Cu sprijinul firmei Porţelanul, devenită apoi Apulum, a reuşit să-şi transforme visul în realitate: după ce a trecut prin toate eşaloanele campionatului naţional, “Apulum” Alba Iulia a reuşit să pătrundă în anii 1990 în Superliga Naţională pe echipe. În anul 1993 înfiinţează Asociaţia Şahiştilor din Alba Iulia, transformată în anul 2000 în Clubul Municipal de Şah Alba Iulia, structură sportivă pe care o conduce în calitate de preşedinte până în anul 2008 când îi predă ştafeta unui alt fost elev, Marius Ceteraş, la finele unui an în care clubul municipal a obţinut cele mai bune rezultate din istoria şahului albaiulian.
În anul 2001 împreună cu un grup de preşedinţi de cluburi şi antrenori, a înfiinţat Uniunea Cluburilor de Şah din România, uniune al cărei secretar şi apoi preşedinte a fost până în prezent. În ultimii ani s-a ocupat alături de maestrul internaţional Mircea Pavlov de editarea revistei “Şah”, publicaţie a Uniunii Cluburilor de Şah din România. Din martie 2006 a devenit membru al Comisiei de Etică şi Disciplină a Federaţiei Române de Şah.
Impreuna cu Mircea Pavlov si Marius Ceteras la CNJ Amara 2007
Pentru activitatea sa deosebită de promotor al şahului din judeţul Alba a primit numeroase distincţii din partea Federaţiei Române de Şah şi a autorităţilor locale. Pentru Mihail Breaz însă orice succes obţinut însemna începutul unei noi provocări, unei viziuni şi mai mari: promovarea şahului în şcolile din Alba Iulia. La fel ca şi acum 35 de ani, Mihail Breaz se gândea chiar şi în ultimele momente la micii elevi care odată introduşi în secretele şahului ar fi profitat foarte mult în toate activităţile lor ulterioare, indiferent de natura lor.
Dar o boală fulgerătoare l-a răpit pentru totdeauna dintre noi, lăsând în urmă o mare de tristeţe, dar şi amintirea unui om deosebit, iubit şi admirat de toţi cei care l-au cunoscut.
Una dintre caracteristicile esenţiale ale jocului de şah este aceea că fiecare jucător are un rege căruia trebuie să-i fie acordat respectul necesar: protecţie pe tot parcursul partidei. Neglijarea acestei dogme esenţiale duce la pierderea partidei. Comunitatea şahistă a municipiului Alba Iulia tocmai a pierdut un rege în persoana lui Mihail Breaz. Respectul enorm pe care îl câştigase din partea sutelor de elevi deveniţi apoi specialişti în domeniile lor de activitate – în Alba Iulia, în ţară sau în străinătate – va dăinui mult după trecerea lui în nefiinţă. Dumnezeu să-l odihnească în pace.
(Sursa ziarulunirea.ro )
3 Comentarii
Sahul romanesc a pierdut un om de mare valoare!Condoleantele mele familiei domnului MIHAIL BREAZ si sahistilor alba-iulieni…
iunie 22, 2009 - 12:02 amSahul romanesc a pierdut un om de mare valoare si ONESTITATE!Condoleante familiei domnului MIHAIL BREAZ , sahului romanesc si sahistilor alba-iulieni…
iunie 22, 2009 - 8:33 amMultumesc pt articol si condoleante. Daca este posibil, as dori sa iau legatura direct cu dvs.
decembrie 17, 2009 - 3:30 pm