Natalia Zhukova: “Cred ca FIDE ar trebui sa aiba reguli mai stricte in privinta schimbarii federatiilor de catre jucatori”

eu102

(Sursa ALEXANDRA KOSTENIUK’S WOMEN CHESS BLOG)

Cu bucurie va fac cunostinta cu un alt star al sahului feminin – Natalia Zhukova. Natalia este liderul echipei feminine de sah a Ucrainei de multi ani, iar datorita excelentei performante obtinute la masa 1 la Olimpiada de la Torino, Ucraina a obtinut medaliile de aur in 2006.

080728_04Zhukova

Imi amintesc cand am jucat pentru prima data cu Natalia; era in 1998, aveam doar 14 ani si chiar daca Natalia avea doar cu 5 ani mai mult decat mine, am fost impresionata de increderea si puterea impotriva carora desi am incercat sa rezist am pierdut acea partida. M-am intalnit de cateva ori cu Natalia la tabla si de fiecare data au iesit partide foarte interesante si spectaculoase. Este o placere dubla s vorbesc despre Natalia acum, deoarece fiicele noastre s-au nascut la cateva luni distanta. Fata Nataliei – Maria, s-a nascut in februarie 2007, in timp ce fiica mea s-a nascut in aprilie 2007, asa ca acum pe langa faptul ca participam la competii sahiste suntem amandoua mame.

Care este locul si data nasterii?

M-am nascut in Dresda, Germania, pe 5 mai 1979.

Cum ai inceput sa joci sah?

Cand aveam 7 ani tata a mers cu mine la un club de sah; el s-a gandit ca la acea varsta un copil trebuie sa aiba o preocupare iar sahul era un bun hobby de incercat.

Care sunt principalele realizari ale tale in sah?

Am devenit Campioana Europeana la fete sub 14 ani si la sub 16 ani, Vicecampioana Mondiala la fete sub 16 ani. Am castigat Campionatul European feminin in 2000. Am fost finalista la Cupa Mondiala din Shenyang in 2000. Am castigat de 2 ori Cupa Europeana a Cluburilor.

Am fost Campioana Olimpica cu nationala Ucrainei in Torino 2006. Am luat Argintul la Olimpiada de la Dresda 2008. Am castigat diverse turnee prestigioase la feminin.

Care a fost ratingul tau cel mai mare?

2490 pe 1 ianuarie 2009.

Te consideri jucatoare profesionista de sah?

Mi-as dori sa ma consider jucatoare profesionista de sah. Dar dupa nasterea fetitei mele (are un pic peste 2 ani) nu-mi petrec sufcient timp studiind sah.

IMG_1891-700650

Impreuna cu fiica Masha, Odessa, May 2009

Cat de des studiezi sah? Cate ore pe zi?

In mod normal studiez sah cand joc turnee si ma pregatesc pentru partide. Acasa, nu am un program normal, deoarece sunt mevoita sa-mi petrec mult timp cu fata mea.

Ai un antrenor de sah sau studiezi sah singura?

Nu am antrenor, dar il am pe iubitul meu sot (Alexander Grishchuk – nota traducatorului) care nu refuza niciodata sa-mi ofere ‘recomandari profesionale’.

file-745418

Natalia, impreuna cu sotul Alexander Grischuk si fiica lor Masha

Ai o fata de 2 ani, Masha, o vei invata sa joace sah?

Eu si cu sotul meu nu vrem sa-i spunem Mashei sa joace sah la nivel profesionist, desi ea deja stie numele pieselor. Preferam alte tipuri de sporturi cum ar fi, spre exemplu, tenis.

Care este cartea ta de sah favorita?

“Sistemul meu” de Aaron Nimzovich.

Pe cine il consideri cel mai bun jucator de sah din istorie?

Cred ca este Garry Kasparov.

Care este cea mai buna partida pe care ai jucat-o?

Nu sunt sigura care este ‘cea mai buna partida’ dar imi place cu adevarat partida mea impotriva lui V.Arbakov jucata in 1994. Aveam doar 15 ani dar in ciuda varstei am creat o partida de calitate inalta.

Ce iti place sa faci in afara de sah?

In ultimii doi ani am fost foarte fericita sa fiu mama. Inainte de nasterea fiicei mele imi placea foarte mult sa calatoresc. Iarna imi placea sa merg la munte sa schiez, iar vara sa fac baie in mare.

Crezi in viitorul femeilor in sah?

Daca nu as crede nu as mai juca.

Care crezi ca este cea mai buna tara dinlume in ce priveste sahul?

Nu sunt sigura, dar este vorba de o tara unde guvernul sprijina sahul iar acest sport este popular printre oameni. Acum cativa ani as fi zis ca e Iugoslavia (chiar si cele mai mari sali de joc erau neancapatoare pentru fanii sahului). Chiar si acum, din cate stiu, Serbia este una dintre putinele tari din lume unde sahul este sprijinit la acelasi nivel cu sporturile olimpice iar pentru reusitele lor din trecut marii maestrii primesc rente decente.

Care este cel mai bine organizat turneu feminin la care ai luat parte?

Turneele din Krasnoturinsk (turneele North Urai) au o organizare foarte buna, dar din pacate fondurile de premiere nu au fost atat de bune precum organizarea.

Care este visul tau in sah?

As vrea sa vad sahul la fel de popular precum, sa zicem, tenisul.

Care este figura ta favorita la sah?

Regina. Fata mea nu poate sa pronunte cuvantul perfect, asa ca numeste aceasta piesa “mama”, iar regele este “tata” pentru ea.

Care este locul tau favorit din lume?

Orasul port la Marea Neagra unde locuiesc – Odessa.

Care este mancarea ta favorita?

Orice tip de peste mai putin cei rosii.

Ce crezi ca ar trebui facut pentru a face sahul feminin mai atractiv pentru media?

Ne trebuie profesionisti din domeniul marketingului si al relatiilor publice, fara ei toate sugestiile sunt degeaba.

Sotul tau – Alexander Grishcuk, este unul dintre cei mai puternici sahisti din lume. Care este principala diferenta pe care o vezi dintre femeile din topul sahului si barbatii din topul sahului?

Ei muncesc mai mult si mai des si adesea schimba diferite informatii si idei intre ei, chiar daca nu muncesc impreuna. In acelasi timp femeile care joaca sah nu-si spun unele altora lucruri si nu se ajuta. De asemenea, femeile, contrar barbatilor, dintr-un anumit motiv nu-si analizeaza partidele impreuna, in ciuda faptului ca este foarte folositor.

Ai reprezentat cu mult succes Ucraina in echipa nationala. De asemenea, esti maritata cu un rus, te-ai gandit vreodata sa schimbi federatia si sa joci pentru Rusia? Crezi ca schimbarea federatiilor ar trebui sa fie permisa de FIDE sau regulile ar trebui sa fie mai stricte?

Nu am schimbat federatia cand eram tanara si talentata si, credeti-ma, am avut multe oferte tentante, asa ca mariajul nu este un motiv pentru mine ca sa schimb federatia. Desigur suportul financiar in Ucraina este foarte slab: campionatele nationale au fost organizate foarte prost; federatia nu ne-a recompensat pentru medaliile de argint de la Dresda. Dar este acesta un motiv sa-ti tradezi propria tara? Cred ca FIDE ar trebui sa aibe reguli mai stricte in privinta schimbarii federatiilor. Spre exemplu in fotbal un club plateste o suma mare de bani altui club daca jucatorul se decide sa schimbe clubul. La fel si aici, daca o federatie depune toate eforturile, pune suflet si baga bani pentru a creste un jucator puternic, nu este corect ca dupa toate aceste eforturi o alta federatie sa obtina acest jucator pe gratis. Cred ca nu este corect.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.