Alexandra Kosteniuk: “Daca o federatie nu-si face treaba, nu-mi da sansa sa mi-o fac pe a mea intr-un mod profesionist!”

Campioana Mondiala Alexandra Kosteniuk nu a fost norocoasa la tragerea la sorti de la Cupa Mondiala Khanty-Mansiysk, unde a trebuit sa-l infrunte pe unul dintre cei mai buni mari maestrii din lume, Shakhriyar Mamedyarov.

Shakhriyar este un sahist foarte puternic, intr-adevar. Ceea ce este uimitor este ca partida dintre noi a fost foarte ciudata. Ca si cum ne intreceam cine sa joace mai slab. El a jucat slab deschiderea iar eu am reactionat  indiferent. El a ales un plan gresit si eu am replicat la fel. Deoarece eu am gresit ultima oara, el a avansat in turul 2.

Ai fost dezamagita?

Desigur. Dar nu voi face o tragedie din asta.

Exista un mod special de a juca impotriva barbatilor?

Cand joc la feminin sunt mai responsabila, deoarece rezultatul inseamna mai mult pentru mine. Fiecare jucatoare de sah si-ar dori sa devina Campioana Mondiala. Fiecare adversar femeie ia competitia noastra mai in serios decat celelalte. Imi amintesc ca am ajuns la Olimpiada de la Dresda foarte obosita, datorita Campionatului Mondial Feminin. De fapt, nu am jucat nici o partida lipsita de importanta.

– Sa ajungem la emotii mai pozitive- magnifica victorie a echipei tale nationale la Campionatul European, unde echipa Rusiei si-a aparat titlul.

Intr-adevar, este mai placut sa vorbesc despre asta. De fapt , startul campionatului nu a fost atat de pozitiv pentru echipa noastra. Am pierdut in runda a 2-a meciul impotriva echipei Georgiei. Dar aceasta infrangere ne-a ajutat mai departe. Am inteles ca nu mai avem nimic de pierdut si am inceput sa jucam… foarte bine. Am invins echipa Ucrainei, asta s-a intamplat dupa multi ani. Cel mai nervos meci a fost impotriva echipei Cehiei. Eram pe marginea catastrofei. Pana la urma am reusit sa castigam cu 3-1. Obiectiv, a fost corect ca am castigat, in majoritatea meciurilor nu am obtinut suficient.

S-a schimbat ceva in viata ta dupa ce ai devenit Campioana Mondiala?


In ciuda asteptarilor mele- practic nimic. Vechile probleme nu au disparut. Din contra, noi probleme au aparut. Se asteapta de la mine doar victorii. Asta inseamna ca trebuie sa muncesc mai mult. In plus am devenit mama. Si nu am atat de mult timp pentru sah pe cat imi doresc.

Care este relatia ta cu Federatia Nationala?

Ei s-au schimbat in principiu. Cel mai probabil avem viziuni diferite. Cred ca o Federatie atat de mare cum e cea a Rusiei are indatoririle sale pe care trebuie sa le indeplineasca. Ca sahista profesionista, am de asemenea datoria de a juca. Depindem unii de altii. Daca o federatie nu-si face treaba, nu-mi da sansa sa mi-o fac pe a mea intr-un mod profesionist. Uneori ei ma critica, ca si cum as fi mereu nemultumita de ceva. Opinia mea e: daca nu eu, atunci cine? Daca pastreaza toata lumea tacerea, s-ar putea parea ca toata lumea este fericita cu situatia. Dar situatia este urmatoarea: pentru cantonamente ai nevoie mereu sa ceri bani. Uneori primesti respectivii bani. Dar doar uneori. Uneori ei doar promit. Si dupa cantonament realizezi ca a fost doar o promisiune.


Este o situatie absurda: cheltuiesc banii pe care-i castig din sah pe cantonamente. Iar sahul nu este un sport bine platit. Eu spun mereu ca Rusia este unul dintre gigantii sahului in lume. Rusii stiu ce este sahul, ei iubesc sahul, sunt multe turnee aici. Daca nici aici nu beneficiem de conditi normale pentru a juca sah, atunci unde? Unul dintre cele mai mari evenimente ale sahului ne asteapta la anul- Olimipiada de Sah. Este foarte important ca Federatia sa se gandeasca de pe acum cum sa rezolve problemele legate de pregatire.

Ce ne poti spune despre activitatea ta in Comitetul Presidential FIDE? Colegii tai lauda mult munca depusa de tine.

Sunt foarte fericita ca am oportunitatea sa influentez unele decizii foarte importante pentru sah. Vad potentialul femeilor in sah. Nu este mai mic decat cel al barbatilor.

Ai vreo idee despre cum sa atragi sponsorii in sahul feminin?

Este nevoie de munca constanta de calitate inalta dusa de catre manageri profesionisti. Ei ar trebui sa faca publicitate despre cat de benefic este sahul, despre cat de puternic sunt anumite jucatoare din sahul feminin, despre cat poate castiga o companie daca coopereaza cu sahul feminin. Aceasta munca trebuie depusa in mod constant.

Am auzit ca ai reusit sa gasesti un sponsor personal, un brand de imbracaminte pentru femei.


A fost o initiativa personala. Imi place sa arat bine. Sunt de parere ca frumusetea si intelectul nu sunt separabile. La un moment dat am vizitat un magazin “Zimaletti’, aproape de locuinta mea din Moscova. Mi-a placut colectia si m-am hotarat sa le trimit o scrisoare. Le-am scris despre mine si le-am oferit ideea sa dea startul unei colectii de imbracaminte “inteligenta”. Ei mi-au raspuns si am inceput sa colaboram. Acum compania lucreaza la o colectie sport, care va iesi in Februarie cu numele “Regina Sahului”. Culorile alb si negru vor predomina. Iar eu sunt modelul ce va prezenta aceasta colectie.

Crezi ca ai putea sa colaborezi cu “L’Oreal” sau “Escada” spre exemplu?

– De ce nu? Cred ca ar fi trebuit de mult timp sa incepem sa colaboram cu sponsori seriosi. Personal pur si simplu nu am timp.  Uneori fac o gluma, cum ca sahistul profesionist munceste zilnic 10 ore. El lucreaza timp de 2 ore, apoi joaca timp de 5 ore iar seara se pregateste pentru partida din ziua urmatoare. Si trebuie sa-ti continui si viata personala cumva!

Vesta pe care o porti acum, simbolizeaza ceva?


Sunt sigura ca nu ma veti mai vedea in aceasta vesta niciodata (razand). Prima data am purtat-o in timpul meciului impotriva Cehiei, la CE pe echipe, am obtinut pozitie castigata si am castigat. OK, m-am gandit, am reusit sa echilibrez partida. Asa ca nu ar trebui sa o consider o haina care-mi aduce ghinion”. Mi-am pus din nou vesta la Campionatul de Blitz. Rezultatul este stiut: 1,5 puncte din 14 partide. Azi m-am hotarat sa o port din nou deoarece mi-am dat seama ca nu am nimic de pierdut de fapt dupa infrangerea din prima partida.

Esti superstitioasa?

Pana la un anumit punct. Incerc sa scap de gandurile rele, dar uneori ele-mi apar in minte fara sa-mi ceara voie.

Ce planuri de viitori ai?

Deocamdata am de gand sa ma odihnesc: joc non-stop din octombrie. Am fost impreuna cu fetita mea doar 10 zile in ultimele 2 luni. Multe turnee sunt planificate pentru 2010: Olimpiada de Sah in Khanty, Campionatul Mondial. Va fi un an plin de evenimente. Totul este aproape planificat.

Ce ne spui despre turneul de copii numit dupa tine ce are loc in Kalmykia?

Uitasem! Desigur voi deschide cea de-a 3-a editie a Cupei Alexandra Kosteniuk din Elista! Vizitez capitala Republicii Kalmykia cu placere de fiecare data. Stiu: ei ma iubesc acolo si ma asteapta. Aproape 100 de copii , intre 6 si 8 ani vor lua parte la Cupa. Presedintele FIDE Kirsan Ilyumzhinov va lua parte si el la festivitatea de deschidere a Cupei.

Asta inseamna ca nu te vom vedea la Superfinala campionatului Rusiei?

Ma tem ca nu.

(SURSA: www.ugra-chess.ru/eng/interv_9.htm)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.