Care este prima ta amintire legata de sah?
Imi amintesc cum am invins un copil cu un an mai in varsta cand la 7 ani am fost dus la Casa Pionierilor. Am jucat trei partide in timp ce tatal meu discuta cu cel ce urma sa-mi fie antrenor, si am castigat cu 2-1.
Care este partida ta cea mai memorabila?
Partida mea cea mai memorabila trebuie sa fie Svidler-Kasparov, Tilburg 1997. Cel putin sunt sigur ca acesta aste raspunsul asteptat. Totusi, am reusit sa castig partidele din ultima runda in toate cele 3 campionate ale Rusiei pe care le-am castigat, si acestea au fost destul de memorabile de asemenea.
Care este cea mai dureroasa infrangere?
Partida pe care am pierdut-o la Topalov la Elista 1998 – sa pierzi cu Albele in 22 mutari in timp ce joci la masa 1 pentru echipa olimpica a Rusiei nu este motiv de mandrie.
Care este sahistul tau favorit din toate timpurile?
Mihail Tal – omul care a dovedit ca poti sa ajungi in varf si sa ramai uman.
Cum te relaxezi?
Ascult muzica, citesc si joc biliard – nu neaparat in aceasta ordine.
Care este frica ta cea mai mare?
Sa fiu nevoit sa aleg dintre alternative diferite. Imi este frica sa nu aleg gresit, de responsabilitatea actiunilor.
Care este formatia/compozitorul favorit(a)?
Bob Dylan si Tom Waits sunt cei doi artisti pe care-i ascult aproape zilnic. Dar lista ar fi prea lunga ca sa incerc sa o completez.
Care este inregistrarea favorita?
Blood on the Tracks a lui Dylan, Blue Valentines a lui Waits si Electric Ladyland a lui Hendrix sunt intr-un top 5 personal de mai multi ani in timp ce celelalte doua locuri nu sunt inca rezervate.
Care este prima inregistarre pe care ai cumparat-o?
A fost Jethro Tull – ‘Heavy Horses’ –l-am intrebat pe vanzator care dintre cele 15 albume Jethro Tull pe care le avea mi-l recomanda pentri inceput, si a aparut cu acesta dintr-un motiv sau altul. Mi-a placut si inca imi place.
Care consideri ca este defectul tau cel mai mare ca jucator de sah?
Am o suspiciune care ma sacaie , cum ca nu as fi foarte bun la finaluri. Totusi foarte putine din partidele mele ating stagiul jocului de final, asa ca este Ok, cred.
Care este calitatea ta cea mai mare?
Joc bine atunci cand am initiativa si cand joc pozitii dinamice in geneal.
Care crezi ca este obiceiul tau cel mai dezagreabil?
Lenea.
Ce carte ai lua pe o insula pus/tie?
Cum sa Construiesti o Barca. As muri fara companie- chair mai repede decat fara mancare – si asta inseamna ca destul de repede.
Daca ar fi sa alegi 5 carti de sah favorite, care ar fi acelea?
Imi plac vechile carti de turneu. Cele mai evidente doua exemple sunt Zurich Interzonal 1953 a lui Bronstein si cartea lui Tal despre meciul sau cu Botvinnik.
Cum ai caracteriza stilul tau de a juca sah?
Erratic
Care este programul tau TV favorit?
Iata o intrebare dificila. Totusi, pot sa spun cu usurinta ca mi-ar placea sa vad (dar nu voi putea)- transmisiunea Campionatului Mondial de Snooker.
Care este cea mai mare extravaganta a ta?
Faptul ca am 2 tacuri –unul pentru biliard iar celalalt pentru biliard rusesc- in timp ce joc la un nivel la care nu este nici o diferenta intre tacuri.
Impotriva caror jucatori ai cele mai slabe rezultate?
Kramnik, singurul jucator pe care nu l-am invins la nici un ritm de joc in afara de blitz.
Care a fost cel mai stanjenitor moment la tabla de sah?
Urasc sa pierd urat, si sentimentul pe are l-am avut cand am remizat prima partida cu Piket in turneul online KasparovChess – ratand cca 10 castiguri la rand – este inca foarte proaspat.
Ce anume ai imbunatati pe scena sahului mondial?
As face un singur campionat mondial care sa fie recunoscut de toata lumea si in care sa joace toata lumea, si un ciclu stabil de calificari pentru el.
In ce turneu anume iti place cel mai mult sa joci?
In turnee olandeze – am jucat in Tilburg si Wijk, si am auzit legende despre VSB in Amsterdam, si toate sunt extrem de placute.
Care a fost cel mai iritant adversar pe care l-ai intalnit?
Am jucat cu cativa oameni in viata mea care au folosit un fel de Tiger Balsam in exces in timpul partidei, si am descoperit ca sunt unele mirosuri care pur si simplu te pot dobori la o asemenea distanta.
Care a fost cel mai fair-play adversar pe care l-ai intalnit?
Cand aceste doua cuvinte sunt folosite in aceeasi propozitie, intotdeauna ma gandesc la Artur Yusupov. Majoritatea jucatorilor de top sunt oameni de treaba si la tabla de joc si in afara ei.
Care este lectia cea mai importanta pe care ti-a dat-o vitat?
Nu te astepta ca problemele tale sa se rezolve singure daca le acorzi mai mult timp.
(Sursa: Kingpin Chess Magazine)
1 Comentariu
Frumos si interesant. Periodic avem nevoie de impresiile despre sah si nu numai ale marilor jucatori actuali.
iunie 15, 2009 - 8:55 am