Aici puteti revedea prima parte a interviului cu Alexei Shirov
Aici puteti revedea partea II a interviului cu Alexei Shirov
Ce crezi despre tine? OK, Vassily este cu câţiva ani mai în vârstă decât tine, şi el a avut mare succes de anul trecut, acum se pare că şi tu ţi-ai revenit pe deplin… Care sunt ambiţiile tale acum? Poate calificarea pentru Turneul Candidaţilor… cum îţi vezi viitorul?
Alexei Shirov are mereu un cuvant de spus in sahului mondial
Ambiţia mea este să încerc să joc bine. În momentul de faţă se pare că jocul meu s-a stabilizat şi aş dori să nu pierd această stabilitate. De exemplu, nu cred că anul trecut am jucat atât de rău faţă de cum joc acum, pentru că eu cred că am Ambiţia mea este să încerc să joc bine. În momentul de faţă se pare că jocul meu s-a stabilizat şi aş dori să nu pierd avut mai multe idei interesante atât în joc cât şi înainte, dar, cumva, am pierdul puţin controlul asupra situaţiei de pe tablă. Nu ştiu de ce, bine, am nişte explicaţii despre acest lucru, dar… poate că m-am gândit prea mult la ideile mele, şi n-am mai văzut ce se întâmpla cu adevărat. Şi apoi s-a întâmplat că pierdut prea multe jocuri în turnee, de exemplu, în ultimul an la Foros nu am avut un rezultat prea rău; am reuşit cincizeci la sută. Dar asta a însemnat patru victorii şi patru pierderi, ceea ce poate fi numit instabilitate. [Zâmbeşte.]
Deci, acum se pare că sunt un pic mai stabil, dar… bine, nu ştiu ce altceva să spun. Cred că, în general, simt ca şi cum aş putea continua să joc la fel, dar adversarii din următoarele turnee ar putea să-mi dea mai puţine şanse, cine ştie.
Simţi că viaţa ta personală devine un pic mai stabilă, iar acest lucru ar putea să te ajute la turnee, de asemenea?
Da, bine, desigur, am început să iau mai uşor lucrurile… care mă afectau prea mult înainte. Da, cumva, probabil, avem nevoie de ceva mai mult echilibru în viaţă, în general, şi a trebuit să fac ceva, poate, în acest sens. La un moment dat am văzut că există anumite lucruri pe care, chiar dacă doreşti să le acorzi multă atenţie şi destulă importanţă, tot nu le poţi controla, aşa că… dacă este vreun lucru care îţi lipseşte, uită-l, şi concentrează-te pe ceea ce poţi avea şi pe ce poţi face. Dar bine, poate că aste este o filozofie prea simplă… Dar este adevărat că a trebuit să mă confrunt cu aceste întrebări aşa că poate că asta m-a ajutat.
Cred că toată lumea regretă încă faptul, şi nu cel mai puţin tu însuţi, că niciodată n-ai avut vreo şansă pentru un meci pentru titlul mondial, aşa că suntem, desigur, foarte interesaţi, dacă mai ai dorinţa de a obţine premiul cel mai mare care există în şah.
Ei bine, în primul rând, eu cred cu tărie că nu ar trebui să fie un meci pentru titlul mondial. Titlul mondial ar trebui să fie obţinut în urma unui turneu de opt jucători, pentru că atunci când este jucat între doi jucători, aproape întotdeauna vezi că există ceva greşit.
De exemplu, atunci când Kramnik a jucat cu Topalov, Anand nu a fost acolo. Acest lucru a fost greşit. Când Kramnik a jucat cu Anand, Topalov nu a fost acolo. Asta a fost, de asemenea, greşit. Bineînţeles, atunci când ai, să spunem, opt jucători, există întotdeauna un al nouălea jucător, dar cel puţin, dacă-l comparăm pe al nouălea, din acel moment, cu cel care este numărul unu în acel moment, puteţi vedea diferenţa… bine, dacă eşti nouălea, încearcă să devii al optulea data viitoare. Măcar acest lucru trebuie spus. În acelaşi timp, atunci când doreşti să ai o competiţie între doi jucători, şi aceştia nu sunt doi dintre cei mai buni jucători, când Kramnik şi Anand nu erau în mod clar cei mai buni doi jucători din lume, iar Topalov era în mod evident mai bun decât amândoi la acel moment, atunci este total ridicol să se decidă Campionatul Mondial într-un meci. Deci, în opinia mea, trebuie să fie un turneu de opt jucători, la fel cum a fost în Argentina şi în Mexic. A fost o decizie politică cu adevărat foarte proastă a FIDE, din cauza… să spunem… ei bine, în principal la presiunea unor anumite persoane. Deci, Campionatul Mondial ar trebui să fie decis într-un concurs de opt jucători.
Dar cum rămâne cu tradiţia, vreau să spun numele… Smyslov, Botvinnik, Karpov, Kasparov...
În acele vremuri, practic erau mai puţin pretendenţi valoroşi, dar bine, eu nu am trăit în acele vremuri. Ce pot să spun. De exemplu pentru mine este foarte uşor să compar timpurile lui Kasparov şi Karpov cu cele de acum. Kasparov şi Karpov au reuşit cumva să fie cu adevarat cei mai puternici jucători din lume la timpul respectiv, ei erau într-adevăr mai buni decât ceilalţi. Deci, atunci asta era oarecum logic. Dar acum nu e logic deloc.
Este dificil de spus, dar şi… Botvinnik ar fi putut, de asemenea, să se pregătească pentru meciul de titlu mondial, dar nu şi-a arătat, clasa de campion mondial într-un turneu. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu Petrosian… cumva, ceva este foarte greşit în legătură cu asta. Şi apoi asta s-a întâmplat din ce în ce mai des, şi… de exemplu, Petrosian şi-a arătat clasa în primul său meci împotriva lui Spassky, aşa că el era Campion Mondial, deşi rezultatele lui din turneu nu au fost la fel de bune, şi apoi a pierdut al doilea meci împotriva lui Spassky, şi atunci toată lumea a văzut că el nu era nici măcar numărul doi. Deci, în acest sens, poate chiar şi în acele timpuri a fost greşit să se decidă titlul în meciuri.
“Campionatul Mondial ar trebui să fie decis într-un turneu de opt jucători”
Ei bine, tradiţiile sunt tradiţii, dar şahul ar trebui, de asemenea, să fie un sport, iar ceea ce se întâmplă în lumea şahului în ultimii ani numai sport nu poate fi numit. Cum putem numi sport meciul Kramnik-Topalov? Şi într-un fel chiar meciul Anand-Kramnik… de fapt, am simţit pentru prima dată că, într-un fel, Kramnik a meritat meciul pentru titlul mondial împotriva lui Anand, pentru că a împărţit locul al doilea loc în Mexic. Dar el avea rating mai mare decât Gelfand aşa că, orice ai spune… poţi spune că el merita, poate, meciul mai mult decât Gelfand. Dar numai pentru că el a jucat bine în Mexic, nu din alt motiv.
Bine, să revenim la problema posibilităţilor mele de a juca meciul pentru titlul mondial… ei bine, nu ştiu, aş vrea să joc în Turneul Candidaţilor şi, desigur, dacă voi juca, am să încerc să-l câştig. Dar, probabil că ar trebui să mă gândesc mai mult la paşii pe care îi am de făcut pentru a ajunge la acest Turneul al Candidaţilor, şi nu la acest meci de Campionat Mondial.
Ei bine, cred că vorbesc în numele multor fani, când spun că sper sincer că te vei califica, dacă ar fi doar pentru a vedea, din nou, o mulţime de jocuri foarte frumoase la nivelul cel mai înalt. Mulţumesc foarte mult pentru interviu.
Sursa: Peter Doggers / chessvibes
0 Comentarii