Prima “Noapte sahista Hamburgheza” intr-un pasaj, mai mult decat o noapte de sah

O actiune inedita de popularizare a sahului si mediatizare a cluburilor si antrenorilor a avut loc intr-o locatie la fel de originala din Hamburg.  Intr-un pasaj s-a desfasurat o actiune la care au participat 41 de cluburi de sah , care au furnizat informatii despre conditiile si ofertele lor.

pasaj_schach

Aglomeratie in pasaj la metrou pentru sah?

Prima noapte de sah organizata intr-un pasaj timp de 6 ore 16-22 . Accesul a fost liber si nu a fost necesara o inscriere prealabila pentru a participa la evenimentul sahist. Timp de 6 ore s-a putut juca si invata sah, s-a putut consuma bere, vin sau  apa in timpul unor discutii despre sah, sau a asculta expunerilor facute de antrenori si ofertele de literatura sahista si de ofertele de software aduse la eveniment de firma Chessbase in Hamburg, care testeaza mai multe programe si engine.

pasaj_schach2

Cu acestea a putut juca cei care au dorit sa afle sau sa testeze forta si sa studieze produsele puse la dispozitie. Cele 41 de cluburi de sah din Hamburg ofera deasemenea amanunte si prospecte despre ofertele lor pentru sahisti. Si intre 19-22 amatorii de blitz ( 5 minute) au putut participa la un turneu unde s-au putut castiga premii in bani si materiale sahiste. Pentru participanti au fost facute demersurile prin care s-au putut lasa sugestii, care au fost legate de dorintele sahistilor care au fost la actiune, fie ei: adulti sau copii, seniori sau juniori, incepatori sau avansati, maestrii sau doar spectatori. Si ca toate parerile celor prezenti sa fie stranse pentru organizatori, au fost organizate tombole cu premii pentru toti cei care au trecut si au lasat sugestiile si parerile lor despre activitatea sahista.

pasaj_schach4

HSK este clubul comerciantilor si cea mai veche grupare  de sah cu peste 400 de membri si este de departe cea mai mare grupare sahista din Germania si este alaturi de SG Solingen, doua cluburi care au fost prezente la infintarea Bundesligii in 1980. Insa clubul Hamburg SK 1830 are propriul centru de sah  in Eilbek, construit si gandit pentru a incerca sa imbunatateasca  lipsa de rezultate a tinerilor. Presedintele si mentorul acestui proiect,  Christian Zilberstein(71 ani)au primit pentru decenii de voluntaria, Crucea Federala de Merit.

pasaj_schach3

Marele maestru Jan Gustafsson (29 ani) este in Germania in primii jucatori pe lista elo. El a reusit in superturneul de la Dortmund sa ocupe locul 2, dupa  castigator, maghiarul Peter Leko. Nu vorbim de poker. De asemenea si in acest domeniu Gustafsson este unul dintre cei mai mari experti din lume. Dar, Gustafsson vrea sa se concentreze mai mult pe sah in viitor.

Gustafsson09

Gustafsson Jan

Marele maestru David Baramidze (20 ani). La origine georgian a jucat pentru  HSK in Bundesliga. A venit special pentru “Noaptea sahista din Hamburg” direct de la un turneu din Anglia.

David Baramidze

David Baramidze

Marea maestra Marta Michna(30 ani). De origine poloneza este mama a 4 copii si a fost acum 3 ani la Europene cu echipa nationala a Poloniei. Este casatorita cu sahistul din Hamburg, Christian Michna si a participat pentru prima oara la Olimpiada de la Dresda, in echipa nationala a Germaniei,  unde a realizat la masa 3,  7 puncte din 11 runde.

michna_marta3

Marta Michna

Maestrul international Niclas Huschenbeth (16 ani). talentatul  tanar din Hamburg, care a castigat  in 2006, cu echipa campionatul pentru echipe de juniori .

huschenbeth

Niclas Huschenbeth

Gustafsson, Baramidze, Michna, Huschenbeth au fost prezenti si disponibili pentru acest eveniment iesit din comun, de a populariza sahul. Ei au fost disponibili si au dat simultan la 80 de mese in “Noaptea Hamburgheza din Pasaj”.

Huschenbeth_Niclas , Jan Gustafsson, Marta Michna

Huschenbeth, Gustafsson, Michna

Pentru cine vrea sa invete sah, antrenori cu experienta dau sfaturi si lectii incepatorilor grupati in grupuri mici. Sahul poate fi jucat toata viata, la orice varsta, mai ales la batranete. Oamenii de stiinta au descoperit ca nu numai sportivii care practica sporturile unde este neceasar efortul fizic, ajung sa fie intr-o forma excelenta odata cu inaintarea in varsta, ci si cei care practica sahul toata viata ajung sa aiba  o memorie buna, odata cu trecerea timpului . Jocul de sah este unul fara riscuri si efecte secundare, si mai ales permite la batranete o memorie mai buna si o reactie mult mai rapida si mai buna a gandirii. Sahul este o alegere buna si ” Noaptea sahista Hamburgheza” a oferit excelente oportunitati pentru pasionatii de sah si pentru cei care doresc sa aleaga si sa practice sahul de acum ca sport.

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • MODEST

    Frumos ceea ce fac nemtii, dar din pacate la noi nu e posibil asa ceva.

    iunie 7, 2009 - 2:46 am Raspunde
  • bebe florea

    @Modest … stai linistit, noi suntem țara tuturor posibilitătilor, la noi se poate intâmpla orice.
    Chiar și lucruri bune…

    iulie 27, 2009 - 12:12 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.