Interviu cu Viswanathan Anand(2) – Turneul din Amber

Interviu cu Viswanathan Anand  traducere dupa www.chessdom.com

Aici puteti sa revedeti prima parte a interviului cu Anand

Harry Schaack: La turneul de la  Amber din Nice, care a urmat imediat dupa cel din Linares, si unde au fost runde de sah rapid si sah orb la inceput ,se parea ca ai jucat dupa acelasi tipar  ca si in  Spania.

Vishy Anand: Inca odata , am inceput ceva mai slab. Dar cand joci 22 de partide in turneul din Amber poti castiga usor punctele pierdute prin partide castigate. Dupa prima zi de odihna lucrurile au mers mai bine. Cu putin noroc as fi putut castiga acel turneu. In orice caz, la final Aronian a terminat pe primul loc, urmat la mica diferenta de mine,  Kramnik si Carlsen.

anand

Campionul mondial Anand pus pe ganduri la Amber Monaco

Harry Schaack: In partida de sah orb impotriva lui Kramnik , ai castigat in Apararea Rusa, deschiderea sa favorita. Cat de important a fost acest success pentru tine?

Vishy Anand: Ei bine, orice victorie impotriva Apararii Ruse este fantastica- in special impotriva lui Kramnik. Desigur, am fost foarte multumit  pentru ca am castigat prima partida , si am remizat-o  destul de usor pe cea dea doua, cea de sah rapid, dar aceste momente te bucura doar pe moment deoarece turneul merge mai departe.

anand_kramnik_rapid

Harry Schaack: Reintalnirea cu Kramnik a avut vreo semnificatie speciala pentru tine?

Vishy Anand: Aceasta reintalnire, poate a fost mai importanta decat as vrea sa recunosc. In schimb am incercat sa nu o iau prea in serios. Jucand atatea meciuri la Nice, este dificil sa te bucuri prea mult de o victorie, pentru ca trebuie sa te concentrezi imediat oentru urmatorul meci.

Harry Schaack: In partida de sah orb impotriva lui Wang ai avut parte de un final destul de hilar: doi cai impotriva la un pion. Conform analizelor tablebase ai ratat un castig fortat de mai multe ori

anand_topalov_amber

Vishy Anand: Este adevarat, odata am avut un castig fortat in putin peste 40 de mutari, iar  a doua oara in nu mai putin de 60 (ras) . Este incredibil de greu sa joci acest tip de final in conditiile in care partida a fost de sah orb. La un moment dat, am fost putin confuz si nu am mai stiut exact unde aveam pozitionati caii. Cu cativa ani in urma – tot la turneul din Amber – Topalov a castigat acelasi tip de final impotriva lui Karpov, dar intr-o partida de sah rapid si cu o versiune mai avantajoasa a acestui tip de final.

Harry Schaack: Ai fost multumit de rezultatul din Nice?

Vishy Anand: Nu ma pot plange. Am fost in fruntea clasamentului pentru o perioada lunga de timp. Am castigat turneul de sah rapid si am fost foarte aproape sa castig si turneul per total(Nn: rapid+sah orb). Am plecat din Nice cu un sentiment de multumire.

anand_carlsen_amber

Harry Schaack: Au fost zvonuri care spuneau ca ai fost enervat de catre Carlsen in cea de-a doua partida. Ai pierdut partida  de sah orb iar in cea de sah rapid norvegianul ti-a respins propunerea de remiza  intr-o pozitie perfect egala.

Vishy Anand: Am fost putin iritat, dar nu as putea spune ca am fost chiar enervat. Am decis sa o iau mai mult ca pe o gluma. In orice caz, atunci cand mi-a respins propunerea de remiza am fost dea dreptul surprins, deoarece pozitia era perfect egala. Cand in cateva mutari a vrut el, sa cadem la pace am vrut sa i-o platesc cu aceasi moneda, refuzand remiza. Insa nu am realizat ca am facut-o in asa fel incat toata lumea din sala de joc m-a auzit. Dar pana la urma totul a fost ok. Sunt in relatii bune cu Magnus, iar la finalul partidei am analizat pozitia prieteneste.

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • vasim

    Apropo de campionatul mondial stiti cum l-a numit Kasparov pe Nisipeanu la campionatul mondial din Las Vegas ?
    Un simplu turist:)
    Cititi aici:

    mai 6, 2009 - 4:14 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.