Interviu cu Silvio Danailov, director MTel Masters

turneul-florilor2-172

Mai sunt doar câteva zile pana la editia din 2009 a Mtel Masters. Este al 4-lea turneu de Mare şlem (dupa Nanjing, Corus, şi Linares) şi va fi un eveniment de categorie 21.

Intr-un scurt interviu, directorul turneului  si managerul lui Topalov, Dl Silvio Danailov a raspuns la cateva intrebari. Va propun sa aflati ce a avut de zis despre acest turneu,  despre problemele cu Chessbase precum si despre viitorul meci Ananad – Topalov din 2010.

bilbao-danailov-topalov-10462

Domnule Danailov, turneul Mtel Masters începe în câteva zile, cum decurg pregatirile?

Totul decurge fără probleme, vă mulţumesc. Pavilionul de sticlă va fi instalat in frumoasa piata din faţa Teatrului Naţional Ivan Vazov, în inima Sofiei. Acest turneu este mai puternic turneu organizat de noi, categoria 21 FIDE. Participantii sunt jucători de clasă mondială: Veselin Topalov, Magnus Carlsen, Vassily Ivanchuk (castigatorul de anul trecut), Wang Yue, Lenier Dominguez, şi Alexei Shirov. Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul oficial unde vor fi transmise meciurile live. Ne asteptam la un jocuri de şah de inalt nivel si spectacol!

Aţi menţionat meciuri live, alte site-uri vor avea permisiunea de a retransmite mutarile? Vă amintiţi ce s-a întâmplat cu Chessbase în timpul Topalov-Kamsky, care este stadiul problemelor de copyright acum?

Nu avem nici o problemă cu Chessbase, în general, avem probleme cu o singura persoana de acolo, care încearcă să ne deterioreze reputatia noastra de ani de zile. Ce face această persoană este de neiertat.

danailov02

Oricum, drepturile de autor nu au nimic de-a face cu asta. Tipii ăştia doresc să foloseasca produsele noastre gratis şi apoi să le vândă clienţilor lor şi sa ii taxeze. Acest lucru ar trebui să se oprească, şi nu numai pentru Chessbase, de asemenea, pentru oricine altcineva care folosesc produsele noastre fără permisiune. Pentru a organiza un mare eveniment este nevoie de o gramada de efort şi bani, aşa că, dacă cineva doreşte să folosească rezultatele acestui lucru el ar trebui să semneze un contract cu organizatorii şi să plătească pentru drepturile de autor. Aceasta este calea normala în fiecare sport precum fotbal, tenis, golf, baschet, sah etc. Dacă sahul vrea să devină un sport profesionist aceasta este singura cale de urmat.

Meciul Anand – Topalov va avea loc anul viitor, dar este deja in atenţia mass-media. Anand va participa la Cupa preşedinţilor şi in meciul Azerbaidjan vs. Restul lumi, unde va primi, de asemenea, un Oscar in domeniul sahului.

Topalov a fost invitat, de asemenea pentru Baku, dar, din păcate, noi a trebui sa refuzam invitaţia. Motivul a fost că avem alte angajamente în aceeaşi perioadă.

Decernarea Oscarului nu mă surprinde deloc, după Elista 2006, este foarte dificil să ne imaginăm că Veselin va primi un premiu din partea Rusiei. Acest lucru este tipic o decizie politică, altfel ei, probabil, ar inchide revista “64”.

grand-slam-12257

Uite, pentru fiecare persoană cu bun simţ este evident faptul ca Topalov a avut, de departe cele mai bune rezultate în anul 2008. El a câştigat cele mai puternice turnee la Bilbao şi Nanjing, iar el este numărul unu în lume, la distanta mare fata de ceilalti. Cel mai mare rezultat al lui Vishy a fost sa il bata pe jucătorul numărul şase în lume la Meciul de Campion Mondial. Mare realizare, bineînţeles, dar nu suficient pentru a câştiga Oscarul.

FIDE a publicat procedura de licitaţie cu privire la meciul Anand – Topalov din 2010. Bulgaria are de gând să depună o ofertă?

Nu ştim încă, dar acest lucru este posibil. Eu voi avea mai multe întâlniri cu sponsorii în timpul turneului MTel Masters şi apoi vom decide daca vom prezinta o ofertă sau nu. Cu toate acestea, suntem în căutarea unui fond de premiere substantial. La un asemenea meci istoric trebuie să fie de cel puţin trei milioane de euro.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.