traducere Vlad Sulita
Dragi prieteni ai sahului! A venit timpul pentru ultima noastra lectie. Seria de lectii pe care le-am publicat in “ Sport In URSS” este prima din viata mea, dar sper ca a fost o reusita.
Azi, totusi, aruncand o privire peste articolele publicate observ ca unele lectii ar fi trebuit sa fie mai lungi, iar altele ar fi trebuit sa contina mai multe exmple.
Sahul este cu adevarat un joc unic si uimitor. De peste 15 secole, piesele de sah atrag din ce in ce mai multi fani. Progresul fara sfarsit al culturii si gandirii umane afecteaza continutul bataliei sahiste reflectand caracterul si caracteristicile imaginatiei creative si gandirii logice a omului modern.
Milioane de fani ai sahului gasesc acest joc distractiv si relaxant. Majoritatea acestora nu au aspiratii inalte. Ei joaca in turnee, analizeaza partide, rezolva probleme si studii. Dar sunt de asemenea multi oameni pentru care sahul este viata lor. Pentru ei tabla de sah este campul de batalie, si jocul este o arta misterioasa, tulburatoare. Rivalitatile din sah au dat nastere la capodopere de neuitat.
Caissa – Muza sahului
Ca multi alti oameni, eu privesc framantarile sahului ca un senzational de precis model de viata a omului, cu rutina ei de fiecare zi, cu ale sale lucruri bune si rele. La tabla de sah avem sansa sa controlam evenimentele, sa concepem planuri, si incercam sa fim consistenti. Nu sunt toate acestea analogii ale lucrurilor pe care le facem zi de zi? O persoana nu va avea succes in nimic fara rezistenta necesara si fara abilitatea de a evalua oportunitatile in mod obiectiv, fara sa-si fixeze teluri realiste si consistente si fara sa le aduca la implinirea cu hotarare. Sahul ajuta la modelarea caracterului. In viata de zi cu zi oricine are nevoie de sentimentul de incredere ce vine din stapanirea regulilor de baza in sah si reusirea primelor succese in competitii. Sahul ofera o metoda pentru a atinge increderea.
Cum putem sa detectam jucatorii buni de sah, acesti captivi voluntari ai zeitei Caissa?
La fel precum in alte sporturi. Imi amintesc cum bunicul meu m-a dus la scoala de sah la Palatul Pionierilor din Baku. Erau multi copii acolo, dar a trecut ceva timp de atunci si jumatate dintre ei s-au lasat de sah intru totul. Primul val de infrangeri, care a depasit de departe victoriile dpdv numeric, i-a facut pe multi sa-si piarda dorinta, ramanad sa lupte doar cei care s-au nascut cu instinct de luptatori, indiferent de situatie, ceea ce le-a intarit caracterul.
Inainte sa inchei as vrea sa ofer cateva recomandari acelora ce iubesc sahul si care doresc sa-si imbunatateasa calitatile.
In primul rand, invata sa analizezi toate partidele, incearca sa gasesti greselile tale si cele ale adversarului, cauta cel mai bun mod de a proceda (muta). Ca regula, aceleasi pozitii din jocul de mijloc nu apar mai mult de o data, dar in schimb se ajunge in pozitii similare destul de des, si dupa ce le vei analiza vei stii pe viitor cum sa joci in astfel de pozitii. Cand analizezi partide diferite, trebuie sa te intrebi :
“ De ce a facut aceasta mutare? Exista o mutare mai buna?”
Ca rezultat, vei cunoaste un mare numar de pozitii tipice, si aceasta te va ajuta in practica. De o mare valoare pentru progresul tau este studiul profund al comentariilor scrise de mari campioni pe marginea partidelor lor. Aceasta munca te va ajuta sa intelegi cum rezolva marii jucatori probleme concrete, ce factori au o importanta primara in evaluarea diverselor pozitii. La inceput va fi dificil pentru tine sa intelegi comentariile, mai tarziu le vei privi ca pe adevaruri de netagaduit, iar pana la urma vei incepe sa pui astfel de intrebari celor ce comenteaza: “De ce crezi ca trebuie sa joci asta si asta?”. Inseamna ca te dezvolti ca jucator de sah. Am invatat mult din comentariile scrise de Alehin, Capablanca, Botvinnik si Keres. Chiar si azi le sunt recunoscator pentru acese lectii valoroase.
Toti jucatorii mari lasa in urma partidele lor pentru generatiile viitoare, ba chiar mai mult, ei lasa comentariile ce dezvaluie caracteristicile stilului lor, metodele lor de a rezolva probleme de sah. Analiza mostenirii lasate de clasici este un Eldorado pentru tineri sahisti aspiranti. Jucand permanent in competitii, iti imbunatatesti cunoasterea, dar poti deveni un jucator puternic doar dupa ce ai studiat mostenirea clasica. Daca ai studiat, sa zicem, 100 partide alese de-ale lui Capablanca, nu vei juca niciodata in stilul lui Capablanca, dar esti sigur ca stapanesti metodele lui in anumite pozitii. Si asta face sa merite efortul.
Un mare progres in sah este asigurat daca muncesti constant la toate cele trei faze ale jocului.
Marea cantitate de informatie prezenta in mii de carti de sah, manuale si enciclopedii poate fi cu greu memorata, dar nu te poti eschiva de la a cunoaste. Ce trebuie sa faci este sa ai o metoda de studiu. Spre exemplu, este imposibil sa-ti amintesti toate variantele din sistemul Scheveningen. Dar daca petreci intre 30 si 40 ore studiind cea mai exhaustiva monografie despre Scheveningen, vei cunoaste cele mai importante ramuri ale acestui sistem. Ar trebui sa notezi variantele principale si circa 10 partide care ilustreaza metodele si tehnicile caracteristice acestui sistem. Repertoriul de deschideri al unui jucator de top include circa 10 asemenea sisteme, si gasirea metodei cere mult timp. Dar jucatorul de top nu poate sa faca altfel, si nici tu jucatorule, daca vrei sa devi un jucator foarte bun.
Asa ca daca vrei sa descoperi numeroasele mistere ale sahului nu fi zgarcit cu timpul tau. Iti doresc succes si toate cele bune.
(traducere din Chess Asia vol 8 nr 4/1992 Garry Kasparov – Spend time if you want to succeed)
0 Comentarii