Interviu cu Teimour Radjabov

Principalul jucător de şah al Azerbaidjanului, GM Teimour Radjabov, vorbeşte despre viitorul meci Azerbaidjan, Echipa lumii într-un interviu cu redactorul sef adjunct extratime.az Teimour Tushiev.

teymour_radjabov4

Tushiev: Cât de important este acest meci pentru tine? Poate ca posibila victorie a echipei naţionale din Azerbaidjan sa fie un impuls şi o încurajare pentru apariţiile din competiţiile oficiale?

Radjabov: Pentru mine, personal, este întotdeauna un privilegiu de a juca pentru echipa naţională. Şi, în special, într-un astfel de meci important. De asemenea, simbolic, meciul are loc chiar înainte de ziua de nastere a liderului nostru naţional Heydar Aliyev, sub titulatura Cupa Presedintelui, care a făcut atât de mult pentru dezvoltarea sahului, în primul rând în perioada SovietuluiAzerbaidjan, şi mai târziu, ca ţară independentă. În ciuda faptului că acest meci va avea un caracter amical şi va servi în popularizarea sahului, anticipez o luptă aprigă pentru un rezultat pozitiv, deoarece in ambele echipe sunt jucatori ambiţiosi. Acest meci va fi amintit în istoria sahului mondial si azer.

Tushiev: În opinia dvs., sosirea fostului si actualului  campion mondial în Azerbaidjan va oferi un nou impuls pentru dezvoltarea sahului?

teimour-radjabov-square-9-8510

Radjabov: Fără îndoială. Campionul mondial la şah este o persoana importanta, şi Viswanathan Anand are, de asemenea, aş spune, acesta aura misterioasa, care-l face întotdeauna un oaspete drag, în orice competiţie, în orice parte a lumii. Vladimir Kramnik a fost timp de mulţi ani, in varful Olimpului sahistic, şi încă mai este, iar acest lucru vorbeşte de la sine. El are un număr foarte mare de fani in întreaga lume.

Tushiev: Hai sa vorbim despre fiecare jucator din echipa lumii. Vishy Anand, s-ar zice, uşor dezamăgitor la Linares, deoarece nu a prezentat un nivel de joc, aşteptat de la un campion mondial. Cu toate acestea, în şahul rapid, este greu să-i găsim concurenţa. La ce ne putem aşteapta de la Anand?

Radjabov: Vishy Anand este întotdeauna Vishy Anand, un jucător de şah genial, care a castigat tot ce se poate într-o carieră de şah. Traditional, un adversar puternic. În afară de aceasta, Anand este actualul campion mondial, nu numai în sahul clasic, dar şi la şah rapid.

Tushiev: Vladimir Kramnik pare a fi chiar un mister si mai mare în acest moment, lipsind de la mai multe turnee majore, şi este, probabil, dificil de estimat forma lui acum. Dar, judecand dupa un recent interviu, acordat “Sport sovietic”, el intenţionează să recâştigarea poziţia sa. Ce poate fi de aşteptat de la  Kramnik în acest meci?

teymour_radjabov

Radjabov: Vladimir Kramnik este un jucator jucător de şah din scoala rusa. El este renumit prin înţelegerea fantastica a jocului pozitional, el l-a invins pe Garry Kasparov într-un meci de sah pentru coroana monsiala in 2000 şi apoi a continuat să deţină această poziţie în ultimii ani. Acum, fostul campion mondial, fiind al patrulea din lume in  lista ratingului. Foarte puternic, la fel ca în şahul rapid. Kramnik va face toate eforturile pentru a revendica coroana în viitorul apropiat.

Alexei Shirov este membru al elitei mondiale la şah de mai mulţi ani deja. Este un jucator foarte creativ. Stilul luil de joc este asemănător cu al unuia dintre legendele sahului, Mikhail Tal. Privind la turneele recente, Alexei este în formă bună.

radjabov

Sergey Karjakin este unul din cei mai buni tineri jucători de şah din lume. Rezultatele lui nu au fost întotdeauna constante, dar este normal pentru vârsta lui. Dar victoria din turneul Corus a inspirat încredere în fani. În orice caz, participarea  lui Serghei în echipa lumii este complet logic.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.