Zi: 22 aprilie 2009

FIDE GP, Rezultate runda 7, perechi runda 8

Dupa runda 7, la jumatatea turneului, conduce in continuare Levon Aronian, urmat de 5 jucatori la jumatate de punct. In meciul vedeta al serii,  Sergey Karjakin l-a invins pe Gata Kamsky,  “prizandu-i”  mana in cheia franceza a aparararii jucate de acesta. Daca ne luam dupa ceasul afisat de transmisia live, americanului i s-a terminat timpul de gandire dupa 32 de mutari. In celalalt meci decis in acesta runda, Pavel Eljanov, cel mai slab cotat jucator, a reusit o frumoasa victorie, cu piesele negre, impotriva lui Boris Gelfand.

Citeste Articolul
  • 18
  • 519
  • 0

Radiografia Finalelor de Juniori de la Voineasa – Baieti 10 ani

Am incercat sa acordam o atentie sporita grupei de B10, intrucat a fost cea mai numeroasa (peste 100 jucatori), si avem destul de multi copii talentati aici.

Imi pare rau ca nu cunoastem antrenorii jucatorilor, intrucat merita felicitari pentru munca depusa. In cateva cazuri cam stim cine este antrenorul, dar nefiind vorba de surse oficiale suntem nevoiti sa ne abtinem, ca sa nu facem confuzie. Oricum, se poate vedea ca s-a lucrat mult cu copii nivelul general fiind foarte bun pentru aceasta varsta.

Campionul la B10 este Acsinte Matei-Ionut. Precum campionul de la B8, el provine de la acelasi club, CS Politehnica Iasi. Am putut observa astfel la campion cam aceleasi lucruri pozitive , fiind vorba de acelasi antrenor, cred. Diferenta fata de campionul de la 8 ani consta probabil intr-o experienta mai mare de turneu si un nivel general mai bun.

Acsinte Matei-Ionut – campion la baieti 10

Acsinte Matei-Ionut a dat dovada de o buna pregatire teoretica (la alb 3 deschideri), prefera pozitiile semi-inchise si inchise, are putere de lupta chiar si in pozitii inferioare, joc precis in finalurile partidelor.

Citeste Articolul
  • 16
  • 789
  • 5

Interviu cu Sergey Karjakin

Urmatorul interviu a fost preluat de pe site-ul ChessVibes

În stirile prezentate  in saptamana trecuta a fost si cea  legata de anuntul lui Sergei Karjakin legat de dorinta de a începe să joace pentru Rusia în loc de Ucraina. El şi familia sa, probabil, se va muta de la Simferopol la Moscova în curând, şi vor deveni cetăţeni ruşi. Într-un interviu video cu ChessVibes, Karjakin explică faptul că nu este o coincidenţă aceasta decizie cu faptul că el lucreaza acum, deasemenea, cu fostul antrenor al lui Garry Kasparov, Yuri Dokhoian.

Citeste Articolul
  • 14
  • 549
  • 0

Radiografia Finalelor de Juniori de la Voineasa – Fete 8 ani

Am inceput impreuna cu Adrian sa facem fiecare cate o parte ( eu pe cea de fete) din recent incheiatele finale nationale de juniori. La prima vedere partidele sunt de un nivel mai scazut la fete ca la baieti, dar se vede la multe dintre ele deja stofa de jucatoare de sah. Cele 24 de finaliste s-au intrecut intr-o lupta frumoasa in care a castigat detasat cu maximum de puncte Andreea- Cristina Nastase de la Asociatia Sah Club Snagov, eleva antrenorului Petre Grigore.

Nastase Andreea-Cristina, locul 1 la fete 8 ani Ciocan Maria- Alexandra locul 2 la fete 8 ani

Citeste Articolul
  • 12
  • 668
  • 3

FIDE GP, rezultate runda 6, perechi runda 7

 

 

  In runda 6 liderul s-a schimbat din nou. Grischuk, ce parea foarte sigur pe el, nu a supravietuit presiunii exercitate de Mamedyarov. Primul loc l-a adjudecat Aronian care l-a invins pe Ivanchuk, in cadere libera incepand de la olimpiada. MM ucrainian poate lupta acum doar pentru propriul orgoliu si pentru rating.

Seria de victorii a lui Akopian impune respect. Jucatorul armean si-a imbunatatit pozitia considerabil si a scapat de statutul de outsider. El l-a invins pe Karjakin, punand la indoiala planurile ambitioase privind acest turneu.

Svidler a profitat de lipsa de concentrare a lui Eljanov si a reintrat in carti prentru premiile puse la bataie.

Kamsky a pierdut sansa de a-l invinge pe Gelfand, avand un avantaj urias. Se poate spune ca afost vorba de ghinion, dar acest lucru a fost numai din vina sa.

Citeste Articolul
  • 7
  • 490
  • 1

Capcane in deschidere (12)

Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu partida intregrala, cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

Citeste Articolul
  • 16
  • 1169
  • 4