Dieter Nisipeanu: “8-10 ore le petrec în faţa tablei de şah”

Articol scris de Roxana Maha si publicat in Cotidianul

Dieter Nisipeanu, campion european la şah, vorbeşte despre rezistenţa la meciuri care se întind şi peste şapte ore, fobia sa faţă de peşte sau antrenamentele fizice epuizante.


nisi1

Care a fost cel mai dificil moment pe care l-ai trăit în timpul competiţiilor?
Au fost mai multe, mai ales în perioada junioratului. Au avut multe meciuri slabe astfel încât mă întrebam de ce am mai jucat şah atâţia ani. Mi-a rămas în minte un meci cu un şahist din Republica Moldova. Aveam poziţia complet câştigată, victoria era practic a mea şi totuşi am pierdut. Am făcut o serie de greşeli absolut copilăreşti. Am fost foarte afectat atunci, mi-am zis că trebuie să mă apuc de altceva.

Cum ai depăşit momentul?
Am avut noroc că era o partidă jucată la început de turneu, astfel că a două zi am fost nevoit să uit pentru a mă conce

ntra; Cel mai rău este când pierzi astfel un meci la final de turneu. Atunci gustul amar îţi rămâne o perioadă mult mai lungă.

Cum te mobilizezi în astfel de momente?
Când eram mai tânăr îmi era greu să-mi revin, sufeream foarte tare. Atunci credeam că pot atinge perfecţiunea. Acum m-am mai maturizat, accept mai uşor o înfrângere. Îmi spun că sunt om şi este normal să câştig, dar să şi pierd. În plus, din fericire, nu pierd multe partide la rând, astfel încât să fiu cu moralul la pământ.
nisi2
Cum crezi că s-au modificat în timp reacţiile tale, organismul sau ce schimbări la nivel psihologic au apărut?
La mine schimbările nu au fost neapărat în bine. Mi-a cam dispărut motivaţia, energia a scăzut şi ea. Eu am deja bronzul mondial, deci motivaţia mea era aurul. Din nefericire, regulamentele competiţiei s-au schimbat foarte mult, astfel încât obţinerea unui titlu mondial este foarte dificilă, dacă nu imposibilă.

Ce tip de antrenamente urmezi?
Mulţi poate se gândesc că noi, şahiştii, stăm toată ziua în faţa unei table de şah şi cam atât. Nimic mai fals. Zilnic joc tenis, mă ajută atât la oxigenarea creierului, cât şi la eliminarea toxinelor. Iau rachetele cu mine peste tot. În rest, 8-10 ore le petrec în faţa tablei de şah, studiind diferite scheme.
nisi3
Este indicată o anumită alimentaţie în şah?
Ideal ar fi să mănânc peşte. Eu însă nu suport să mănânc prea mult timp peşte. Sigur, nu mănânc gras, ocolesc mâncărurile grele pentru că îţi dau stare de somnolenţă şi nu mă pot concentra.

Care a fost cea mai lungă partidă de şah pe care ai disputat-o?
Cel mai lung meci al meu a durat 13 ore, dar nu consecutiv, ci în trei zile. Consecutiv însă am stat la masă 7 ore şi jumătate. Mi s-a întâmplat de două ori: la Europenele de la Varşovia, meciul cu Pavel Elianov, şi la un Open al Germaniei, unde am dat tot peste un “torţionar” rus. La finalul meciului eram sfârşit, mă lăsaseră genunchii, atât eram de obosit. Stătusem încordat pe parcursul celor 7 ore, eram foarte atent pentru că ruşii ştiu să profite de cea mai mică greşeală a adeversarilor, astfel că după ambele meciuri eram fără vlagă.

nisi4

Care este cel mai mare succes de până acum al carierei?

Aş nominaliza aici atât bronzul mondial de la Las Vegas, cât şi aurul european de la Varşovia. După părerea mea, Europenele din Polonia au fost cel mai tare concurs continental din istoria şahului şi cred că vor trece foarte mulţi ani până ce o altă competiţie să-l egaleze. Au fost la start cei mai buni şahişti din lume. Iar pe lângă titlu, impresionantă a fost performanţa. 10 puncte din 13 runde nu se mai realizaseră până atunci, şi, cred eu, vor fi greu de realizat la acest nivel în anii ce vor urma. Am avut o performanţă ELO 2833. Cu un astfel de rezultat s-au câştigat şi super turnee.

Eşti adeptul computerului în pregătirea şahistă?

Eu nu prea agreez calculatorul, dar trebuie să ţin pasul cu actualitatea. Calculatorul te ajută să economiseşti timp. Eu am crescut cu un alt şah, acum e cu totul alt sport. Nu-mi place ce văd, şahul actual nu lasă loc de fantezie, deşi este mai aproape de perfecţiune. Tot acest calcul matematic îţi distruge jocul. Eu mi-am luat primul laptop abia după ce am câştigat bronzul mondial la Las Vegas.

nisi5

Liviu Dieter Nisipeanu

S-a născut pe 1 august 1976, la Braşov
A început să practice şahul la vârsta de 7 ani sub îndrumarea antrenorului Radovici Corvin
Titlu FIDE: mare maestru
ELO 2675
Numărul 50 mondial şi numărul 40 european
1996, Campionatul European de juniori – locul 2
1999, Campionatul Mondial de la Las Vegas – medalie de bronz
2005, Campionatul European de la Varşovia – medalie de aur

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.