Pentru ca saptamana acesta am avut foarte multa treaba nu am mai oferit acesta rubrica atat de indragita de voi. Azi, pentru ca am cam terminat in mare masura treaba si vine si weekendul, va propun o singura diagrama, avand in vedere si ora tarzie la care public acest material, dar care este foarte interesanta.
Azi s-a terminat si acesta editie a Campionatului European Feminin de Sah. Cu parere de rau, in primele 14 locuri ce asigurau calificarea la Campionatul Mondial nu se gaseste nicio reprezentanta a tarii nostre. Cu un parcurs excelent, atat Cristina Foisor cat si Iosefina Paulet nu au reusit sa se califice.
Sambata avem din nou o pozitie tipica cu care ne putem intalni oricare in partidele noastre.
Pozitia este dintr-o partida din anul 1978, Londra.
Albul a facut greseala de a captura cxb4, un cal al negrului oferit nu tocmai gratis, si astfel negrul se dezlantuie intr-un atac furtunos in care nu se stie daca albul se mai poate salva.
Am sortat repede cateva finaluri de sah instructive, mai ales ca 2 dintre ele au fost date ca tema pentru elevii mei. Numai un elev a reusit sa rezolve finalul de pioni, la un antrenament facut cu ei, cu ceva timp in urma. Cred ca aveati pofta de ceva mai incitant, asa ca m-am gandit sa va propun ceva adecvat si anume 4 diagrame cu finaluri interesante. Pana la urmatoarea reintalnire va urez sa aveti pofta de viata si de sah in fiecare zi din viata voastra!
O frumoasa diagrama dintr-o partidaKeres-Kotov, Budapesta, 1950.
Albul a sacrificat un cal pe un pion pentru pozitie si atac.
In acest moment albul are o combinatie foarte frumoasa, marca P. Keres, prin care isi poate asigura castigul partidei. Va invitam sa descoperiti magia acestei poante
Morozevici-Karjakin I se intampla mereu lui Morozevici sa faca mai multe puncte cu Negrul decat cu Albul, si asta s-a intamplat aici de asemenea. In partida de sah orb, Morozevici a realizat un sacrificiu de calitate care a functionat. Morozevici s-a folost de perechea de pioni centrali trecuti ca sa castige, ajutat si de o orbire, este adevarat.
In exemplul care urmeaza, albul se incapataneaza sa ramana pe pozitii pasive pana la final, ceea ce-i va cauza infrangerea. Pe langa antiteza turn activ-turn pasiv, vom arata pe parcurs metodele prin care albul putea sa iasa din pasivitate, si de ce ar fi fost mai bine acest lucru.
Puteti sa ascultati aici un material foarte interesant audio pe care l-am gasit la prietenul meu sahist Iamandi Ionut, pe blogul sau aflat si in blogrollul meu http://cvintica.blogspot.com
Doi mari campioni ai vremii se intrec aici, ii recunoasteti?
Materialul este o trecere rapida in revista a originilor sahului si a celor mai reprezentativi sahisti ai vremii. Apoi sunt luati intr-o scurta revista campionii mondiali